Θηρασιά, η «μικρή αδελφή» της Σαντορίνης: Διακοπές στο νησί της απόλυτης γαλήνης-φωτό

120

Η μικρή και αγνή «γειτόνισσα» της Σαντορίνης, η Θηρασιά, στέκεται ακριβώς απέναντι της ως η διαφορετική πρόταση στην κοσμοπολίτικη ζωή της «μεγάλης αδελφής» της: στη Θηρασιά τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι ελάχιστα, η καθημερινότητα είναι απλή και κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς, η ατμόσφαιρα φιλική και οικεία, σαν, δηλαδή, να ταξιδέψατε μόλις σε ένα μέρος που ο χρόνος έχει σταματήσει. Και φυσικά, η θέα είναι μοναδική!

Η Θηρασιά αποτελούσε κομμάτι της Στρογγυλής, το ηφαιστειακό νησί στο οποίο μετά τη μινωική έκρηξη (περίπου το 1600 π.Χ.), δημιουργήθηκε ελλειψοειδής καλδέρα, ενώ απομεινάρια του αποτελούν η Σαντορίνη, η Θηρασιά και το Ασπρονήσι. Στο λιμάνι της Θηρασιάς, τη Ρίβα, θα φτάσετε με λάντζα από το Αμμούδι, το λιμάνι της Οίας, και θα πάρετε το λεωφορείο για τη χώρα του νησιού, τον Μανωλά, με τη υπέροχη θέα. Εδώ θα αφεθείτε στη γαλήνη, την αυθεντικότητα και τη χαλαρότητα της ζωής του γραφικού οικισμού και της ανόθευτης φύσης, ενώ οι διακοπές σας θα είναι απαλλαγμένες από «πρέπει» (να δω, να πάω, να διασκεδάσω), άγχη και βαβούρα, σε ένα σκηνικό με «πρωταγωνιστές» την καλδέρα και το ηφαίστειο.

Οι οικισμοί και τα αξιοθέατα 

Το νησί διαθέτει δυο γραφικούς οικισμούς. Ο πρώτος είναι η πρωτεύουσα Μανωλάς, χτισμένη κατά τον 19ο αιώνα σε γραμμική διάταξη και αντικριστά στη Θήρα στο «φρύδι» της Καλντέρας. Εδώ θα βρείτε μικρά σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ανεμόμυλους, λίγα μαγαζάκια, στενά καλντερίμια και θα απολαύσετε τη μοναδική θέα στη καλδέρα και τη Σαντορίνη. Εδώ, επίσης, θα βρείτε καταλύματα για τη διαμονή σας. Ο Μανωλάς συνδέεται με λιθόστρωτα σκαλιά με το επίνειό του, τον Κόρφο, το παλιό λιμάνι του νησιού, με τον ανεμόμυλο, τις ψαρόβαρκες και τα ταβερνάκια.

Ο δεύτερος οικισμός που πρέπει να επισκεφτείτε, είναι ο Ποταμός. Χτισμένος σε μια ρεματιά στο κέντρο του νησιού, με αρκετά υπόσκαφα σπίτια, με αυλές γεμάτες κόκκινα γεράνια και μπουκαμβίλιες, τις εκκλησίες του Αγίου Δημήτριου και της Παναγίας της Γιάτρισσα, διαθέτει ατμοσφαιρικότητα και αποπνέει αυθεντικότητα.

Κατά την παραμονή σας στο νησί αξίζει μια επίσκεψη στους απόκοσμους, εγκαταλελειμμένους οικισμούς Αγριλιάς και Κέρας. Η Αγριλιά ήταν ο πιο παλαιός και μεγάλος οικισμός του νησιού μέχρι και το 1928, οπότε άρχισε να εγκαταλείπεται, και εδώ θα δείτε υπόσκαφα σπίτια, χτισμένα σε τρία διαφορετικά επίπεδα, τις «κάναβες» (παλιά οινοποιεία), αλλά και την εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων του 1887, μια από τις ομορφότερες του Αιγαίου. Η Κεραδιανά, όπως αποκαλούν αλλιώς την Κέρα, θα σας προσφέρει μια διαφορετική θέα από ψηλά στην Παλαιά και Νέα Καμένη, τα δυο νησάκια στο κέντρο της καλδέρας μεταξύ Σαντορίνης και Θηρασιάς, ενώ αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Αν έχετε διάθεση για πεζοπορία, μπορείτε να ξεκινήσετε από τον Μανωλά, να κατευθυνθείτε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία και την Κέρα και από εκεί να κατηφορίσετε προς τα νότια, στο ακρωτήριο της Τρυπητής όπου και βρίσκεται το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγιά η Κέρα ή Τρυπητή), με θέα που κόβει την ανάσα.

Οι παραλίες που θα κάνετε τις βουτιές σας 

Στη Θηρασιά, λόγω της ηφαιστειακής της προέλευσης, οι ακτές είναι απότομες και οι παραλίες ελάχιστες – με μαύρες πέτρες και βότσαλα. Για το μπάνιο σας προτιμήστε τη Μαύρη Παραλία, με τα κρυστάλλινα νερά, του οικισμού της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ρίβας (εδώ βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης ή Santa Irene που σύμφωνα με μια εκδοχή έδωσε το όνομά της στη Σαντορίνη). Επίσης, υπάρχει η παραλία στο λιμανάκι του Κόρφου με χοντρά βότσαλα και ελαφρόπετρες.

πηγή-zougla.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ