Η κίτρινη αρωματική φάβα που έχουμε την πολυτέλεια να τρώμε στην Ελλάδα είναι πολύ γευστική, όπως και επώνυμη ( Φενεού). Συνήθως τη συναντάμε ως ορεκτικό, όμως μπορεί μια χαρά να σταθεί και ως κύριο πιάτο, συνοδευμένο από σαλάτα εποχής (π.χ. λάχανο, καρότο, ελιές) – όπως άλλωστε τρώμε όλα τα όσπρια. Διότι περί οσπρίου πρόκειται και μάλιστα για ένα είδος… χρυσού κουκιού (λαθούρι άγριο ή ήμερο).

 ΜΑΝΑΒΗΣ

Η φάβα είναι πλούσια σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και φλαβονοειδή, άρα πολύ θρεπτική και θεραπευτική. Ο θρύλος λέει, ειδικά για την ποικιλία της σαντορινιάς φάβας, ότι συγκαταλεγόταν ανάμεσα στα φυτά που διατηρούσε στον μυθικό κήπο της η μάγισσα Μήδεια.

Λέγεται ότι η φάβα χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία για την παράλυση, τον καρκίνο και τη στυτική δυσλειτουργία. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι περιέχει λαθυρίνη, ένα δηλητηριώδες αμινοξύ που βρίσκεται επίσης στα μπιζέλια, τον αρακά και τα ρεβίθια. Πρόκειται για μια τοξική ουσία, η οποία όμως καταστρέφεται με τον βρασμό, οπότε τα όσπρια παύουν να είναι δύσπεπτα. Εσύ βέβαια μπορείς να μετατρέψεις τη φάβα σε ένα πιάτο με μαγική νοστιμιά ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.

 ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΥ

Συστατικά:

Χταπόδι Κρασάτο 

Η συνέχεια εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *