Ασθενείς τουρτουρίζουν σε όλη την Ελλάδα – Χωρίς θέρμανση 11 νοσοκομεία

90
Φαίνεται πως στο υπουργείο Υγείας θεωρούν πως αρκεί η σκέψη πως βγήκαμε από τα μνημόνια για να ζεσταθούν οι άρρωστοι, εξοικονομώντας σπατάλες όπως η θέρμανση των νοσοκομείων. 
Ενώ τα βαρομετρικά χαμηλά με τα ευφάνταστα (και μη) ονόματα σαρώνουν τη χώρα το ένα πίσω από το άλλο, ασθενείς και προσωπικό σε πολλά νοσοκομεία της χώρας ζουν έναν Γολγοθά ψύχους, καθώς το πετρέλαιο είναι ανύπαρκτο ή ανεπαρκές, ενώ σε άλλα νοσοκομεία υπάρχουν μόνο κακοσυντηρημένα κλιματιστικά. Πολλές φορές οι συγγενείς αναγκάζονται να φέρνουν θερμαντικά σώματα από το σπίτι, τα οποία εκτός από προφανώς ανεπαρκή δεν πληρούν προφανώς καμία προδιαγραφή ασφάλειας στις συνθήκες όπου χρησιμοποιούνται.
 
Στην Αθήνα απελπιστική είναι η κατάσταση στο μαιευτήριο “Έλενα”, καθώς τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά υπολειτουργούν ή δε δουλεύουν καθόλου, ενώ στους διαδρόμους δεν υπάρχει καμία θέρμανση. Την κατάσταση οξύνει η κακή κατάσταση του κτιρίου, με πολλά σπασμένα τζάμια. Αποτέλεσμα λεχώνες, επίτοκες και βρέφη να ξεπαγιάζουν. Στο ΨΝΑ Δρομοκαΐτιο η θέρμανση ανοίγει … με δόσεις για 12 ώρες τη μέρα, ενώ μετά από παρέμβαση του προσωπικού προς το παρόν θα ανοίγει περισσότερες ώρες.
 
Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην επαρχία, ιδίως σε περιοχές της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τσουχτερές θερμοκρασίες αυτή την περίοδο. Στην Άρτα τα καλοριφέρ ανοίγουν μόνο 10 ώρες τη μέρα, ενώ το παλιό μη μονωμένο κτίριο δε βοηθάει στη διατήρηση της θερμότητας. Η θέρμανση συμπληρώνεται αυτοσχέδια με σώματα που φέρνουν επισκέπτες και προσωπικό. Το χειρότερο απ’ όλα είναι η έλλειψη ζεστού νερού το μεγαλύτερο μέρος της μέρας και ποτέ μετά τις 10 το βράδυ. Στην Πρέβεζα το πετρέλαιο επαρκεί για μόλις 3 ώρες συνολικά θέρμανσης μέσα στη μέρα. Ίδιες ώρες ανοίγει το καλοριφέρ και στο Νευροκόπι, γνωστό για τις πολικές του θερμοκρασίες το χειμώνα. Στην επίσης ορεινή Νάουσα είναι πιο “τυχεροί”, καθώς το πετρέλαιο επαρκεί για 12 ώρες. Μέχρι τις γιορτινές μέρες το Κέντρο Υγείας Αριδαίας δεν είχε καμία θέρμανση, ενώ τώρα έχει για λίγες ώρες τη μέρα. Σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας τα πράγματα επίσης είναι δύσκολα. Στην Κω η κεντρική θέρμανση έχει χαλάσει εδώ και χρόνια και υπάρχουν μόνο κλιματιστικά στους θαλάμους, αλλά τίποτε σε διαδρόμους, κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε κάποια γραφεία και εργαστήρια. Στη Σκόπελο πάλι, δεν υπάρχει καμία θέρμανση, καθώς οι προμηθευτές του νησιού αρνούνται να βάλουν πετρέλαιο λόγω αφερεγγυότητας στις πληρωμές
Σαν να μην έφτανε όμως η βαρυχειμωνιά, κάποια νοσοκομεία έχουν και τις απειλές της εκάστοτε Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως στο Παρανέστι Δράμας, όπου τους δηλώθηκε ορθά – κοφτά πως αν δεν καταφέρουν να πορευτούν με το υπάρχον πετρέλαιο, δεν πρόκειται να πάρουν άλλο. Σε μία τουλάχιστον περίπτωση, αυτή της Κλειτορίας Καλαβρύτων, η κατάσταση είχε φτάσει τόσο στο απροχώρητο, ώστε 2000 λίτρα μπήκαν με δανεικά ενός γιατρού του Κέντρου Υγείας, που τώρα αναμένει την ΥΠΕ να αποζημιωθεί.
Φαίνεται πως στο υπουργείο Υγείας θεωρούν πως αρκεί η σκέψη πως βγήκαμε από τα μνημόνια για να ζεσταθούν οι άρρωστοι, εξοικονομώντας σπατάλες όπως η θέρμανση των νοσοκομείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ