Κοινή συνέντευξη Τύπου Πούτιν-Τσίπρα: Τι είπαν για φυσικό αέριο, S-400 και συμφωνία των Πρεσπών

143

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «επίκαιρη» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού σημειώνοντας: «Μας ενώνουν πολλές προοπτικές». Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρυσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: Ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επεσήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας -όπως σημείωσε, και είπε πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας.

Συνεχίζοντας, τις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε ερώτημα για την γραβάτα του κλήθηκε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Εάν μου κάνει ο πρόεδρος Πούτιν δώρο μπορεί να το αξιοποιήσω στο μέλλον», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με μια αναφορά στην υπόθεση της… γραβάτας του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το τελευταίο ερώτημα που δέχτηκαν οι δύο ηγέτες αφορούσε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας, με τον δημοσιογράφο να ρωτά επιπλέον τον Αλέξη Τσίπρα: «Πότε θα φορέσετε τη γραβάτα σας;»

Παρότι αρχικά δεν πήρε απάντηση, ο δημοσιογράφος επανήλθε, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά:

Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο

«Δε θα έχετε παρακολουθήσει. Το στοίχημα το κέρδισα, τη φόρεσα τη γραβάτα, αλλά βγήκε γρήγορα γιατί βγήκε και η θηλιά του ελληνικού λαού».

Κοιτώντας, μάλιστα, προς τον πρόεδρο Πούτιν, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Εάν μου κάνει και ο πρόεδρος Πούτιν ένα δώρο μπορεί να το αξιοποιήσω στο μέλλον, σε μια μελλοντική μας συνάντηση».

«Σύμφωνοι! Έτσι και θα κάνουμε», ήρθε η απάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ