Αξιοκρατία: στις πόσες γκάφες αλλάζεις επικοινωνιολόγο;

96

Η Νέα Δημοκρατία έχει διαμορφώσει τη συνήθεια να κάνει κατά μέσο όρο μία με δύο γκάφες την εβδομάδα. Η πιο πρόσφατη είναι με την κατοικία του Μοράλες, για την οποία προφανώς το να στεγάζονται και 5 υπουργεία σε αυτό που παρουσίασαν ως σπίτι του δεν το λες και λεπτομέρεια.

Η ΝΔ έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Για να καταλάβουν οι πολίτες το νέο ιδανικό μοντέλο του κ. Τσίπρα για την Ελλάδα, εσωκλείουμε τη φωτογραφία της νέας κατοικίας του Έβο Μοράλες, αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριστερός ομόλογος του πρωθυπουργού έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας του να μειώσει την ακραία φτώχεια των Βολιβιανών. Κάτι ξέρουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοράλες. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

 

Η κατοικία αυτή, που πράγματι είναι πολυτελής, στεγάζει ωστόσο πέντε υπουργεία, εκτός από την προεδρική κατοικία.  Εγώ έχω εξηγήσει πολλές φορές ότι δεν είμαι υπέρ της αριστείας. Ανήκω σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έναν ιδεολογικό μύθο που καλλιεργούν οι ελίτ προκειμένου να νομιμοποιούν στη συνείδηση των πολλών την ανισότητα. Τι πιστεύω εγώ όμως είναι αδιάφορο. Εκεί στη ΝΔ, που πιστεύουν στην αξιοκρατία, δεν νιώθουν ότι αν κάποιος σε εκθέτει κάθε τρεις και λίγο και ρεζιλεύεται το κόμμα σου βγάζοντας ανακοινώσεις των οποίων το περιεχόμενο δεν μπορείς να υπερασπιστείς, θα πρέπει αυτός ο άνθρωπος να μεταφερθεί ευγενικά σε ένα άλλο κομματικό πόστο (π.χ. να γράφει ευχετήριες κάρτες για σημαίνοντα μέλη τοπικών οργανώσεων) ώστε να μη γίνεσαι τόσο συχνά ρεζίλι;

Η απάντηση της ΝΔ είναι πως όχι. Η συχνότητα με την οποία συμβαίνουν οι επικοινωνιακές γκάφες της ΝΔ μάλλον αφήνει ανοιχτά τα παρακάτω τρία ενδεχόμενα, τα οποία εξετάζω χωρίς προκατάληψη, με την ψύχραιμη ματιά του ανατόμου, όπως θα έλεγε ο Τσέχωφ.

 

  1. Αλλάζουν επικοινωνιολόγο, αλλά όποιος και να τον αντικαταστήσει είναι πάλι ανίκανος, γιατί δεν υπάρχει κανείς στο κόμμα τους που να μην είναι αδιόρθωτος γκαφατζής, γεννημένος χασογκόλης της πολιτικής επικοινωνίας. Αυτό είναι το πιο απαισιόδοξο σενάριο. Όχι για τη ΝΔ, αλλά για την πατρίδα και τον πλανήτη μας.
  2. Δεν αλλάζουν επικοινωνιολόγο, διότι αυτοί που κάνουν τώρα τη δουλειά είναι κολλητοί του αφεντικού και το αφεντικό δεν έχει τον πήχη της αξιοπιστίας πολύ ψηλά, λοιπόν δεν βλέπει λόγο για κάποια θεαματική κίνηση. Θεωρώ εξαιρετικά πιθανό να υπάρχει ένα στενό περιβάλλον που απαρτίζεται από μετριότητες που τις στηρίζει μια μετριότητα, ο άσος της γκάφας που ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης.
  3. Ξέρουν ότι αυτά που λένε είναι ανοησίες, αλλά θεωρούν ότι η δουλειά γίνεται και με τις καφρίλες, διότι η διάψευση φτάνει πάντα σε λιγότερους από αυτούς που θα έχουν πειστεί με την εντυπωσιακή ψευδή είδηση. Με αυτό το σκεπτικό εντάσσεις και τον Γιάννη Λοβέρδο στις δυνάμεις σου. Διότι τα ψεύδη διαδίδονται πολύ γρηγορότερα από τις αλήθειες, διότι το περιεχόμενό τους είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, και η διάψευση είναι πολύ πιο αδύναμη.

 

Σε αυτό το σενάριο θα σταθώ περισσότερο, διότι το θεωρώ πιθανότερο. (Το είχε υποστηρίξει εύστοχα ο Δημήτρης Τσίρκας σε ποστ στο Facebook) Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διαφορά στην οικονομική πολιτική που θα ασκούσε η ΝΔ. Απλώς που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτελεσματικότερος διότι έχει τσακίσει τα πολιτικά αντανακλαστικά των ανθρώπων που θα διαμαρτύρονταν. Με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν έχει να προτείνει κάτι διαφορετικό, αλλά ακριβώς το ίδιο και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η καταφυγή στον φανατισμό και τον έξαλλο πολιτικό λόγο είναι μια στρατηγική που θα διώξει μάλλον ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που είναι εχέφρονες και μετριοπαθείς, αλλά οι εχέφρονες και μετριοπαθείς είναι πάντοτε λίγοι, οπότε λογικότερο είναι να σκαλίζεις τα ταπεινά ένστικτα της μεγάλης μάζας των ψηφοφόρων, που θα ακολουθήσει το οπαδικό παιχνίδι χωρίς να ρωτήσει πολλά πολλά. Δεν πιστεύω ότι θα πάει άσχημα αυτό. Θα φτίαξει μια ΝΔ στα πρότυπα του Πρώτου Θέματος αλλά θα προκαλέσει επαρκή φανατισμό για να κερδίσει στις εκλογές. Βεβαίως στο μεταξύ δεν θα συζητάμε για πολιτική αλλά για όποια κοτσάνα σκεφτούν στα κομματικά γραφεία ότι μπορούμε να βάλουμε μπρος για να τσακωνόμαστε, αλλά σε συνθήκες επικράτησης του μονόδρομου δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συζητούμε όντως για πολιτική.

 

TPP

Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2019/03/blog-post_520.html#ixzz5iWj1pxrp

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ