Αποχώρηση Καμμένου: Σενάρια νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας στην παρούσα Βουλή -Δεδομένα & ονόματα

101

Σενάρια μιας νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει την χώρα σε εκλογές είτε τον Μάιο (μαζί με τις ευρωεκλογές) είτε τον Οκτώβριο του 2019 (μαζί με τις αυτοδιοικητικές) κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία μετά τις δηλώσεις Καμμένου αλλά και τους ισχυρισμούς κυβερνητικών στελεχών ότι μπορεί να προκύψουν πλειοψηφίες από αυτή τη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι σε περίπτωση που μετά το τέλος του χρόνου οι ΑΝΕΛ άρουν την στήριξή τους λόγω του Μακεδονικού, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, και, άρα, πάψει να υφίσταται η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή, μπορούν να αναζητήσουν μία νέα, είτε σε ανεξάρτητους βουλευτές είτε σε βουλευτές της Κεντροαριστεράς, είτε, ακόμη, και σε βουλευτές των ΑΝΕΛ!

Ποια είναι όμως τα δεδομένα:

-Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα 145 βουλευτές. Άρα αναζητά ακόμη έξι βουλευτές ώστε να φτάσει τους 151 ή και λιγότερους καθώς όπως αναφέρεται ρητά στον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 142 παρ.7): «Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνo αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών». Δηλαδή, πρακτικά εφόσον δεν ψηφισθεί από 151 βουλευτές η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει ακόμη και με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να αναζητά ευκαιριακές πλειοψηφίες σε νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή.

-Ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης δυσπιστίας που θα καταθέσει η ΝΔ μαζί με σύσσωμη την αντιπολίτευση (76 ΝΔ+20 Δημοκρατική Συμπαρλαταξη+15 ΧΑ+ 15 ΚΚΕ+ΑΝΕΛ+6 Το Ποτάμι+6 Ένωση Κεντρώων=145 βουλευτές)  θα πρέπει να υπερψηφίσουν και τουλάχιστον έξι από τους ανεξάρτητους. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής της ΝΔ είχαν υπερψηφίσει τέσσερις από τους οκτώ -τότε- αναξάρτητους βουλευτές: Γιώργος Κατσιαντώνης, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις  (Κατερίνα Παπακώστα, Χάρης Θεοχάρης, Νίκος Νικολόπουλος και Κ. Μπαρμπαρούσης) ήταν απόντες. Σε μία μελλοντική ψηφοφορία πιθανολογείται ότι θα υπερψηφίσουν τόσο ο Κ. Μπαρμπαρούσης όσο και οι δύο πρώην ΑΝΕΛ: Δ. Καμμένος και Γ. Λαζαρίδης, άρα σχηματίζεται πλειοψηφία κατά της κυβέρνησης 152 εδρών. Ωστόσο, και πάλι οι ΑΝΕΛ μπορούν να «σώσουν» την κυβέρνηση, σε περίπτωση που αποφασίζουν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία είτε να ψηφίσουν «παρών», καθώς τότε η πλειοψηφία κατά της κυβέρνησης φτάνει στους 146 βουλευτές και άρα αυτή συνεχίζει κανονικά, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.

-Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 142 παρ. 6) «πρόταση δυσπιστίας δεν μπoρεί να υπoβληθεί πριν περάσει εξάμηνo από την απόρριψη πρoηγoύμενης όμoιας πρότασης, εκτός αν υπoγράφεται από την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η επόμενη πρόταση μομφής μπορεί να υποβληθεί μετά την 14η Δεκεμβρίου 2018 (σ.σ. η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ είχε υποβληθεί στις 14 Ιουνίου 2018).

-Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία θα περάσει τον σκόπελο ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019 (σ.σ. πέρυσι είχε ψηφισθεί στις 19 Δεκεμβρίου) που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα ονόματα

Συμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα ονόματα που «παίζουν» για να ενισχύσουν την κυβερνητική πλειοψηφία είναι:

-Από τους Ανεξάρτητους: Χάρης Θεοχάρης.

-Από Το Ποτάμι: Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης, ενώ άγνωστο παραμένει ποια θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν και ο ίδιος δηλώνει ότι οι όποιες συζητήσεις για συνεργασίες του Ποταμιού θα γίνουν μετά τις εκλογές.

-Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Θανάσης Θεοχαρόπουλος.  

-Από τους ΑΝΕΛ: Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Αν, πλην του Χ. Θεοχάρη που ήταν απών και στην πρόσφατη ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, δύο δεν υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, τότε η κυβέρνηση δεν πεφτει…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ