Βενεζουέλα: Σε εξέλιξη το αμερικάνικο σχέδιο εισβολής με πρόσχημα την «ανθρωπιστική βοήθεια»

73

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Βενεζουέλα, ενάντια στην εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, με όχημα τη μεταφορά της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η αντιδραστική αντιπολίτευση σε συνεργασία με τους κεφαλαιοκράτες της Βενεζουέλας, την στήριξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων και το «πιόνι» αυτοανακηρυχθέντα Πρόεδρο, Χουάν Γκουαϊδό, επιδίωξαν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας να στήσουν σκηνικό έντασης.

Σε αυτό το φόντο σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και οπαδών της δεξιάς αντιπολίτευσης στα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας. Το σχέδιο των ΗΠΑ σε συνεργασία με τις αντιδραστικές κυβερνήσεις της Κολομβίας και της Βραζιλίας με στόχο την παραβίαση των συνόρων της Βενεζουέλας, έφερε την αντίδραση της κυβέρνησης Μαδούρο.

Η εκλεγμένη κυβέρνηση απάντησε με τη διοργάνωση μεγάλων συναυλιών και κινητοποιήσεις στις παραμεθόριες περιοχές, με σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα». Ταυτόχρονα ο στρατός έχει αναπτυχθεί σε όλη τη συνοριακή γραμμή με στόχο τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας. O Μαδούρο, υποστηρίζει ότι η «ανθρωπιστική βοήθεια» που οργάνωσαν οι ΗΠΑ αποτελεί τη βιτρίνα επερχόμενης στρατιωτικής εισβολής.

Σύμφωνα με το Reuters στρατιώτες της Βενεζουέλας που έχουν αποκλείσει γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης που κατευθύνονταν προς τα σύνορα για να παραλάβουν την «ανθρωπιστική βοήθεια» επιδιώκοντας να νομιμοποιήσουν τους επεμβατικούς σχεδιασμούς. Όπως μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP)  οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βενεζουέλας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και στην διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ, στην πόλη Σαν Αντόνιο ντελ Τάχιρα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο άτομα που έχασαν τη ζωή τους κοντά στα σύνορα Βραζιλίας-Βενεζουέλας στη διάρκεια τω συγκρούσεων.

Το «πέρασμα της ανθρωπιστικής βοήθειας» που έχουν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και τη Βραζιλία – κίνηση την οποία έχει καταδικάσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο Ερυθρός Σταυρός – αποτελεί το «δούρειο Ίππο» με στόχο την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Associated Press, o αυτοανακυρηχθέντας «πρόεδρος» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, μετέβη στην Κολομβία με ελικόπτερο των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων, που πλέον φαίνεται ότι συμμετέχουν ενεργά στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων της Βενεζουέλας.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες «βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βενεζουέλα, με ειρηνικό και ήρεμο τρόπο προκειμένου να σωθούν ζωές», ισχυρίστηκε ο Γκουαϊδό.

Τέσσερα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και στα οποία έχουν σκαρφαλώσει δεκάδες εθελοντές, προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα από την Κολομβία προς την Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση της Βενεζουέλας. Τα οχήματα βρίσκονταν στη γέφυρα ενώνει τις δύο χώρες στο ύψος της πόλης Λας Τιεντίτας της Βενεζουέλας, που βρίσκεται απέναντι από την πόλη Κουκούτα της Κολομβίας.

Την ίδια στιγμή στις «κινητοποιήσεις για την αξιοπρέπεια»  που διοργανώνονται από την κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, καλεί και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας και μαζί με άλλες οργανώσεις, που ζητάνε ριζικές αλλαγές και αποφασιστικά μέτρα αντιμετώπισης των λαϊκών προβλημάτων, έχουν συγκροτήσει Επιτροπές του Λαού ενάντια στην ξένη ιμπεριαλιστική επέμβαση και για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του.

 Αυτομόλησαν και πέρασαν στην Κολομβία 13 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας

Ενδεκα στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αυτομόλησαν σήμερα διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα.

Σε ανακοίνωσή της προς τα μέσα ενημέρωσης, η υπηρεσία μετανάστευσης της Βενεζουέλας διευκρινίζει ότι «οργανώνει συνομιλίες» με τους 13, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνεται ένας ταγματάρχης της μπολιβαριανής εθνικής ένοπλης δύναμης.

Ο Μαδούρο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κολομβία

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι διέρρηξε τις σχέσεις της χώρας του με την Κολομβία και απελαύνει το προσωπικό της κολομβιανής πρεσβείας.

«Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας, ο πρεσβευτής και οι πρόξενοι της οποίας έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα. Έξω, ολιγάρχες!», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ