Κίνημα Αλλαγής: Η απόφαση για τη μη εκλογή οργάνων…! έφερε την πρώτη απογοήτευση στη βάση του Πασοκ…

87

Το Κίνημα Αλλαγής είναι ένας νέος πολιτικός φορέας αλλά οι παλιές κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Το ιδρυτικό συνέδριο ξεκίνησε σε ώρα …ΠΑΣΟΚ, δηλαδή αρκετά αργότερα από την προγραμματισμένη. Και όμως. Η προσέλευση των συνέδρων είχε αρχίσει από νωρίς το μεσημέρι.

Αλλά, πόσοι από τους 5700 συνέδρους βρέθηκαν τελικά στην αρένα του ΣΕΦ; Σίγουρα λιγότεροι από όσους υπολογιζόταν, περί τους 2500 με 3000 χιλιάδες. Η απόφαση για τη μη εκλογή των οργάνων έπαιξε το ρόλο της.

Περισσότερα ΕΔΩ:

Η βάση του ΠαΣοΚ κατανόησε, ως ένα βαθμό, ότι η απόφαση της Φώφης Γεννηματά «ήταν αναγκαία για μην θιγεί η ενότητα, το μεγάλο στοίχημα του χώρου». Δεν συμφωνούσε όμως με την απόφαση που, όπως λεγόταν, απονεύρωσε το συνέδριο. «Είναι λογικό να βλέπεις άδεια καθίσματα στις εξέδρες. Οι εποχές που όλα ήταν πληρωμένα πέρασαν. Δεν είναι εύκολο να πάρεις την απόφαση να ξοδέψεις 300 ευρώ για να έλθεις σε ένα συνέδριο μόνο για να ακούσεις», ανέφεραν σύνεδροι από το Κιλκίς.

Στα πηγαδάκια των συνέδρων, εκφραζόταν ανησυχία για την πορεία του εγχειρήματος, οι συνεχείς διαφοροποιήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, προβληματίζουν. Ήταν όμως εμφανής και η αισιοδοξία, η ελπίδα πως το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό.

Οι συζητήσεις έληξαν όταν μια γυναικεία φωνή, διέκοψε τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη για να αναγγείλει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Ήταν η ώρα της Φώφης Γεννηματά.

Ο ανένδοτος της Φώφης

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στην ομιλία της, δεν έκρυψε και τον δικό της προβληματισμό για την ενέργεια αλλά και τον χρόνο που χάθηκε από την ενασχόληση με τα οργανωτικά θέματα. Και εμμέσως, πλην σαφώς, άφησε να εννοηθεί ότι και η δική της θέση ήταν υπέρ της εκλογής των οργάνων αλλά προτίμησε, σε αυτή τη μεταβατική φάση, να δει την μεγάλη εικόνα που δεν ήταν τα …κουκιά της Κεντρικής Επιτροπής αλλά το στοίχημα της ενότητας του χώρου και η πορεία της χώρας.  Η Ελλάδα με αυτή την κυβέρνηση έχει πάει δεκαετίες πίσω τόνισε η κυρία Γεννηματά και εξήγγειλε το δικό της ανένδοτο για « την αλλαγή της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ισχυροποίηση της θέσης στην Ελλάδα στον κόσμο».  Προϋπόθεση για να πάει η χώρα μπροστά είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση,  που «δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει στα εθνικά θέματα» που επενδύει στην πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας. Ξεκαθάρισε πάντως, ότι δεν αποτελεί λύση η παλινόρθωση της Δεξιάς.

Τότε, με ποιόν θα συνεργαστεί, μετεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής; Η απάντηση της Φώφης Γεννηματά είναι, με το κόμμα που θα αποδεχθεί την ανάγκη προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, με βάση τους άξονες που αναμένεται να συγκεκριμενοποιήσει στη σημερινή της ομιλία.  Άλλωστε, όπως τόνισε, το Κίνημα Αλλαγής μετά τις εκλογές θα πάρει την εντολή. Η εκτίμηση της κυρίας Γεννηματά είναι ότι το πρώτο κόμμα δεν θα έχει αυτοδυναμία και ότι το Κίνημα Αλλαγής, έχει κλειδώσει την τρίτη θέση.

Η μάχη Μητσοτάκη-Δραγασάκη

Το βέβαιο είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής δέχθηκε χθες το φλερτ τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στον χαιρετισμό του, επιχείρησε να ζεστάνει το κλίμα στην αίθουσα, κάνοντας αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο Γεννηματά αλλά και τον Γιώργο Παπανδρέου, θυμίζοντας τη ζεστή σχέση της Αριστεράς με το ΠαΣοΚ την πρώτη κυβερνητική του περίοδο. Ωστόσο, ακόμα και η αναφορά του σύντροφοι και συντρόφισσες δεν φάνηκε να συγκινεί το ακροατήριο. Ούτε οι επισημάνσεις του για τη θέληση του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός των προοδευτικών δυνάμεων ενάντια στη συντήρηση, βρήκαν απήχηση. Η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο-αντιμνημόνιο,  που ο κ. Δραγασάκης θεωρεί ξεπερασμένη, οδήγησε στην επιδείνωση των σχέσεων της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη δημιουργία συναισθημάτων εχθρικών για το κυβερνών κόμμα.  Το υποτυπώδες χειροκρότημα στον κ. Δραγασάκη, είναι ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει.

Σε αντίθεση με τον Γιάννη Δραγασάκη, ο αρχηγός της ΝΔ χειροκροτήθηκε θερμά στην αρχή αλλά και στη διάρκεια της ομιλίας του.  Οι σύνεδροι φάνηκαν να είναι πιο κοντά στην τοποθέτηση του που υποστήριζε μπορεί ανάμεσα στους δύο χώρους να υπάρχει αντιπαλότητα σαράντα χρόνων αλλά ««όταν υπονομεύονται ανοιχτά η Δικαιοσύνη, οι ανεξάρτητες Αρχές, η κοινοβουλευτική λειτουργία και ο Τύπος, όταν το κράτος αλώνεται χυδαία από χιλιάδες κομματικούς πελάτες, η οικονομία σκοντάφτει σε παιχνίδια νέας διαπλοκής και ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται από κυνισμό και προπαγάνδα, όταν τα εθνικά θέματα γίνονται -στα κρυφά και υπογείως- φτηνά ερασιτεχνικά παιχνίδια μικροκομματισμού, τότε οι διαφορές μας αμβλύνονται μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο για την πατρίδα».

«Φάλτσα» Λεβέντη και αποδοκιμασίες

Και ενώ οι χαιρετισμοί στο συνέδριο γινόταν στο πλαίσιο της καλούμενης αστικής ευγένειας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, στην δική του τοποθέτηση, άρχισε να επιτίθεται στο όλον ΠαΣοΚ. Στη Φώφη Γεννηματά που «έκανε μια ομιλία με συνθήματα που ακούγονται εδώ και σαράντα χρόνια», στον Κώστα Σημίτη που «μας έβαλε στο ευρώ χωρίς να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», στον Γιώργο Παπανδρέου που «μας έβαλε στο μνημόνιο». Η ενόχληση άρχισε σταδιακά να παίρνει τη μορφή αποδοκιμασιών και χρειάστηκε η αυστηρή παρέμβαση του Γιάννη Κουτσούκου προς τον κ. Λεβέντη, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ο Κ. Σημίτης ο Γ. Παπανδρέου και ο Ν. Αλιβιζάτος

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου σημαδεύτηκε από τις ομιλίες του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου.  Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι «στην Ελλάδα σήμερα επικρατεί, σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τεράστια αβεβαιότητα για το μέλλον» και άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση που «επιβάλλει στη δημόσια ζωή μια έντονη αντιπαλότητα».  Αναφερόμενος στις  μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα επεσήμανε ότι προϋποθέτουν «επιμονή και αντιπαράθεση» αφού « κάθε μεταρρύθμιση θίγει προνόμια και πελατειακές σχέσεις, συναντά άρα αντιδράσεις». Τόνισε μάλιστα ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής με τους πολίτες. «Τα μνημόνια δεν σκίζονται σε μια μέρα.   Απραγματοποίητες υποσχέσεις θα δίνονται αναμφίβολα από τα άλλα κόμματα. Θα πρέπει να καταγγελθούν αποφασιστικά», επεσήμανε.  Κλείνοντας τόνισε ότι η νέα παράταξη «δεν θα πρέπει να είναι άθροισμα μηχανισμών, ή πεδίο φιλοδοξιών κάποιων ομάδων», αφού «δεν δημιουργήθηκε για να μοιράσει πόστα, εξουσίες ή να ικανοποιήσει προσωπικές φιλοδοξίες αλλά για να γίνει ένα ρεύμα ανανέωσης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέφερε το  επίκαιρο όσο ποτέ, όπως είπε, σύνθημα « ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και επεσήμανε ότι το δίλλημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι «αν θα ακολουθήσουμε το δρόμο, της συντήρησης και της διαχείρισης της εξουσίας ή θα χαράξουμε, με όπλο μας την αλήθεια, έναν νέο δρόμο που θα αξίζει σε όλους τους Έλληνες». Η απάντηση, τόνισε, είναι ο νέος πατριωτισμός που δεν εμπνέεται μόνο από από την παράδοση, «αλλά αγωνιά για το σήμερα και για το αύριο, παλεύει για τη δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων, ώστε να μην χρειάζονται πια θυσίες».

Οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής ολοκληρώνονται το βράδυ, με τις τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και τη δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά.

in.gr-Δημήτρης Χόνδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ