Έντονοι τριγμοί στην Πειραιώς – Κόντρα Μητσοτάκη – Δένδια –

85

Έντονους τριγμούς έχει προκαλέσει στη ΝΔ η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια κατά της Χρυσής Αυγής στην συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Την στιγμή που επικρατούσε μια – τουλάχιστον φαινομενική – ομοφωνία εντός τους κόμματος, ήρθε η στάση του Νίκου Δένδια να ταράξει τα νερά στη ΝΔ, κερδίζοντας το χειροκρότημα του ΣΥΡΙΖΑ και ξεφεύγοντας από την ακροδεξιά ρητορική που εκφράζεται από κομμάτι της ΝΔ, με κύριους εκπροσώπους τους Άδωνη – Βορίδη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, μίλησε για πρώτη φορά ανοιχτά κατά του νεοναζιστικού μορφώματος, την ίδια ώρα που η κεντρική «γραμμή» της ΝΔ εντός του Κοινοβουλίου έδειχνε να αφήνει την Χρυσή Αυγή στο απυρόβλητο.

Η αρχηγική εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, σε εθνικιστικούς τόνους, που διαμόρφωσε εν πολλοίς τη «γραμμή» της Νέας Δημοκρατίας στη συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και η φωτογραφία – μήνυμα των Σαμαρά, Άδωνη και Βορίδη μετά την ομιλία του πρώτου ήταν σε άλλη κατεύθυνση από την ομιλία του Νίκου Δένδια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με τις ακροδεξιές φωνές, όπως προκύπτει και από όσα είπε σε συνέντευξή του στο Ραδιόφωνο των Παραπολιτικών:

«Η κυρίαρχη τάση μέσα στη ΝΔ είναι η κεντροδεξιά. Η τάση του μέτρου και της αντίληψης του μέσου ανθρώπου με προσεγγίσεις στα λαϊκά στρώματα αλλά χωρίς αυτό να συνδυάζεται κ με εθνικιστικές υστερίες και λαϊκισμούς. Η αντίληψη μας για την Μακεδονία είναι βαθιά πατριωτική, μια αντίληψη φιλίας προς όλους και με γέφυρες προς τα Βαλκάνια. Δεν είναι μια αντίληψη αμυντικής κραυγής ενός ανασφαλούς πολιτικού κόμματος που δε βρίσκει άλλο λόγο ύπαρξης και το ρίχνει στον εθνικισμό. Δεν είμαστε γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς. Αυτή η γραμμή της κεντροδεξιάς πράγματι δεν αποτυπώθηκε σε όλες τις ομιλίες των βουλευτών. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου υπάρχουν κι άλλες τάσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούμε να είμαστε ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα όμως υπάρχουν όρια.»

Ωστόσο, η στάση του Νίκου Δένδια δεν πέρασε απαρατήρητη στην Πειραιώς, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές, υπήρξε έντονη λογομαχία μεταξύ Δένδια και Μητσοτάκη με τις φωνές να ακούγονται μέχρι το πεζοδρόμιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συστράτευση στην ακροδεξιά γραμμή, χωρίς «ναι μεν αλλά».

Κληθείς,να σχολιάσει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κεντροδεξιό κόμμα και όχι γκρουπούσκουλο με εθνικιστικές κραυγές και λαϊκισμούς, ο Άδωνης Γεωργιάδης σημείωσε: «Δεν έχω να σχολιάσω κάτι. Δεν γνωρίζω να υπάρχει τίποτα σε εθνικιστικό γκρουπούσκουλο στη Νέα Δημοκρατία. Φαντάζομαι κάπως παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κ. Δένδια, αν κρίνω και από τη χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση».

Μετά τον «θόρυβο» που προκάλεσαν τα λεγόμενά του, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε στην παρακάτω δήλωση, επιχειρώντας να αποκαταστήσει το κακό κλίμα που υπάρχει στην Πειραιώς:

«Μετά την έκταση που πήρε η χθεσινή μου συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, επισημαίνω το αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία είναι παράταξη που ιστορικά επεκτείνεται από τις παρυφές της Κεντροαριστεράς μέχρι την εντός του συνταγματικού τόξου Δεξιά. Οσάκις παρέκκλινε συρρικνώθηκε. Εγγύηση ότι το κέντρο βάρους του ιδεολογικού και πολιτικού προσανατολισμού της παράταξης παραμένει σταθερό, επαναλαμβάνω ότι είναι ο Πρόεδρος της Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο συντεταγμένα δίνουμε τη μάχη για να απαλλαγούμε από την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος. Τα λοιπά εκ του πονηρού…».

Μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θ’ αλλάξει γραμμή μετά τις ενστάσεις του κ. Δένδια ή θα συνεχίσει στον δρόμο της ακροδεξιάς ρητορικής που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ