Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά

99

Με ανακοίνωσή το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το χρονικό της παραίτησης

Τα πάντα ξεκίνησαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καμμένος επί ένα 10’ αντάλλασε κατηγορίες με τον Ν. Κοτζιά, αρχικά για τη συμφωνία των Πρεσπών και για όσα είπε ο ΥΠ.ΕΘ.Α στις ΗΠΑ, ενώ κάποια στιγμή η κουβέντα έφτασε και στα μυστικά κονδύλια των δύο υπουργείων και τη διαχείρισή τους.

Ο κ. Κοτζιάς, θεωρώντας ότι δεν στηρίχθηκε όσο επιθυμούσε από το υπουργικό συμβούλιο και τον πρωθυπουργό αποχώρησε μεταβαίνοντας στον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο, όπου και τονενημέρωσε για τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, την κόντρα του με τον Π. Καμμένο και την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Ακολούθως γνωστοποίησε την πρόθεσή του και στον πρωθυπουργό.

Σήμερα το πρωί συνεργάτες του κ. Κοτζιά, υπενθύμιζαν, μέσω emails, στους δημοσιογράφους ότι το ΥΠΕΞ είναι το μοναδικό υπουργείο που «περνάει» τα «μυστικά κονδύλιά» του από τη Βουλή με νόμο του 2017 στέλνοντας και τη σχετική τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠ.ΕΞ.

Όπως έλεγαν μάλιστα ο κ. Κοτζιάς, έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια» ενώ θα αναλάβει και σχετική πρωτοβουλία στη Βουλή.

Το παραπάνω βεβαίως φωτογραφίζει το ΥΠΕΘΑ και τον Π. Καμμένο, ενώ ο κ. Κοτζιάς διατύπωσε την πρότασή του και στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε την επίθεση του Π. Καμένου στο πρόσωπό του.

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά, έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της συμφωνίας των Πρεσπών, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζ. Ζάεφ να αναζητεί επτά, σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές από το εθνικιστικό VMRO προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες συνταγματικές αλλαγές.

Το σίγουρο είναι πως η παραίτηση Κοτζιά, επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στη συμφωνία διότι ο πρώην πλέον ΥΠΕΞ ήταν ένας αν όχι ο βασικός πρωτεργάτης της. Γι αυτό και ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο προκειμένου, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Μαξίμου «να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

 

 

Πηγή: documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ