Στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία με απόφαση Ποροσένκο

92

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς η Ουκρανία κήρυξε τελικά στρατιωτικό νόμο σε τμήμα της χώρας, μετά την κλιμάκωση της έντασης με τη Ρωσία.

Έπειτα από έντονες συζητήσεις, οι βουλευτές υποστήριξαν το αίτημα του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο να επιβάλει στρατιωτικό νόμο που θα διαρκέσει 30 ημέρες και τίθεται σε ισχύ από τις 28 Νοεμβρίου.   Αυτό σημαίνει πως οι αρχές μπορούν μεταξύ άλλων να περιορίσουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις και να ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μετά από έντονη συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, 276 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του στρατιωτικού νόμου που καλύπτει περιοχές της χώρες που θεωρούνται πιο ευάλωτες σε μια επίθεση από τη Ρωσία: – περιοχές που συνορεύουν με τη Ρωσία – τη θαλάσσια περιοχή του Αζόφ και της Χερσώνας – μια περιοχή που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας

Η ψηφοφορία έγινε μετά από μια μια φορτισμένη ομιλία του Ποροσένκο ο οποίος υποσχέθηκε να μην περιορίσει τις βασικές ελευθερίες. Ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται ισχυρή δύναμη σε περίπτωση πλήρους ρωσικής εισβολής.   «Ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, θα κάνω το καλύτερο, έχοντας τόσο λίγο χρόνο στη διάθεσή μου, και μέσα σε ένα μήνα θα κάνω το καλύτερο για να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να απωθήσουμε μια πιθανή επίθεση μεγάλης κλίμακας από την επιτιθέμενη χώρα, τη Ρωσία», δήλωσε ο Ποροσένκο.

Πριν από λίγο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία.   Το θερμό επεισόδιο που οδήγησε στην κρίση ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία και η Ουκρανία έφτασαν σε ανοιχτή σύγκρουση τα τελευταία χρόνια, αν και οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται με αυτονομιστές που υποστηρίζει η Ρωσία στα ανατολικά από το 2014.

Η Ουκρανία έλαβε λίγο νωρίτερα σημαντική στήριξη καθώς ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.   «Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε  ο Στόλτενμπεργκ μετά από μια επείγουσα συνάντηση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας, που δεν αποτελεί μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας.

«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της», ανέφερε. «Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε νωρίτερα πως θα επιβάλει στρατιωτικό νόμο σε όλη τη χώρα αλλά είπε πως το διάταγμά του δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, πρότεινε στο κοινοβούλιο την επιβολή στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες αντί για 60 ημέρες που είχε προβλέψει αρχικά το συμβούλιο ασφαλείας του Ουκρανού προέδρου.   «Εκπλήρωσα το συνταγματικό καθήκον μου και πριν από μερικές ώρες, με το διάταγμά μου, επέβαλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την Ουκρανία από τις 9.00 π.μ. της 28ης Νοεμβρίου», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία την Κυριακή τριών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της Κριμαίας, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα «νέο στάδιο της επίθεσης» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.   «Επιτιθέμενη σε ουκρανικά στρατιωτικά πλοία, εξαπέλυσε ένα νέο στάδιο στην επίθεσή της», είπε ο Ποροσένκο, καταγγέλλοντας την «ανοικτή και αλαζονική συμμετοχή ρωσικών τακτικών στρατευμάτων».

Περισσότερα σε λίγο…

Πηγή: www.lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ