Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αρχική ΔΙΕΘΝΗ Επιστήμονες: Σε 12 χρόνια το κλίμα θα μοιάζει με εκείνο πριν από...

Επιστήμονες: Σε 12 χρόνια το κλίμα θα μοιάζει με εκείνο πριν από 3 εκατ. χρόνια

88

Μέχρι το 2030 το κλίμα της Γης θα θυμίζει εκείνο που επικρατούσε πριν από 3 εκατ. χρόνια, σύμφωνα με υπολογισμούς επιστημόνων.

Το κλίμα θα παραπέμπει στην περίοδο του Πλειόκαινου, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών. Τότε, επικρατούσε ξηρασία, η Βόρεια και η Νότια Αμερική δεν είχαν ακόμη ενωθεί, η Γροιλανδία δεν είχε παγώσει και η στάθμη των ωκεανών ήταν 18 μέτρα υψηλότερη. Η θερμοκρασία ήταν κατά 1,8-3,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη σημερινή.

«Οδεύουμε προς πολύ εντυπωσιακές αλλαγές μέσα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Τζακ Ουίλιαμς, καθηγητής Επιστημών της Γης και ειδικός στην παλαιοοικολογία και το κλίμα στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Επιπλέον, αν συνεχιστούν με τον σημερινό ρυθμό οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέχρι το 2150 η Γη θα έχει επιστρέψει στο κλίμα που είχε πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια, στην αυγή της εμφάνισης των πρώτων θηλαστικών (οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια).

Ωστόσο, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να λιώσουν οι παγετώνες. Ετσι, η Γροιλανδία δεν θα ξαναγίνει καταπράσινη από τον επόμενο αιώνα, ούτε το επίπεδο των ωκεανών θα αυξηθεί κατά 18 μέτρα. Όμως, η ταχύτητα με την οποία υπερθερμαίνεται ο πλανήτης θα αιφνιδιάσει πολλά είδη που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθούν στη σημερινή μορφή τους.

«Πολλά είδη θα εξαφανιστούν», προειδοποίησε ο Ουίλιαμς, υπογραμμίζοντας ότι ο άνθρωπος μπορεί να αντλήσει από την ιστορία της Γης για να καταλάβει τις σημερινές αλλαγές και να προσαρμοστεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ