Υπόθεση Novartis: Τι λένε οι μάρτυρες για Σαμαρά, Στουρνάρα και Άδωνι – Δειτε τα έγγραφα της δικογραφίας

168
Όλο και περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση Novartis γίνονται γνωστά με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων να δημοσιοποιούνται. Ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» δείχνει τον «Άδωνι Γεωργιάδη» τον οποίο κατηγορεί ότι ξέπλενε τα χρήματα που έπαιρνε από την Novartis μέσω των τηλεοπτικών εκπομπών του.

Η μαρτυρία για τον Άδωνι Γεωργιάδη

«Γνωρίζω ότι άμεση συνεργάτιδα του Υπουργού ήταν η κα. Κατραβά με την οποία η Νοβάρτις μέσω του τμήματος market access του οποίου προσίτατο ο Κων Φρουζής είχε επίσημη και ανεπίσημη επικοινωνία μέσω emails εταιρικών και προσωπικών και μέσω τηλεφωνημάτων» αναφέρει ο μάρτυρας. Και συνεχίζει λέγοντας ότι «οι επικοινωνίες αυτές γίνονταν προκειμένου η κα Κατραβά να κανονίζει τα απόρρητες συναντήσεις του Φρουζή εκ μέρους της Νοβάρτις με τον υπουργό.  Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων πιθανολογώ ότι ήταν το «κλείσιμο» συμφωνιών μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργού, προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρεία πολιτικές αποφάσεις.
Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι οι πιο τακτικές επικοινωνίες γίνονταν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα προσωπικά τους τηλέφωνα και όχι μέσω των επίσημων υπηρεσιακών λογαριασμών του υπουργείου. Θέλω επίσης να σας καταθέσω ότι όπως είναι ευρέως γνωστό ο Υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από την Νοβάρτις, εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας.
Με δεδομένο ωστόσο ότι η επένδυση της τηλεπώλησης των βιβλίων ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης του συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων χρημάτων».

Δείτε τις αποκλειστικές φωτογραφίες του newsit.gr

Η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου LIve News στο Ε, ο Άδωνις Γεωργιάδης για την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση Novartis.
«Έκανα τη δουλειά των τηλεπωλήσεων και των μαθημάτων των Αρχαίων Ελληνικών 15 χρόνια πριν. Κάνω αυτή τη δουλειά από το 1999. Είναι δυνατόν να κάνω αυτή τη δουλειά από το 1999 στη τηλεόραση και εκεί να ξεπλένω τα χρήματα της Novartis ή έκανα ξέπλυμα χρήματος από το 1999 μέχρι το 2013 που έγινα υπουργός, που τα περισσότερα χρόνια δεν ήμουν βουλευτής; Ο ισχυρισμός του πρώτου μάρτυρα  είναι ότι πιθανολογεί πως παίρνω λεφτά και ότι τα ξεπλένω μέσα από τις τηλεπωλήσεις και τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών. Οι τζίροι των εταιρειών μου είναι πολύ μειωμένοι από τότε που έγινα υπουργός σε σχέση με πριν». 
«Όλα τα έχει οργανώσει προσωπικά ο Τσίπρας με όργανο τον Παπαγγελόπουλο» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «ψεύτη» και «υποκριτή». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι: «Τον Φρουζή τον έχω δει πολλές φορές ως Πρόεδρο του ΣΦΕΕ. Ποτέ δεν υπονόησε να μου δώσει λεφτά. Αν το είχε υπονοήσει θα τον είχα πετάξει από το γραφείο μου με τις κλωτσιές».

Δείτε στο βίντεο όλα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου Live News στο Ε

«Μάξιμος Σαράφης»: Τι κατέθεσε για τον Μάριο Σαλμά

O προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος φέρεται να κατάθεσε στις 22 Ιανουαρίου αναφέρθηκε και στον τον Μάριο Σαλμά!
«Στη συνέχεια των όσων έχω καταθέσει σας αναφέρω πως όταν αρμόδιος για το φάρμακο ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (Ιούνιος 2012 έως Ιούνιος 2013), ο αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς,  Κωνσταντίνος Φρουζής, ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, ο οποίος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της άνω εταιρείας, ποσό 120.000 ευρώ για να δωροδοκήσει τον Σαλμά, προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας, κατ’ απαίτηση της Τρόικας.
Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη σε σχέση με το ύψος του ποσού και ειδικότερα για το ποσό που θα παρακρατούσε ο ίδιος ως φόρο (για τις εταιρείες οχήματα ξεπλύματος που διαχειριζόταν) και ως αμοιβή, τελικά ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ και ισχυρίστηκε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε στον Σαλμά. Πλην όμως, η Νοβάρτις Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τι μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και για αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον υπουργό.
Περί τα τέλη του 2012 ο Φρουζής, υπό τον μανδύα του πρόεδρου του ΣΦΕΕ, όντως συνάντησε τον πρωθυπουργό, ενώ λίγο αργότερα συνάντησε τον πρωθυπουργό μαζί με τους τότε υπουργούς Οικονομικών Στουρνάρα και Μηταράκη, και ο τότε πρόεδρος της εταιρείας SCHROEKENFUCKHS. Προφανώς η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οφειλές του Δημοσίου έναντι της Νοβάρτις Ελλάς και προφανώς το HARVARD PROJECT έγινε για τον ίδιο λόγο.
Σε σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Σαλμά, κυκλοφορούσε στην αγορά η φήμη ότι είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου εν συνεχεία οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίσουν με παράνομο τρόπο, ώστε να επαναφέρει τις τιμές σε λογικά επίπεδα».

Η κατάθεση για τον Γιάννη Στουράρα

«Εξάλλου, όσον αφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα, πρέπει να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν από την απόφασή του να συμψηφιστούν τα χρέη του Δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το Δημόσιο rebate και clawback (To rebate, ως έννοια, μπορεί να ταυτιστεί με την έκπτωση επί του τζίρου που κάνουν οι εμπορικές εταιρείες στους προμηθευτές τους. Στην ουσία, ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει να του γίνουν εκπτώσεις επί του ποσού που τιμολογούν οι πάροχοι υγείας (π.χ. κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, μονάδες αιμοκάθαρσης κ.λ.π.) βάσει ενός κλιμακούμενου ποσοστού. Από την άλλη, το clawback αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει, μηνιαίως, τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας).

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ