Κίνημα Αλλαγής- ποια πολιτική υπόσταση μπορεί να έχει ένα κόμμα που ξεκινά το βίο του ως κόμμα «διορισμένων»…?

114

Το Κίνημα Αλλαγής, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, ξεκίνησε επισήμως την πορεία του μέσα από το ιδρυτικό του συνέδριο που λαμβάνει χώρα στο ΣΕΦ και ολοκληρώνεται σήμερα.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία της επικεφαλής του νέου φορέα, Φώφης Γεννηματά, και περιελάμβανε ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις από προσκεκλημένους, όπως οι Γιάννης Δραγασάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Βασίλης Λεβέντης. Όλα αυτά μπροστά σε περίπου πέντε χιλιάδες συνέδρους και με νωπή την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για διορισμό (κι όχι εκλογή) των νέων οργάνων.

Από εκεί και πέρα, πολλά είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, ώστε το νέο εγχείρημα να προχωρήσει “ανέφελο” την πορεία του. Άραγε, ποια πολιτική υπόσταση και ποιες κοινωνικές αναφορές μπορεί να έχει ένα κόμμα που ξεκινά το βίο του ως κόμμα «διορισμένων»; Το ερώτημα θα τεθεί, αλλά μάλλον δύσκολα θα απαντηθεί.
Όπως δύσκολα θα αποσαφηνιστεί και το ποιο είναι το ιδεολογικό και προγραμματικό στίγμα του νέου κομματικού φορέα – ενός φορέα, που σχηματίστηκε φιλοδοξώντας να εκφράσει την ανασύνθεση και επανένωση της κεντροαριστεράς, αλλά εξακολουθεί να «λοξοκοιτά» προς την κεντροδεξιά.
Στην πραγματικότητα, το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής είναι το προϊόν συγκερασμού μιας μακράς σειράς προσωπικών σχεδιασμών κι ακόμη περισσότερων πολιτικών συμβιβασμών.
Ο τελευταίος εξ αυτών οδήγησε στην απόφαση να μην εκλεγούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά να οριστούν στη βάση της «αναλογικής εκπροσώπησης όλων των δυνάμεων» που μετέχουν στο Κίνημα.
Με τον ίδιο τρόπο είχαν ουσιαστικά οριστεί και οι σύνεδροι, ενώ στην πράξη η απόφαση αυτή σημαίνει διαμόρφωση των συσχετισμών στην Κεντρικής Επιτροπής ως εξής: Από τα 351 μέλη, 128 θα πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά, τα 67 στον Σταύρο Θεοδωράκη, τα 50 στον Γιώργο Παπανδρέου, τα 41 στον Νίκο Ανδρουλάκη, τα 35 στον Θανάση Θεοχαρόπουλο και τα 30 στον Γιώργο Καμίνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ