Πλήρη πασοκοποίηση φέρνει ο ανασχηματισμός. Κατσέλη, Ξενογιαννακοπούλου, Μπένος και Ραγκούσης!

79
H προχθεσινή ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του σχεδίου για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας δείχνει να κλείνει (επί του παρόντος) μια από τις  βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την πραγματοποίηση του επικείμενου ανασχηματισμού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα βρίσκονταν εδώ κι αρκετό καιρό στο μυαλό του πρωθυπουργού, όμως τα τραγικά γεγονότα με τα δεκάδες θύματα από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, άλλαξε άρδην τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ανακοίνωση του ανασχηματισμού προσδιορίζεται γύρω στο τέλος Αυγούστου, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η εκτίμηση ότι είναι καλό να ανέβει ο πρωθυπουργός στην (πρώτη μεταμνημονιακή) ΔΕΘ με ανανεωμένο κυβερνητικό σχήμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως υπάρχουν δύο απόψεις, μια για σαρωτικό ανασχηματισμό που θα συμβολίσει και την επανεκκίνηση της κυβέρνησης και μια για περιορισμένες αλλαγές προσώπων. Οι συσκέψεις στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ήδη ξεκινήσει κι αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να κλειδώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Οι βασικοί άξονες, η διεύρυνση και η νέα γενιά
Σε κάθε περίπτωση, οι βασικοί άξονες των επικείμενων αλλαγών στην κυβέρνηση θα έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών έχουν εντοπιστεί, την απόπειρα πολιτικής διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά αλλά και την αξιοποίηση νέων προσώπων, κάτι που συνέβη και στο παρελθόν με την ανάδειξη Δημήτρη Τζανακόπουλου, Έφης Αχτσιόγλου,  Γιώργου Βασιλειάδη, Αλέξη Χαρίτση. Επιπλέον όμως, υπάρχουν εισηγήσεις για «μετάγγιση» πολιτικού δυναμικού στο κόμμα, καθώς το 2019 είναι δεδομένο πως θα έχει έντονο εκλογικό χρώμα με κάλπες σε εθνικό, ευρωπαϊκό κι αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που μοιάζει απίθανο το σενάριο υπουργοποίησης προσώπων όπως ο Πάνος Ρήγας και η Ράνια Σβίγγου. Από την άλλη, πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να υπάρξει επαναφορά του Ν. Φίλη στη κυβέρνηση.
Με αυτό το σκεπτικό δείχνει να έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για «μετακόμιση» του Πάνου Σκουρλέτη από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να αναλάβει αυτός τον κεντρικό συντονισμό των πολλαπλών αναμετρήσεων που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ακούγεται το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου ως πιθανότερης αντικαταστάτριάς του, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του Νάσου Ηλιόπουλου στην «κεφαλή» του υπουργείου Εργασίας. Το συγκεκριμένο σενάριο προσκρούει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δείχνει να ποντάρει στο έργο που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυρία Αχτσιόγλου, τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων κι αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα δεν είναι λίγοι που θεωρούν επιβεβλημένη την παραμονή του Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης προσώπων της νέας γενιάς διατυπώνονται σκέψεις για αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση, του Δημήτρη Λιάκου αλλά και του του Γενικού Γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Δημήτρη Παπαγιαννάκου, ενώ εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων από τον Κώστα Ζαχαριάδη. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση του Κώστα Στρατή στο υπουργείο Πολιτισμού, σε περίπτωση που αποχωρήσει η Λυδία Κονιόρδου.
Την ίδια στιγμή, αρκετά είναι τα ονόματα στελεχών προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς που φαίνεται να χαίρουν εκτίμησης στο Μέγαρο Μαξίμου, με δεδομένο μάλιστα ότι όλα τους διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η Λούκα Κατσέλη, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Σταύρος Μπένος, ενώ έχει ακουστεί ακόμη και το όνομα του Γιάννη Ραγκούση.
Αυτοί που μένουν, οι μετέωροι και τα ερωτηματικά
Υπάρχουν βέβαια και κυβερνητικά πόστα, στα οποία μοιάζει απίθανο να υπάρξουν αλλαγές. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκείνα του υπουργείου Εξωτερικών, όπου ο Νίκος Κοτζιάς μοιάζει ακλόνητος, με δεδομένο μάλιστα πως η κυβέρνηση έχει μπροστά της τη «μάχη» για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και του οικονομικού επιτελείου αν και μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να ενδιαφέρεται για τη μετακίνησή του στο υπουργείο Ανάπτυξης, που αποκτά νέα σημασία μετά το τέλος των μνημονίων.. Τη θέση αυτή, διεκδικεί,σύμφωνα με πληροφορίες και ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Πάντως για τον τελευταίο αλλά και για τον Χρήστο Σπίρτζη, στο υπουργείο Υποδομών, πολλοί εκτιμούν πως είναι πολύ δύσκολο να αποχωρήσει ή έστω να μετακινηθούν.
Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μετακίνησης του Πάνου Καμμένου σε άλλο κυβερνητικό πόστο, με δεδομένο πως η παρουσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η συμμετοχή του στις συνόδους του ΝΑΤΟ τον φέρνει συχνά ενώπιος ενωπίω με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, κάτι που δημιουργεί δυσκολίες στον ίδιο και το κόμμα του. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδιαίτερη κι απαιτεί λεπτό χειρισμό, οπότε θεωρείται βέβαια ότι η όποια εξέλιξη θα γίνει σε απόλυτη συνεννόηση του ίδιου προέδρου των ΑΝΕΛ με τον πρωθυπουργό. Αβεβαιότητα επικρατεί και για τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης.
tvxs.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ