Οι λόγοι που φοβίζουν την ΝΔ οι τριπλές εκλογές

107

Ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα στην Πειραιώς – Σε εναγώνια αναζήτηση υποψηφίων για δήμους και περιφέρειες – Πονοκέφαλο προκαλούν οι «αντάρτες» και η στάση που θα κρατήσουν στην εκλογική αναμέτρηση

Αναστάτωση και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο το ενδεχόμενο των τριπλών εκλογών τον Μάιο του 2019. Οι μέχρι τώρα σχεδιασμοί, που προέβλεπαν να διεξαχθούν ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές και αργότερα οι αυτοδιοικητικές, ανατρέπονται. Μετά την αιφνιδιαστική κίνηση Σκουρλέτη, τα νέα δεδομένα βάζουν δύσκολα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πρέπει άμεσα να λύσει μια σειρά από εξισώσεις με πολλούς άγνωστους παράγοντες.

Ενώ στην Πειραιώς προσπαθούσαν να περάσουν το σύνθημα της ανανέωσης μέσα από τα ψηφοδέλτια, τώρα είναι αναγκασμένοι να τρέξουν να βρουν πρόσωπα και να κλείσουν «τρύπες» σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, κάτι που πίστευαν ότι θα χρειαστεί να πράξουν αρκετούς μήνες μετά. Πλέον όμως τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά, με τον κομματικό μηχανισμό να καλείται να στηρίξει ταυτόχρονα τους υποψηφίους για τέσσερις εκλογικές διαδικασίες. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας από τον Δημήτρη Καμμένο και τον Τάκη Μπαλτάκο προκάλεσε νέο πονοκέφαλο στον πρόεδρο της παράταξης.

Οι εύθραυστες ισορροπίες και οι «αντάρτες»

Οι νέες εξελίξεις έπιασαν στον… ύπνο την αξιωματική αντιπολίτευση, που περίμενε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019, όπως είχε αρχικά ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, στη ΝΔ ήλπιζαν ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνονταν νωρίτερα και στη συνέχεια θα σχεδίαζαν τη στρατηγική τους για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και δημάρχους.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση επισήμως κάνουν λόγο για πανικό της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για «εκλογικά μαγειρέματα». Παράλληλα, εκτιμούν ότι το Μαξίμου, βλέποντας ότι χάνει τις εκλογές, επιχειρεί να μπερδέψει τους πολίτες, στήνοντας τέσσερις κάλπες, οι ίδιες, ωστόσο, πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι θα κερδίσουν όσες εκλογικές αναμετρήσεις και να γίνουν.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακοινώσει τον υποψήφιο για τη δημαρχία της Αθήνας. Και μπορεί το φαβορί για το χρίσμα να είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, ο Γιώργος Πατούλης, ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος να αποσύρει την υποψηφιότητά του, ακόμα κι αν δεν είναι ο επίσημος εκλεκτός. Στο μεταξύ, ερώτημα παραμένει τι θα πράξει η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σημειωτέον δε ότι θα πρέπει να βρει το πρόσωπο που θα τεθεί αντιμέτωπο με τον Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, όπως και εκείνο που θα διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής κόντρα στη Ρένα Δούρου, ενώ ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν στις Περιφέρειες Κρήτης και Δυτικής Μακεδονίας αλλά και στον Δήμο Πατρέων.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εξάλλου, παραδοσιακά υπάρχουν και οι λεγόμενοι «αντάρτες», οι οποίοι και θα αποτελέσουν τον αστάθμητο παράγοντα στην περίπτωση που στηθεί μαζί και η κάλπη των βουλευτικών εκλογών: Ποια γραμμή, δηλαδή, θα δώσουν στους ψηφοφόρους του, από τη στιγμή που δεν θα είναι οι… εκλεκτοί του κόμματός τους; Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για παράδειγμα, τι στάση θα κρατήσει ο Πέτρος Τατούλης, από τη στιγμή που το χρίσμα έχει δοθεί στον Ανδρέα Λυκουρέντζο;

Ενα ακόμη πρόβλημα που αναμένεται δε να αντιμετωπίσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που διεξαχθούν τριπλές εκλογές, είναι η ανταπόκριση του κομματικού μηχανισμού, τα στελέχη του οποίου είναι σχεδόν όλα υποψήφιοι δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι, γεγονός που θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη στήριξη που θα πρέπει να παράσχουν στο κόμμα και σε όσους διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Η «καυτή πατάτα» της συμφωνίας με τα Σκόπια

Ενας ακόμη λόγος για τον οποίο ανησυχούν στο Μοσχάτο είναι το ενδεχόμενο η κύρωση της συμφωνίας με τα Σκόπια να μην έχει πραγματοποιηθεί πριν από τον Μάιο, καθώς στην περίπτωση που έχουμε τριπλές εκλογές και κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε θα πρέπει η κυβέρνησή του να ψηφίσει τη συμφωνία. Και μπορεί ο ίδιος να έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να τη φέρει στη Βουλή, ωστόσο κανένας δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να αντισταθεί στις πιέσεις που θα του ασκηθούν από διεθνείς παράγοντες. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό στην Πειραιώς ότι θα ήθελαν το Σκοπιανό να το ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετά η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές προκειμένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφύγει να πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» του κρίσιμου εθνικού ζητήματος.

Ανησυχία για το νέο κόμμα

Την ίδια ώρα, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να απαξιώσουν τη δημιουργία νέου κόμματος από τον Δημήτρη Καμμένο και τον Τάκη Μπαλτάκο. Πρόκειται, ωστόσο, για δύο πρόσωπα που γνωρίζουν αρκετά καλά το δεξιό κομμάτι της ΝΔ, ενώ συντρέχουν και οι προϋποθέσεις να συνεργαστούν τόσο με τον Φαήλο Κρανιδιώτη όσο και με τον Κυριάκο Βελόπουλο, οι οποίοι ήδη έχουν συστήσει τους δικούς τους πολιτικούς φορείς. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείεται να δημιουργήσει ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς υπάρχουν ψηφοφόροι που ναι μεν ταυτίστηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα, αλλά διαφωνούν με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στον τομέα της οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ