Η «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία στην υπηρεσία των Σκοπίων…στη Κόρινθο «Κροκίδειο»Αίθουσα

104

Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσίασης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί και στην Κόρινθο δημόσια παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Β. Τσούπρα, Δρ Θεολογίας-Σλαβολόγου, με τίτλο: Εκκλησία και Εθνογένεση.

Η «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία στην υπηρεσία των Σκοπίων, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗ. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώνεται από τον εκδοτικό οίκο μαζί με το τοπικό παράρτημα Ν. Κορινθίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 4 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. στην «Κροκίδειο» Αίθουσα, οδ. Κροκιδά 4 (πλησίον παλιάς Ιερατικής).

Το βιβλίο περιγράφει τις διεργασίες που συντελέστηκαν στην περιοχή της γιουγκοσλαβικής «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και οδήγησαν στην απόσχιση της τοπικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Σερβίας. Το ζήτημα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πληγή για την οικουμενική Ορθόδοξη Εκκλησία και έχει προκαλέσει έντονες τριβές και αρκετά προβλήματα στις σχέσεις των Ορθοδόξων πιστών ανά τον κόσμο. Η οπτική της εργασίας δεν παύει να είναι ιστορικοκανονική.

Εξετάζεται η κανονικότητα των διεργασιών, όπως και οι σκοπιμότητες που τις επέβαλαν. Δεν παύει, ταυτόχρονα, να έχει ιστορική κριτική ματιά και να επιχειρεί να διεισδύσει στην ουσία των γεγονότων, αναζητώντας κίνητρα, σκοπούς και επιδιώξεις και αποδομώντας επιφανειακές στρώσεις επιχειρημάτων και λόγων των πρωταγωνιστών των γεγονότων.

Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να αναδειχθεί η σχέση της εκκλησιαστικής διοίκησης με τις κρατικές πολιτικές αλλά και τις διεθνείς σχέσεις στα βαλκανικά πράγματα, όπως και η συμπλοκή της με την εθνογενετική πολιτική της γειτονικής ΠΓΔΜ (από το 1944 που ήταν ομόσπονδο μέρος της Γιουγκοσλαβίας μέχρι σήμερα, που αποτελεί ανεξάρτητο κράτος).

Το θέμα είναι αρκετά επίκαιρο, λόγω της διαπραγμάτευσης για το όνομα της γειτονικής χώρας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το εκκλησιαστικό ζήτημα της περιοχής παραμένει εν πολλοίς άγνωστο παρόλο που είναι απόλυτα συνυφασμένο με την προσπάθεια των γειτόνων για αναγνώρισή τους ως «Μακεδόνες» από τη διεθνή κοινότητα. Γι’ αυτό και το βιβλίο έχει χαρακτηριστεί πολύ χρήσιμο για την ενημέρωση όχι μόνο όσων εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις αλλά και του ευρύτερου κοινού, για την πληρέστερη ενημέρωση και διαλεύκανση πολλών πτυχών του ζητήματος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν εκτός από τον συγγραφέα και οι:

-Νεκτάριος Μετζάκης, Θεολόγος Μ.Th., πρόεδρος παραρτήματος ΠΕΘ

-Βασίλειος Τσούπρας, Θεολόγος –Κοινωνιολόγος, εκδότης εφημ. ΕΠΑΛΞΕΙΣ

-Λάμπρος Ψωμάς, Θεολόγος-Iστορικός M.A., Υποψ. Διδ. Πανεπ. Winchester

Παρέμβαση θα κάνει ο Δημήτριος Ροζάκης, Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπ. Πελοποννήσου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την ευλογία του Σεβασμ. Μητροπολίτου Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ