Κακή η συμφωνία δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης – Δεν πήρε θέση το Κίνημα Αλλαγής

94

Για «κακή συμφωνία» με την ΠΓΔΜ έκανε λόγο, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μην την υπογράψει, αποφεύγοντας ωστόσο κάθε αναφορά στον επιταχυντή των διεργασιών, που είναι η επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

«Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως «αποδοχή της “μακεδονικής γλώσσας” και της “μακεδονικής εθνότητας” συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση». Πρόσθεσε ότι «μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικο εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη. Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία δεν έχει τη στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του» και κατέληξε: «Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Τη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη σχολίασε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέροντας «δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα». Στο «Twitter» o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έγραψε πως «κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητος, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει τη χώρα προκειμένου να μη φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός».

Ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει το Κίνημα Αλλαγής για το τι θα πράξει έναντι τη συμφωνίας των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την ονομασία.

Σε ανακοίνωση αναφέρει πως «θα αξιολογήσουμε το επίσημο σχέδιο συμφωνίας, που δεσμεύτηκε να δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαπιστώσουμε εάν πληροί τις προϋποθέσεις για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και προωθείται η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και οι Ευρωπαϊκές αρχές». Επαναλαμβάνει ότι «η σύνθετη ονομασία έναντι όλων, η συνταγματική αναθεώρηση, η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού είναι οι πάγιες πατριωτικές μας θέσεις».

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ο βουλευτής του Ποταμιού, που συμμετέχει στο Κίνημα Αλλαγής, Σπύρος Δανέλης. Σε πρωινές του δηλώσεις, ανέφερε ότι θεωρεί βέβαιο πως το Ποτάμι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας και πως «δεν μπορεί να διανοηθεί διαφορετική στάση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη» και πρόσθεσε ότι αν δεν υπάρξει κοινή στάση, τίθεται θέμα συνοχής για το Κίνημα Αλλαγής.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αντικείμενο κριτικής από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που από το βήμα της Βουλής ανέφερε: «Εμείς λέμε “η πόρτα είναι ανοιχτή και τα σκυλιά δεμένα”» και πως «ας κρίνει κανείς την αξιοπρέπεια κάποιου, ο όποιος από βουλευτής του Συνασπισμού έγινε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μετά έγινε βουλευτής του Ποταμιού και τώρα θέλει να πάει άλλου»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ