Ξεκίνησαν τα μπλόκα – Σε θέση μάχης ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα (VIDEO – ΦΩΤΟ)

97

Στους δρόμους του αγώνα από τη Δευτέρα, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα των μνημονίων και της ΚΑΠ της ΕΕ, που τους σπρώχνουν, ακόμα γρηγορότερα, στο ξεκλήρισμα.

Σε κομβικά σημεία της χώρας τα μπλόκα στήνονται από τη Δευτέρα 22 έως τις 28 Γενάρη, ανταποκρινόμενοι στην απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κλιμακώνοντας την πάλη τους. Σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαιρετίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που ξεκίνησαν το στήσιμο μπλόκων σε κομβικά σημεία όλης της χώρας.

Όπως αναφέρει, «Σταθμός σε αυτήν την αγωνιστική πορεία θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο, στις 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «AGROTICA».

Αρχή από την Καρδίτσα

Το σήμα εκκίνησης έδωσαν σήμερα Δευτέρα 22 Γενάρη οι αγρότες της Καρδίτσας, που κατέβηκαν αγωνιστικά και συγκροτημένα με τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Εθνική Οδό Ε-65  στο Δέλτα Καρδίτσας.

Στις 12.30 μ.μ., τα τρακτέρ που ξεκίνησαν τις πρωινές ώρες από τα χωριά του νομού, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Δέλτα Καρδίτσας και στη συνέχεια ανέβηκαν πάνω στο οδόστρωμα και των δυο κατευθύνσεων του νέου αυτοκινητόδρομου Ε-65, ο οποίος παραμένει κλειστός στο σημείο και στα δυο ρεύματα, με την κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους.

Μετά την τοποθέτηση των τρακτέρ στους συγκεντρωμένους στο μπλόκο αγρότες μίλησε ο Κώστας Τζέλλας, Γενικός Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚ). Σημείωσε ότι, παρά τις «δυσοίωνες» προβλέψεις και τις διακηρυγμένες ελπίδες για αποτυχία της κινητοποίησης από κάθε λογής αντιπάλους του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και τις προσπάθειες υπονόμευσης που έγιναν από διάφορες μεριές και κατευθύνσεις, το μπλόκο στήθηκε και, μάλιστα, με τη συμμετοχή των τρακτέρ να είναι μεγαλύτερη από την περσινή. «Θέλουμε τούτο το ισχυρό μπλόκο ν’ αποτελέσει τη σπίθα για ν’ ανάψει αγωνιστική φωτιά σ’ όλη τη χώρα», είπε και υποσχέθηκε ότι τις επόμενες μέρες το μπλόκο θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό με τον ερχομό κι άλλων τρακτέρ και αγροτών οι οποίοι «θα το σκεφτούν καλύτερα» και θα πειστούν πως η θέση τους είναι εκεί, δίπλα τους συναδέλφους τους που αγωνίζονται. ‘Οσον αφορά στην «πρόταση διαλόγου» που κάνει ο υπουργός Γεωργίας, αφού σημείωσε πως κανείς δεν ρώτησε τους αγρότες για τα μέτρα που ψήφισαν στη Βουλή εναντίον τους, επεσήμανε πως αποσκοπεί στην αποδυνάμωση και την υπονόμευση του αγώνα, υπογραμμίζοντας ότι το αγροτικό κίνημα θα πάει σε διάλογο με την κυβέρνηση όταν θα μπορεί, με την αγωνιστική του πίεση, να απαιτήσει, με αποτελεσματικότητα, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιάννης Τσιούτρας, ειδικός γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, ο οποίος τόνισε ότι στην πάλη τους για την επιβίωση οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν απέναντί τους την ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων που ψηφίζουν τα μνημόνια, τους μονοπωλιακούς ομίλους που κλέβουν τον μόχθο τους, τους μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που θέλουν να τους βγάλουν από τη μέση, για να περάσει εξολοκλήρου στα χέρια τους η γη και η αγροτική παραγωγή. «Σήμερα κάνουμε μια καλή αρχή», είπε, «θα δυναμώσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη μας, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που είναι οι σύμμαχοί μας».

Το μεσημέρι αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, των σωματείων της Καρδίτσας, όπως τωνοικοδόμων, ιδιωτικών υπαλλήλων και συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και του Συλλόγου Γυναικών, επισκέφτηκαν το μπλόκο εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον δίκαιο αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ενημέρωση για τον αγώνα που δίνουν και το πλαίσιο αιτημάτων προς τα εργατικά σωματεία έκαναν οι Κώστας Τζέλλας και Γιάννης Τσιούτρας.

Σ’ αυτήν τη ανάγκη του κοινού αγώνα μικρομεσαίων αγροτών – εργαζομένων αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας ότι το ταξικό εργατικό κίνημα θα κάνει ξανά το χρέος του στεκόμενο αγωνιστικά στο πλευρό της μικρομεσαίας αγροτιάς.

«Τους δεκάδες μικρομεσαίους αγρότες από τον κάμπο της Καρδίτσας που με τα τρακτέρ τους έστησαν δυναμικό μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Ε65, στο ύψος των κυκλικών κόμβων (Δέλτα)», χαιρετίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.

Οι αγρότες μετά από συσκέψεις και εξορμήσεις έχουν πάρει αποφάσεις για στήσιμο μπλόκων σε διάφορα κομβικά σημεία της χώρας, επιχειρώντας να βάλουν φρένο στα μέτρα της κυβέρνησης και διεκδικώντας λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλουν. Δεν αποκλείουν κανέναν αγρότη που θέλει να αγωνιστεί, αρκεί να συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους (Δείτε παρακάτω τα αιτήματα).

«Δίνουμε αγώνα επιβίωσης στον οποίο δεν περισσεύει κανείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις ανακοινώσεις τους επισημαίνοντας ότι «απέναντι στα μπλόκα θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν να αρπάξουν τη γη και το βιος μας».

Επισημαίνουν πως στο πλευρό τους θέλουν να είναι ξανά σύμμαχοι, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουν κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους.

Τις επόμενες μέρες, με βάση αποφάσεις Ομοσπονδιών και Συλλόγων, θα στηθούν μπλόκα ως εξής:

Τετάρτη 24 Γενάρη 

Στο Νομό Τρικάλων, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» αποφάσισε το στήσιμο του μπλόκου στον κόμβο του Μεγαλοχωρίου, επί της Ε-65, από τις 12.30 το μεσημέρι.

Στο Νομό Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ζαγοράς, Πουρίου, Μακρυρράχης, Νοτίου Πηλίου, Αλμυρού – Σούρπης και η Επιτροπή του Μπλόκου Αερινού οργανώνουν συγκέντρωση στις 11 π.μ. με αγροτικά μηχανήματα στην Εφορία του Βόλου, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής για να αποφασίσει την ημέρα και το τόπο στησίματος μπλόκου, με προσανατολισμό τον κόμβο Αερινού, στην ΠΑΘΕ.

Στην Κρήτη, οι αγρότες του Ηρακλείου έχουν αποφασίσει στήσιμο μπλόκου στα Πραιτώρια από τον Αγροτικό Σύλλογο Αστερουσίων.

Πέμπτη 25 Γενάρη 

Στο Νομό Λάρισας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε να στηθεί μπλόκο στον Πλατύκαμπο στην ΠΑΘΕ, ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, από τον Αγροτικό Σύλλογο που θα συμμετάσχει στο μπλόκο της Λάρισας.

Στην Πελοπόννησο, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης καλεί τους αγρότες με τα μηχανήματά τους στο σταθμό της Μεσσήνης, στις 6 το απόγευμα.

Στην Πέλλα, μπλόκο θα στηθεί στις 11 π.μ. στην διασταύρωση Γυψοχωρίου  μετά από σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας 22 Γενάρη, ύστερα από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας «Η Ενότητα».

Μπλόκο θα στηθεί και στην Ημαθία, στην Κουλούρα.

Παρασκευή 26 Γενάρη 

Στην Άρτα, συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού με τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων Άρτας και Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ., στη γέφυρα της Άρτας, όπως αποφασίστηκε σε σχετική σύσκεψη.  

Στα Χανιά συγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Στο Ρέθυμνο, κινητοποίηση στις 10 π.μ., στον κόμβο Μάντρες (δρόμος Ρέθυμνο – Τυμπάκι, στο ύψος της Αγίας Γαλήνης).

Σάββατο 27 Γενάρη

Στην Αιτωλοακαρνανία, σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, αποφασίστηκε το στήσιμο μπλόκου στο δρόμο Αγρινίου – Μεσολογγίου, μεταξύ των κόμβων Συκιάς και Ερμίτσας στις 11 το πρωί, ενώ μέχρι τότε θα γίνονται εξορμήσεις ενημέρωσης στα χωριά της περιοχής.

Στον Έβρο, στις 11 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Ορεστιάδας, όπου θα αποφασιστεί και το στήσιμο μπλόκου στον κόμβο των Καστανιών. Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στην διάρκεια σύσκεψης που έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η Ενότητα» το βράδυ της Δευτέρας 22 Γενάρη.

Στην Νάουσα, θα στηθεί μπλόκο στην διασταύρωση της Νάουσας, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που διοργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας 22 Γενάρη ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας  «Μαρίνος Αντύπας».

Κυριακή 28 Γενάρη 

Στην Ευρυτανία, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων της Βαλαώρας θα προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της γέφυρας του Αγραφιώτη στο Κρυονέρι.

Στην Κοζάνη, οι αγρότες προσανατολίζονται στο στήσιμο μπλόκου στη γέφυρα Σερβίων. 

Δευτέρα 29 Γενάρη 

Στη Φθιώτιδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, αποφάσισε να στηθούν μπλόκα σε Ανθήλη και Δομοκό, καθώς και τη συμμετοχή τους στη μεγάλη κινητοποίηση στην έκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ» στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα θα συνεχίζονται καθημερινά οι εξορμήσεις για την ενημέρωση και τη συμμετοχή των αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Μπλόκο θα στηθεί και στη Φλώρινα, στο Αμύνταιο.

Βασικά αιτήματα του πλαισίου πάλης

1. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα με το οποίο θα μπορούν οι αγροτικές οικογένειες να ζουν με αξιοπρέπεια και να συνεχίσουν την αγροτική απασχόληση. Άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών από τους εμπόρους και τους συνεταιρισμούς με την παράδοση των προϊόντων τους.

2. Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

3. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

4. Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

5. Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

6. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.

7. Να καλυφθούν οι ζημιές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

8. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ