Βράβευση του Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό

82

 «Αποδέχομαι αυτό το βραβείο εκ μέρους του ελληνικού λαού, οι πολίτες της Ελλάδας είναι εκείνοι που αξίζουν τα εύσημα και τους επαίνους»
– «Την ώρα που σε άλλες χώρες έχτιζαν τείχους και φράχτες, οι Έλληνες άνοιγαν τις καρδιές τους»

«Ο ελληνικός λαός σε πολύ δύσκολες στιγμές απέδειξε ότι μπορεί να δείξει αλληλεγγύη σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το Ετήσιο Δείπνο της Global Hope Coalition, όπου βραβεύτηκε για τη στάση της Ελλάδας στην προσφυγική κρίση.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποδέχεται αυτό το βραβείο εκ μέρους του ελληνικού λαού, γιατί οι πολίτες της Ελλάδας είναι εκείνοι που αξίζουν τα εύσημα και τους επαίνους. Κυρίως εκ μέρους των ανθρώπων των ελληνικών νησιών, όπως τόνισε, που σήκωσαν στους ώμους τους το βαρύ φορτίο όλης της Ευρώπης στις δύσκολες στιγμές της προσφυγικής κρίσης.
«Αν δεν ήταν οι συμπατριώτες μου, αυτή η τεράστια προσφυγική κρίση δεν θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς. Οι Έλληνες πολίτες σε πολύ δύσκολες στιγμές απέδειξαν ότι μπορούν να δείξουν αλληλεγγύη σε ανθρώπους που τη χρειάζονταν», τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι παρείχαν καταφύγιο, φαγητό, φιλοξενία και συμπεριφέρθηκαν με σεβασμό εκείνους που δραπέτευσαν από τον πόλεμο και τον τρόμο.
«Τους συμπεριφέρθηκαν όπως οι προγόνοι μας θα ήθελαν να είχαν συμπεριφερθεί και στους ίδιους», είπε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πριν από περίπου εκατό χρόνια, στα ίδια νερά, στα ίδια νησιά, Έλληνες διέσχιζαν το Αιγαίο για να βρουν ένα καινούριο σπίτι. «Αυτός είναι ένας ακρογωνιαίος λίθος για το έθνος μας», είπε.
«Γι’ αυτό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «είμαστε υπερήφανοι γιατί την ώρα που σε άλλες χώρες στην Κεντρική Ευρώπη έχτιζαν τείχους και φράχτες, οι Έλληνες άνοιγαν τις καρδιές τους».

«Είμαστε πολύ περήφανοι για την ιστορία μας και τα ιδανικά που εκπροσωπεί. Αλλά επίσης είμαστε περήφανοι και για το παρόν και το μέλλον μας», είπε ο πρωθυπουργός. Γιατί, όπως πρόσθεσε, «καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντοτε η σωστή απάντηση, ακόμα και στις πιο δύσκολες και απαιτητικές στιγμές».
«Κι αν διαλέξουμε να πάμε από την αντίθετη μεριά, να επιλέξουμε τον φόβο, το μίσος και την ξενοφοβία, τότε είμαστε καταδικασμένοι», διότι, όπως πρόσθεσε «η ιστορία δεν πρέπει να αντιστρέφεται, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με έλλειψη σεβασμού και δεν πρέπει να την αγνοούμε».
«Δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη που οδήγησαν την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «αντίθετα, πρέπει να ενεργούμε σε αντιστοιχία με τις αξίες που τροφοδότησαν τη συλλογική πρόοδο του κάθε έθνους ξεχωριστά και της ανθρωπότητας ως συνόλου». «Το χρωστάμε στους πολίτες μας, αλλά κυρίως στις επόμενες γενιές», είπε.

tilevoasartas.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ