Από τη λίμνη Στυμφαλία στις κορυφές της Ζήρειας

96
Στο φιλόξενο και καλαίσθητο Αμφιθέατρο του Μουσείου Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιουνίου μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση λογοτεχνικού – λαογραφικού περιεχομένου με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών και την συνεργασία του Δήμου Σικυωνίων και του Ιδρύματος Πολιτισμού Ομίλου Πειραιώς.
Σημείο αναφοράς,το ολιγότερο γνωστό στους πολλούς κομμάτι του πνευματικού έργου, του σπουδαίου Βοχαΐτη ποιητή και λογοτέχνη Ντίνου Βλαχογιάννη, ο οποίος υμνεί με ξεχωριστό γλωσσικό ύφος που θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μελέτης κάποτε, τις ομορφιές της φύσης και τον καθημερινό βίο των κατοίκων της Ορεινής Κορινθίας.
Αυτός, ο χαρισματικός άνθρωπος του κάμπου ο κορυφαίος δημιουργός με την διεθνή αναγνώριση και την πανελλήνια καταξίωση,με περισσή ευχέρεια και ευστοχία περιέγραψε και κατέγραψε με σμιλευμένο λόγο τοπία εικόνες συνθήκες γεγονότα και δράσεις που αφορούν ανθρώπινες συμπεριφορές ως να έζησε και να ενσωματώθηκε από γεννήσεώς του στον γεωγραφικό ιστό της Στυμφαλίας και του Φενεού.
Επιφύλασσε εκπλήξεις, ακόμη και για τους συστηματικούς μελετητές του, η αποκλειστική και εκτεταμένη θεματολογία με την πλούσια αναφορα στην Ορεινή Κορινθία όπως περιέχεται σε σημαντικό αριθμό έργων του Βλαχογιάννη.
Συγκίνηση αλλά και ευθυμία διαχύθηκε στο παριστάμενο ακροατήριο που παρακολούθησε με προσήλωση να παίρνουν ζωή όλα όσα με μαστοριά μοναδική αποτυπώθηκαν από τον σπουδαίο δημιουργό,στα εύστοχα επιλεγμένα κείμενα και ποιήματα του που αναγνώσθηκαν.
Τα απέδωσαν εξαιρετικά, οι ικανότατοι χειριστές του λόγου της Σικυώνιας Σκηνής, με επιδεξιότητα χαρακτηριστική.
Ξεχωριστή η στιγμή, όταν ο δεκάχρονος Κων/νος Τσαμαδός από το Ψάρι της Στυμφαλίας, με την συνοδεία τριών γυναικείων φωνών,Λίζα Αναγνωστοπούλου – Μαρία Μπούρα – Ελένη Μπόκου(καταγωγή- Καλλιάνοι), τραγούδησαν υπέροχα Δημοτικό τραγούδι για τον οπλαρχηγό της Καστανιάς Παπανίκα και ακούστηκε το συγκλονιστικό ποίημα με τίτλο “Μνημόσυνο” από την Φωτεινή Καρακούση (καταγωγή – Καλλιάνοι), που ο Βλαχογιάννης έγραψε για τον περίφημο Καστανιώτη επιστήμονα και άνθρωπο, γιατρό Στάθη Παπακωνσταντίνου.
Οι: Δήμητρα Κομποθανάση – Λευτέρης Αχμέτης – Γιώτα Ανδρικοπούλου – Μάριος Στεφανιδέλης – Αφροδίτη Καλλίρη – Δημήτρης Αθανασίου – Κατερίνα Μιχαλοπούλου – Άγγελος Δήμου – Λίζα Αναγνωστοπούλου και Μαργαρίτα Δήμου συνέθεσαν ένα υπέροχο σύνολο αφηγήσεων εμβληματικών διηγημάτων (“Το Στοιχειό” – “Τα Κουδούνια”) από τα “Κορινθιακά Χρονικά” του Βλαχογιάννη, καθώς και αποδώσεων έξοχων ποιημάτων του όπως αυτά με τίτλους, “Χαρά” – “Ντρίζα” – “Καίσαρι” – “Λίμνη” – “Χαραυγή” – κ.α, των οποίων οι υποθέσεις αφορούν την Ορεινή Ζώνη αποκλειστικά.
Στο άλλοτε διαυγές και άλλοτε μελαγχολικό βροχερό Κυριακάτικο πρωινό πλάι στην Λίμνη, σε διάρκεια μιας περίπου ώρας, ξεδιπλώθηκε το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο του Ντίνου Βλαχογιαννη, μέσα από το οποίο, αναδύεται και εξυμνείται η τραχιά ζωή των ανθρώπων η ονειρική φύση και το θαυμαστό περιβάλλον αυτού του τόπου.
Περιγράφεται ιδανικά η ουσιαστική αλληλεπιδραση και ευεργεσία του Οροπεδίου στην πεδιάδα χωρίς περιττολογίες.
Υπήρξαν ανέκαθεν όπως γράφει, Στυμφαλία και Φενεός, ζωοδώτρες μήτρες για την πεδινή Κορινθία σε φυσικό υδατικό δυναμικό αλλά και έμψυχο υλικό.
Ο Διμηνιώτης ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιάννης Σώκος, επιστήθιος φίλος και μαθητής του Βλαχογιάννη και το γειτονόπουλό του στο Βραχάτι,ο νομικός και συγγραφέας Κώστας Βασιλείου, ήταν οι πλέον κατάλληλοι εισηγητές και είχαν την συγκρότηση και γνώση, με τις βιωματικές ομιλίες τους, να αναδείξουν τον στοχασμό και την έμπνευση του ποιητή όντας εντός του περιβάλλοντος της χιλιτραγουδισμένης Λίμνης, με ορατή δια γυμνού οφθαλμού τη Ζήρεια και την συνύπαρξη όλων εκείνων των στοιχείων που η θαυματουργή του πένα ανάστησε και εξύψωσε πνευματικά.
Η τεκμηριωμένη αποτίμηση των προτερημάτων της ποιητικής και λογοτεχνικής αξίας ενός μεγάλου πνευματικού για την Κορινθία κεφαλαίου,όπως ο Ντίνος Βλαχογιάννης, καταγράφηκε με εμπεριστατωμένη από τους ομιλητές μέθοδο και αρμονική σύνδεση των ατμοσφαιρικων κειμένων που αναγνώσθηκαν, στην πολύ θετική και χρήσιμη λογοτεχνική συνάντηση του Μουσείου Περιβάλλοντος.
Ενδεχομένως το γεγονός αυτό, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή σοβαρής επεξεργασίας της ιδέας, οι δυνάμενοι φορείς όπως το Ίδρυμα Πολιτισμού Πειραιώς και ο Δήμος, να προωθήσουν την δημιουργία Βιβλιοθήκης που θα μελετά και θα προάγει το έργο του κορυφαίου κατά πολλούς Κορινθίου ποιητή, που είναι μοναδικής λαογραφικής και λογοτεχνικής σπουδαιότητας για τις περιοχές Στυμφαλίας – Φενεού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ