Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κατάλευκη η Ελλάδα Έρχεται νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας (pics)

72

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Ειδήσεις: Πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, έχει φέρει η κακοκαιρία «Σοφία», που έχει επηρεάσει τις τελευταίες μέρες, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας – Τα φαινόμενα σταδιακά θα υποχωρήσουν – Νέα «ψυχρή εισβολή» με χιόνια ακόμα και στην Αθήνα – Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

 

Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας «Σοφία» είναι το δριμύ ψύχος, καθώς αέριες μάζες πολικής προέλευσης σαρώνουν τη χώρα από βορρά προς νότο, με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν τις πρώτες πρωινές ώρες  του Σαββάτου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα.

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εξέδωσε η ΕΜΥ η κακοκαιρία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με κυρία χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας και τις χαμηλές θερμοκρασίες, θα επηρεάσει και σήμερα (Σάββατο 5/1) τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, σήμερα, οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στην κεντρική καθώς και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.

Παγετός κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τα φαινόμενα βαθμιαία από τα βόρεια και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν και αργότερα θα σταματήσουν.

Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βαθμιαία θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 και από τη νύχτα τοπικά 9 μποφόρ, που αναμένεται να εξασθενήσουν από το μεσημέρι του Σαββάτου.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ
A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Σάββατο 5 Ιανουαρίου

 

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το απόγευμα με χιονόνερο ή χιόνι κατά διαστήματα στα βόρεια και πιθανώς πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα υπόλοιπα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 0 μηδέν έως 6 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -3 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και το βράδυ βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρη βελτίωση το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές που βαθμιαία το απόγευμα και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά 8 πρόσκαιρα 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -4 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά, και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στο Ιόνιο. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -8 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις με χιονοπτώσεις πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά – ημιορεινά, και στα παραθαλάσσια τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια θαλάσσια – παράκτια τμήματα. Σταδιακή βελτίωση αργά το απόγευμα από τα βόρεια.

Άνεμοι: Στα βόρεια, βορειοδυτικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια-παράκτια 8 πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βόρειους.

Θερμοκρασία: από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα βορειότερα τμήματα χιονοπτώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων. Βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ και στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 με 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα στρεφόμενοι σε βόρειους βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Προβλήματα από τη «Σοφία»

Φθιώτιδα: Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η Εθνική Οδός

Μια ιδιαίτερη μάχη δίνουν άνθρωποι και εκχιονιστικά μηχανήματα μετά τις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος της Λαμίας.

Από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και των Καμένων Βούρλων μέχρι την περιοχή της Στυλίδας η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη με συνέπεια εκτός από την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών που αποφάσισε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας από τα διόδια της Τραγάνας μέχρι τα διόδια της Πελασγίας σε όλο δηλαδή το εθνικό δίκτυο που διαπερνά τη Φθιώτιδα ακινητοποιούνται και τα λεωφορεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τμήμα από Μώλο μέχρι τη Λαμία η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη, μέχρι στιγμής έχουν πέσει δεκάδες τόνοι αλατιού αλλά ωστόσο η ένταση της κακοκαιρίας συνεχίζεται.

Μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά ενώ με μεγάλη δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία από Λαμία προς Καρπενήσι, από Λαμία προς Δομοκό και από Λαμία προς Άμφισσα.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Φθιώτιδας παραμένει αυτή τη στιγμή αποκλεισμένο και τα μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Δείτε ΕΔΩ πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Διακόπηκαν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Λαμίας

Η έντονη χιονόπτωση για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη Λαμία δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία τόσο μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, όσο και περιφερειακά, όπου το ύψος του χιονιού είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Από τις 17:30 το απόγευμα τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Λαμίας, διακόπηκαν με απόφαση της Διοίκησης, μέχρι να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας καλό θα είναι να ενημερώνεστε για τα δρομολόγια από το Σταθμαρχείο στο τηλέφωνο 22310 22122.

Καραμπόλα 20 οχημάτων στα χιονισμένα Καλάβρυτα

Είκοσι και πλέον αυτοκίνητα ενεπλάκησαν το απόγευμα της Παρασκευής, σε καραμπόλα στο δρόμο, μετά την διασταύρωση με χιονοδρομικό προς Καλάβρυτα κοντά στο “κάστρο”.

Από τη συγκρούση των οχημάτων δεν υπήρχε τραυματισμός αλλά μόνο υλικές ζημιές.

Όπως μεταδίδει το kalavrytanews. ο δρόμος στο σημείο εκείνο, είχε πιάσει πάγο με αποτέλεσμα οι προπορευόμενοι οδηγοί να χάσουν το έλεγχο του οχήματός τους και οι πίσω, ο ένας μετά το άλλον, να προσκρούει στο μπροστινό του. Από τη καραμπόλα παρουσιάστηκε έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα αφού ηταν πολλοί εκείνοι που κατέβαιναν από το χιονοδρομικό.

kalavryta

Μαγνησία: Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση – Σπίτια χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό

Πολλά είναι τα προβλήματα στον νομό Μαγνησίας ακόμα και στο κέντρο του Βόλου, λόγω πτώσεων κυρίως δέντρων και κλαδιών, ενώ για πάνω από 20 ώρες έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά του Ν. Πηλίου.

Μάχη με τον χρόνο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες δίνουν για δεύτερο εικοσιτετράωρο τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ στην Μαγνησία, το δίκτυο της οποίας, μαζί με τα νεύρα των καταναλωτών και των ίδιων των επικεφαλής, δοκιμάζεται όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια, αφού η «Σοφία» συνεχίζει ακάθεκτη την επέλασή της.

Το μεσημέρι της Παρασκευής αποκαταστάθηκαν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, που από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης ταλαιπώρησαν τους κατοίκους αρκετών χωριών του Δήμου Νοτίου Πηλίου αλλά και της Τσαγκαράδας, καθώς επίσης και του Αλμυρού, με τα συνεργεία να προχωρούν σε ουσιαστικές διασυνδέσεις σε διαφορετικές γραμμές, ώστε να δώσουν ρεύμα στον κόσμο, ο οποίος πέραν όλων των άλλων είχε να αντιμετωπίσει και τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.

Τα προβλήματα συνεχίζονται και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΔΕΔΔΗΕ, πέρα των όποιων μεμονωμένων περιστατικών, καινούργιες βλάβες, κυρίως λόγω πτώσεων δέντρων και κλαδιών, έχουν προκύψει σε περιοχές όπως η Ανακασιά, ο Αγ. Γεώργιος Ιωλκού, μικρή περιοχή του Λουζίνικου και τμήμα της βρύσης Αδάμαινα στην Πορταριά.

Λόγω μη λειτουργίας μιας φάσης στο κέντρο του Βόλου, μεταξύ Τ. Οικονομάκη και Λώρη, πολυκατοικίες έμειναν χωρίς ασανσέρ, με τα συνεργεία να δίνουν προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν μείνει καθολικά χωρίς ηλεκτροδότηση.

Την ίδια ώρα, σε αρκετές περιοχές της Μαγνησίας έχουν παρατηρηθεί και προβλήματα υδροδότησης.

Δείτε ΕΔΩ πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

parnitha 5

H κατάσταση σε Αθηνών-Λαμίας, Ιόνια Οδό και τον Ε65

Όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου (5/1) η «Νέα Οδός», υπάρχει πλήρης ύφεση των καιρικών φαινομένων στους αυτοκινητοδρόμους της Αθηνών-Λαμίας, της Ιόνιας Οδού από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα και στον Ε65 από Δομοκό έως Τρίκαλα.

Οι δύο λωρίδες κυκλοφορίας είναι παντού διαθέσιμες χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων.

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας θα γίνονται συνεχείς ρίψεις αλατιού για να αποφευχθεί ο σχηματισμός παγετού.

Αναφορικά με την επιχειρησιακή της ετοιμότητα, η «Νέα Οδός» έχει κινητοποιήσει στον:

  • ΠΑΘΕ (τμήμα Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας): 85 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 15 φορτωτές αλατιού
  • Στον Ε65 (τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα): 22 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 5 φορτωτές αλατιού
  • Στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα): 26 εκχιονιστικά μηχανήματα διαφόρων τύπων + 9 φορτωτές αλατιού

Έρχεται νέο χιονοχαμηλό τη Δευτέρα με επίκεντρο Αττική, Εύβοια. Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου…

Ολοκληρώνονται μέσα στο Σάββατο οι έντονες και πυκνές χιονοπτώσεις, όμως τη Δευτέρα νέο χιονοχαμηλό έρχεται από τα βόρεια και θα προκαλέσει νέες χιονοπτώσεις… Τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου…

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα έχουν φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου και τη νέα επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός από τη Δευτέρα, με την Αττική και την Εύβοια να βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου χιονιά.

Δείτε τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου στο βίντεο, στο Dokari.gr.

Καρέ – καρέ η χιονοκάλυψη της Ελλάδας μέχρι και τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, ενώ στον χάρτη χιονοκάλυψης για τις επόμενες ώρες και ημέρες θα δείτε την επέκταση των χιονοπτώσεων και προς τα νότια…

Μάλιστα, την Τρίτη, σύμφωνα με όσα φαίνονται στα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιονόπτωση και στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε πώς θα εξελιχθούν οι χιονοπτώσεις τα επόμενα 24ωρα σε ολόκληρη την Ελλάδα στο Dokari.gr.

newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ