ΤΑ 7 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ…! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

246

Μήπως λαχταρήσατε το δροσερό αεράκι του βουνού; Από τη Δημητσάνα έως την Στεμνίτσα και από τα Άνω Δολιανά έως την Καστάνιτσα, η Αρκαδία βάζει σοβαρές υποψηφιότητες για το βραβείο καλύτερου χωριού!

Δημητσάνα
Από τα ομορφότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με εντυπωσιακά μοναστήρια, το φαράγγι του Λούσιου και το ελατοσκέπαστο Μαίναλο.
Στη Δημητσάνα θα βρείτε την ιστορική βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις και το μικρό εκκκλησιαστικό μουσείο που στεγάζεται στο ανακαινισμένο σπίτι του πατριάρχη Γρηγορίου Ε’. Λίγο έξω από το χωριό, το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού από τον αλευρόμυλο προς το βυρσοδεψείο και τον μπαρουτόμυλο.
Περισσότερα για τη Δημητσάνα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.
Στεμνίτσα
Ένα από τα ομορφότερα αρκαδικά χωριά, αγαπημένη βάση διαμονής αλλά και κλασική στάση για βόλτα στα σοκάκια. Στα εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας που συνεχίζεται η παραδοσιακή τέχνη, μπορείτε να αποκτήσετε χειροποίητα κοσμήματα και αντίγραφα σπάνιων νομισμάτων. Προτάσεις για κοντινούς περιπάτους, εκτός από τον κεντρικό δρόμο με τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα (όπως αυτό του Ροϊλού), είναι η συνοικία Παλαμηδέικα, το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στη Μάνα του Νερού (την πηγή ύδρευσης του χωριού), η πλαγιά της Πέρα Μεριάς, το Αεράκι, καθώς και το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής με το νερόμυλο του Τσαγκούρου.
Περισσότερα για τη Στεμνίτσα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.
Λαγκάδια
Αμφιθεατρικά χτισμένο κεφαλοχώρι με εντυπωσιακά αρχοντικά. Για τους λάτρεις της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής επιβάλλεται μια βόλτα στην επάνω γειτονιά, όπου δεσπόζει το αρχοντικό των Δεληγιανναίων, μιας από τις ιστορικότερες οικογένειες της περιοχής. Στη γειτονιά αυτή, πολλά από τα σπίτια έχουν όμορφες, πετρόχτιστες κρήνες. Το χωριό είναι αναπτυγμένο τουριστικά, με κλασικές ταβέρνες, καφετέριες και ξενώνες.
Καστάνιτσα
Από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα, με αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική η Καστάνιτσα αποτελεί το ιδανικό χωριό-ησυχαστήριο. Το κεντρικό σοκάκι της πλατείας ανηφορίζει μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη. Το Φαράγγι της Μαζιάς, στο δρόμο προς τον Πραστό, είναι υπό αξιοποίηση. Ο χωματόδρομος που καταλήγει στο μοναστήρι της Κοντολίνας, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο καστανόδασος, και προσφέρεται για mountain bike.
Περισσότερα για τα χωριά του Πάρνωνα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.
Κοσμάς
Πλακόστρωτη πλατεία με θεόρατα πλατάνια, καφενεία, ταβέρνες και θέα μέχρι τη θάλασσα, που αποτελεί ζωντανό πέρασμα χειμώνα-καλοκαίρι. Από εκεί παίρνουμε το δρόμο με κατεύθυνση το ξωκλήσι του Αϊ-Γιάννη και καταλήγουμε στην καρδιά ενός μαγευτικού καστανοδάσους. Προτού επιστρέψουμε στην πλατεία κάνουμε ένα πέρασμα από το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε κάποιες αίθουσες του πέτρινου σχολείου.
Περισσότερα για τα χωριά του Πάρνωνα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.
Πραστός
Ιστορικό χωριό και η πάλαι ποτέ αρχοντική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Αξίζει να επισκεφτείτε τα ερείπια της μητρόπολης, όπου μπορείτε να διαβάσετε το ιστορικό της πυρπόλησης του Πραστού. Το καλοκαίρι το χωριό ζωντανεύει, αλλά το χειμώνα τα πολύ εντυπωσιακά ψηλά πέτρινα πυργόσπιτα με τις πολεμίστρες και τις τοξωτές εξώπορτες ερημώνουν και θυμίζει χωριό-φάντασμα.
Περισσότερα για τα χωριά του Πάρνωνα και αξιολογημένες προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον AlphaGuide εδώ.
Άνω Δολιανά
Αμφιθεατρικά χτισμένα τα Άνω Δολιανά είναι ένα χωριό-μπαλκόνι με θέα στον κάμπο της Τρίπολης, στο Μαίναλο και στον Χελμό. Είναι ονομαστό για το λευκό του μάρμαρο. Παραδοσιακός οικισμός, με καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια με ξύλινα χαγιάτια, και ήπια τουριστική ανάπτυξη.
 
Πηγή: http://www.athinorama.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ