Ανείπωτη τραγωδία στην Αττική από τις πυρκαγιές -Πολλοί νεκροί, δεκάδες τραυματίες [εικόνες & βίντεο]

99

 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για τουλάχιστον 8 νεκρούς από την καταστροφική πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά, υπάρχουν από την πυροσβεστική.

Οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως από την ΕΛΑΣ. Ωστόσο υπάρχουν αγνοούμενοι καθώς πολλοί κάτοικοι, με φωτογραφίες στα χέρια ρωτούν διαρκώς αν έχουν δει τους οικείους τους που αγνοούνται.

Ο δήμαρχος Ραφήνας κ. Μπουρνούς, δήλωσε ότι είδε με τα μάτια του τέσσερις νεκρούς και εξέφρασε φόβους ότι θα είναι πολλοί περισσότεροι.

Ενας κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ σε ζωντανή σύνδεση ανέφερε ότι μπροστά του είναι μια νεκρή γυναίκα και απηύθυνε έκκληση να έρθει ασθενοφόρο να την παραλάβει καθώς παρά το ότι είχε ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ πριν από μιάμιση ώρα δεν είχε έρθει.

Υπ. Υγείας: 56 τραυματίες, οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας, 56 είναι οι εγκαυματίες που νοσηλεύονται στα νοσκομεία Ευαγγελισμός, Σισμανόγλειο και ΚΑΤ, από τους οποίους οι 11 είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Τραυματίας με εγκαύματα στο νοσοκομείο -Φωτογραφία: protothemaΤραυματίας με εγκαύματα στο νοσοκομείο -Φωτογραφία: protothema

Τσίπρας: Ασύμμετρη απειλή -Δεν απέκλεισε προσπάθεια αποσταθεροποίησης

Στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής μετέβη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τις 23:30 ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα, από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων με τα πύρινα μέτωπα στην Αττική.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος και ακολούθως ανέβηκαν για ενημέρωση.

Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» και για δύσκολη νύχτα για την Αθήνα και την Ελλάδα. Ερωτηθείς αν βλέπει προσπάθεια αποσταθεροποίησης δεν το απέκλεισε: «Τώρα προέχει να δώσουμε την μάχη για τον έλεγχο των πυρκαγιών. Οταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τις εκτιμήσεις που πρέπει» είπε.

«Αυτό που έχει σημασία τούτη την ώρα είναι η ανθρώπινη ζωή» είπε και πρόσθεσε: «Τα υλικά ξαναγίνονται, οι ανθρώπινες ζωές, όχι». Ζήτησε ψυχραιμία, υπευθυνότητα και εγρήγορση σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ευχαρίστησε πυροσβέστες και εθελοντές για την αυτοθυσία που έδειξαν.

«Είναι μια δύσκολη στιγμή για την Αττική, μία δύσκολη νύχτα για Ελλάδα. Πάνω από 600 άνδρες της πυροσβεστικής επιχειρούν με 300 οχήματα, ενώ υπάρχουν 3 μεγάλα μέτωπα, το ένα στον Κάλαμο το οποίο βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Τα 2 μέτωπα σε Κινέτα και Βουτζά δυστυχώς δεν είναι υπό έλεγχο, ευτυχώς όμως έχουν κοπάσει προς ώρας οι ισχυροί άνεμοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός στο Κντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής -EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Ο πρωθυπουργός στο Κντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής -EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής συντονίζουν το έργο της κατάσβεσης οι Πάνος Σκουρλέτης και Νίκος Τόσκας, καθώς και οι Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Χρήστος Σπίρτζης μαζί με την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου και τον γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη.

Ανήσυχος και προβληματισμένος ο Αλέξης Τσίπρας Ανήσυχος και προβληματισμένος ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλ. Τσίπρας από το αεροδρόμιο έσπευσε κατευθείαν στο Χαλάνδρι -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Ο Αλ. Τσίπρας από το αεροδρόμιο έσπευσε κατευθείαν στο Χαλάνδρι -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέμεινε για το υπόλοιπο πρόγραμμα και τη βράβευσή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω των εξελίξεων στη χώρα μας.

Σκηνές από αρχαία τραγωδία στη Ραφήνα

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο λιμάνι της Ραφήνας. Με ιδιωτικά σκάφη αλλά και του λιμενικού, μεταφέρονται αυτή την ώρα άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες από την μεγάλη φωτιά που έκαψε τα πάντα στο πέρασμα της.

Δυστυχώς, ανάμεσα τους βρέθηκε ακόμα ένας νεκρός, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό στους 8, ενώ υπάρχουν φόβοι για πολλούς περισσότερους.

Στο λιμάνι της Ραφήνας εξελίσσονται στιγμές από αρχαία τραγωδία, καθώς συγγενείς και φίλοι όλων όσων είχαν εγκλωβιστεί, έχουν μαζευτεί στις προβλήτες του λιμανιού και περιμένουν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τα ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τους τραυματίες, ενώ όσοι είναι καλά στην υγεία τους πέφτουν στην αγκαλιά των αγαπημένων τους.

Στο λιμάνι της Ραφήνας βρίσκονται αυτή την ώρα ο Δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Κατερίνα Αδαμοπούλου, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και ιατροί Γεράσιμος Βουδούρης και Κωνσταντίνος Μώρος.

Δείτε τις φωτογραφίες από το irafina.gr

Εντοπίστηκαν οι 10 Δανοί τουρίστες

Νωρίτερα, σήμανε συναγερμός για 10 Δανούς τουρίστες, που αγνοούνταν και ξεκίνησε επιχείρηση με πλωτά μέσα του λιμενικού και ελικόπτερο.

Οι τουρίστες, πάνω στον πανικό τους, μπήκαν σε βάρκα στο Μάτι και απομακρύνθηκαν από την ακτή για να σωθούν από τις φλόγες. Η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος, καθώς εντοπίστηκαν σώοι.

Οι 5 από αυτούς διασώθηκαν καθώς μέλος του πλοίου Speedrunner που κατέπλεε στο λιμάνι της Ραφήνας είδε μέσα στη θάλασσα πέντε ανθρώπους να κολυμπούν. Το πλοίο αμέσως έκοψε ταχύτητα και κατάβασε σωστική λέμβο η οποία και τους διέσωσε, τους ανέβασε στο πλοίο.

Εκπρόσωπος πυροσβεστικής: 6 τραυματίες με εγκαύματα

Η εκπρόσωπος του Συντονιστικού της Πυροσβεστικής που έκανε ενημέρωση λίγο πριν τις 21:30 δεν μίλησε για νεκρούς και έκανε λόγο για 6 τραυματίες από εγκαύματα. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η χώρα μας υπέβαλε αίτημα για διεθνή συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Η μία από τους τραυματίες νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, στον Ευαγγελισμό, ενώ η κόρη της μεταφέρθηκε στο ίδιο νοσοκομείο και είναι εκτός κινδύνου. Τέσσερις άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ και η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Αρματαγωγό και πλωτά για τους εγκλωβισμένους στις παραλίες

Το ΓΕΕΘΑ αποδέχθηκε σχετικό αίτημα και επιστρατεύτηκαν και πλοία του στρατού. Η φρεγάτα «Ελλη» και το αρματαγωγό «Ικαρία» μεταβαίνουν στο Ζούμπερι ώστε να συνδράμει το Λιμενικό στον απεγκλωβισμό των κατοίκων που κατέφυγαν στην παραλία για να προστατευτούν από τη φωτιά.

Συστάσεις προς τους οδηγούς

Η αστυνομία έκανε συστάσεις προς τους οδηγούς, για το ποιες διαδρομές να ακολουθούν, για την ασφάλειά τους αλλά και προκειμένου να μην παρεμποδίζονται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης και οι υδροφόρες.

Σε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προχώρησε η αστυνομία, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ράφήνας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της αστυνομίας, σημειώνονται εκτροπές:

  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Φλέμινγκ, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα (περιοχή Ραφήνας).
  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίου Χριστοφόρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μαραθώνα (περιοχή Πικερμίου).
  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Αγίας Μαρίνας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα (περιοχή Νέας Μάκρης)
  • Στη λεωφόρο Μαραθώνος, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Διονύσου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνας (περιοχή Νέας Μάκρης).
  • Στην οδό Αλεξάνδρου Φλέμινγκ και Νηρέως, στην πλατεία Ραφήνας, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων προς Αρτέμιδα.

Αναστέλλονται τα διόδια στην Αττική οδό για ολόκληρη τη νύχτα

Την αναστολή είσπραξης διοδίων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ανακοίνωσε η διεύθυνση της Αττικής Οδού, ώστε να διευκολυνθεί η κατάσταση με τη φωτιά που κατακαίει πολλές περιοχές της Αττικής.

Το μέτρο θα ισχύσει σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, με την κατάσταση που επικρατεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Βοήθεια από την ΕΕ ζητά η Ελλάδα

Ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε το μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ζητώντας τη βοήθεια της ΕΕ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και κάλεσε επειγόντως όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ που μετέχουν στο μηχανισμό αυτό να δείξουν αλληλεγγύη και να προσφέρουν βοήθεια.

Φωτογραφίες: Intimenews/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣΦωτογραφίες: Intimenews/ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ