Εκτακτο-Βγήκαν τα δύο πρώτα παιδιά από το σπήλαιο σύμφωνα με το Reuters

94

Τα δύο πρώτα παιδιά από την ποδοσφαιρική ομάδα που ήταν εγκλωβισμένα μαζί με τον προπονητή τους σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν ήδη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

Άρχισε σήμερα η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των παιδιών και του προπονητή τους, που έχουν παγιδευτεί εδώ και 15 ημέρες στο πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.
«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … βρισκόμαστε στο ζενίθ της ετοιμότητάς μας» ανέφερε, προσθέτοντας πως και οι 13 παγιδευμένοι είναι επίσης έτοιμοι.
Η ταχύτερη ομάδα μπορεί να βγει από το σπήλαιο «στις 9 μ.μ.», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως έχουν σταλεί 13 ξένοι δύτες, πέντε Ταϊλανδοί δύτες και πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού.
Όπως δήλωσε Ταϊλανδός στρατιωτικός διοικητής η επιχείρηση για τη διάσωση μπορεί να διαρκέσει τρεις με τέσσερις ημέρες «ανάλογα με τον καιρό».
Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται 11 ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα. Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.
Οι διασώστες εκκένωσαν το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο. «Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι. «Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε δηλώσει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων.
Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό. Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά. Χθες το βράδυ σημειώθηκε βροχόπτωση για μισή ώρα, υπενθυμίζοντας πόσο επείγον είναι να απομακρυνθούν τα παιδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ