Η 8η γιορτή παιδικού βιβλίου στην Κόρινθο…

110

Της Γιώτας Μπάγκα

Η IBBY  ( International Board on Books for Young People – IBBY )   είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί ένα διεθνές δίκτυο ατόμων από όλο τον κόσμο, που σκοπό τους έχουν να φέρνουν τα βιβλία κοντά στα παιδιά. Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σωματείο πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό, αναγνωρισμένο, είναι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα Τα μέλη του είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, εκπαιδευτικοί και των τριών βαθμίδων, εκδότες, βιβλιοθηκονόμοι, ερευνητές, παιδοψυχολόγοι και άλλα άτομα που ενδιαφέρονται για το παιδικό βιβλίο και το αποδεικνύουν έμπρακτα. Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου (ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν) τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με στόχο την τόνωση της αγάπης για το διάβασμα και το παιδικό βιβλίο. Στα πλαίσια αυτής της γιορτής και με την υποστήριξη της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Λετονίας η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου εκπόνησε την  πολύ ενδιαφέρουσα  8η Γιορτή παιδικού βιβλίου στην Κόρινθο. Το πρόγραμμα άνοιξε την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 με έκθεση φωτογραφίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου. Την έκθεση παρουσίασε  η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Λετονίας δια του πρέσβεως κ. Maris Klisans και είχε θέμα: « From folk dresses to clothing. Μια σύγχρονη οπτική προσέγγιση στις παραδοσιακές στολές της Λετονίας».

Στην έκθεση στην οποία είχα την χαρά να παραστώ είδα πολύ ενδιαφέρον και πλούσιο φωτογραφικό υλικό όχι μόνο για τις παραδοσιακές ενδυμασίες της Λετονίας , αλλά και για τους ανθρώπους. Στην ομιλία του ο κ. πρέσβης εξέφρασε τη χαρά του για την έκθεση. Η έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Δρ. Αντωνία Τζαναβάρα έκανε μια σύντομη αλλά ενδελεχή και ενδιαφέρουσα παρουσίαση της μακρινής χώρας με εικόνες από τη Λετονία και την πρωτεύουσά της τη Ρίγα, ώστε όλοι να μπορέσουμε να θαυμάσουμε την ομορφιά της χώρας και των ανθρώπων της.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 21 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο «Θωμάς Θωμαΐδης»   με μουσική και τραγούδια από την παιδική χορωδία του ΚΕ.Π.Α.Π. , ταινία, αφήγηση παραμυθιού, γνωριμία με τη συγγραφέα Μαρία Παπαγιάννη και την εικονογράφο Έφη Λαδά, έκθεση παιδικού βιβλίου από τους βιβλιοπώλες της Κορίνθου και έκθεση ζωγραφικής από μικρούς μαθητές των σχολείων της Κορίνθου. Την Κυριακή 22 Απριλίου είναι η «Ημέρα των βιβλίων και των Ρόδων» με πλούσιο πρόγραμμα. Ξεχωρίζω τη δράση των εθελοντών που θα παρουσιάσουν την Αθήνα ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 και το αφιέρωμα στους: Θερβάντες, Σαίξπηρ και Ντε λα Βέγα. Η εκδήλωση θα κλείσει με ΤΑΓΚΟ και ΦΛΑΜΕΓΚΟ.

Μόνο συγχαρητήρια αξίζουν στους ανθρώπους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και Πινακοθήκης για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον πολιτισμό και ιδιαίτερα για την προβολή του παιδικού βιβλίου και την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι με την εκδήλωση αυτή φέρνει λαούς με διαφορετικό πολιτισμό κοντά και προωθεί την αλληλογνωριμία και φιλία. Παράλληλα, γνωρίζει στο Κορινθιακό κοινό προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Όσοι ζούμε δυτικότερα από το κέντρο όλων αυτών των πολιτισμικών δρωμένων αναγνωρίζουμε τη σημασία όλων των παραπάνω . Κι αναγνωρίζοντάς τη αναζητούμε τρόπους, ώστε να αποκεντρωθεί όλος αυτός ο πολιτιστικός πλούτος για   να μπορέσουμε να τον απολαύσουμε κι εμείς. Γιατί, αναμφισβήτητα το κέρδος που αποκομίζουμε από τον πολιτισμό είναι ανάλογο με την απόλαυση που μας προσφέρει. Κι εμείς στην περιφέρεια διψάμε για πολιτισμό…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ