Έπεσε ελληνικό μαχητικό μετά από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών

158

Ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος έπεσε στη θάλασσα ανοιχτά της Σκύρου.

Το αεροσκάφος τύπου Mirage 2000 επέστρεφε από αναχαίτιση τουρκικών μαχητικών και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το αεροπλάνο έπεσε κοντά στη Σκύρο.

Είναι άγνωστη για την ώρα η τύχη του πιλότου, ενώ διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του μαχητικού.

Ειδικότερα αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία λαμβάνουν μέρος ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Mirage 2000-5 που κατέπεσε στη Σκύρο ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη σχηματισμού που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά.

Από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες συμμετέχει η φρεγάτα «Ψαρά» που εκτελεί περιπολίες στο Αιγαίο, μαζί με το οργανικό της ελικόπτερο και ένα ελικόπτερο Aegean Hawk που απογειώθηκε από το ναυτικό οχυρό στο Κοτρώνι Μαραθώνα.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Έρευνες διεξάγονται για τον εντοπισμό αεροσκάφους M2000-5, ανοιχτά της Σκύρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

Τι λένε οι Τούρκοι για το ελληνικό Mirage

Η είδηση της πτώσης ελληνικού μαχητικού τύπου Mirage 2000-5 μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα, επικαλούμενα τα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ.

Ο ειδησεογραφικός τηλεοπτικός σταθμός Heberturk, σε ανταπόκριση του Mahmut Gurer από την Άγκυρα, μετέδωσε ότι σύμφωνα με πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων την ώρα που κατέπεσε το ελληνικό Mirage 2000-5 στο Αιγαίο, δεν υπήρχε παρουσία τουρκικών μαχητικών στην περιοχή. Την είδηση αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ένας Έλληνας πιλότος αγνοείται αφού το αεροπλάνο του Mirage 2000-5 έπεσε στη θάλασσα του Αιγαίου» μεταδίδει στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Επικαλούμενη την ΕΡΤ, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «το μαχητικό πιστεύεται ότι κατέπεσε κοντά στο νησί της Σκύρου».

Όπως μεταδίδει πάντως το μαχητικό «φέρεται να παρεμπόδισε τουρκικά τζετ».

«Η ΕΡΤ υποστηρίζει ότι το αεροσκάφος ήταν μέρος της διπλής περιπολίας που παρεμπόδισε τα τουρκικά μαχητικά τζετ» γράφει η Hurriyet.

Στην πτώση του Mirage 2000-5 αναφέρεται και η τουρκική Daily Sabah, επικαλούμενη πηγές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας. Η Sabah αναφέρει ότι το μαχητικό επέστρεφε «από περιπολία» στο Αιγαίο. Και προσθέτει ότι «δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια της συντριβής».

Τα Mirage 2000-5

Τα Mirage 2000-5 είναι μέρους του προγράμματος απόκτησης συνολικά 25 αεροσκαφών αυτού του τύπου. Tα 15 αποκτήθηκαν από τη Γαλλία, ενώ τα υπόλοιπα 10 είναι αεροσκάφη Μ2000 της ΠΑ, τα οποία αναβαθμίστηκαν σε Μ2000-5, στο εργοστάσιο της ΕΑΒ.

Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση του συνόλου του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των μεταφερόμενων όπλων, μετατρέποντάς το σε ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη αναχαίτισης.

dsfgdgs

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις

Πλήρωμα: 1

Κινητήρας: by pass turbofan SNECMA M53 P2 jet engine with afterburner/Ώση: 9.8 τόνοι (21,400 λίβρες)

Εκπέτασμα Πτερύγων: 9.13μ

Μήκος: 14.36μ

Μέγιστη ταχύτητα: 2,530χλμ την ώρα ή 2.2 Mach

Μέγιστο ύψος: Πάνω από 15,240μ. ή 50.000 πόδια

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ