Απόστολος Παπαφωτίου”Μια υψηλού επιπέδου διάλεξη…«Τα παλάτια του Κιαμήλ Μπέη στην Κόρινθο»-φωτό

134

Μια υψηλού επιπέδου διάλεξη δόθηκε από τον κ. Δημήτριο Ι. Μπάρτζη, Αρχιτέκτονα Μηχανικό και υποψήφιο Διδάκτορα Ε.Μ.Π. με θέμα «Τα παλάτια του Κιαμήλ Μπέη στην Κόρινθο».
Η παρουσίαση έγινε στο φιλόξενο πολιτιστικό κέντρο Αρχαίας Κορίνθου «Αναστασία Κεφάλα», το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018 ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου.
Ο Κιαμίλ Μπέης (1784-1822), τελευταίος Τούρκος διοικητής και δυνάστης της Κορίνθου ήταν ένας επιφανής Τούρκος που γεννήθηκε στην Κόρινθο, γοητευτική φυσιογνωμία με πολλά προτερήματα και αρετές και με αμύθητα πλούτη.
Απολάμβανε της εκτίμησης του σουλτάνου που του είχε παραχωρήσει το προνόμιο να κατοικεί όπου επιθυμούσε . Έτσι είχε σε πολλές περιοχές μεγάλα κτίρια-κατοικίες, σαράντα (40) τον αριθμό όπως λέγεται, μεταξύ αυτών στο Καμάρι και στη Συκιά Κορινθίας.
Το πιο λαμπρό ήταν το παλάτι του στην Κόρινθο, έδρα της τουρκικής διοίκησης. Ένα τεράστιο συγκρότημα πολλών, πολυτελών κτιρίων με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που συναντάται δύσκολα στη Βαλκανική. Βρισκόταν στη βόρεια άκρη της Κορίνθου και στη σημερινή θέση «Μπέη» που δεσπόζει του χωριού με θέα στον Κορινθιακό κόλπο.
Περιβαλλόταν από μαγευτικό τοπίο με τρεχούμενα νερά από τη γειτονική πηγή της Αφροδίτης κατάφυτο από δένδρα και άνθη. Όλη αυτή η ομορφιά του παλατιού παρουσιάστηκε με άριστο τρόπο από τον ερευνητή και μελετητή κ. Δημ. Μπάρτζη μέσα από χαλκογραφίες, γκραβούρες, σχέδια αιώνων, οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση για την πρόταση σχεδιασμού του παλατιού που ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ