Γέμισε πετρέλαιο η θάλασσα του Μαραθιά στη Ζάκυνθο. … Γιατί συνδέουν το γεωλογικό φαινόμενο με τον μεγάλο σεισμό. … /

105

Ένα πρωτοφανές γεωλογικό φαινόμενο παρατηρήθηκε από τους κατοίκους της Ζακύνθου μετά τον μεγάλο σεισμό των 6.6 ρίχτερ, στις 26 Οκτωβρίου. Στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθιά, στη νότια ακτογραμμή της Ζακύνθου, η επιφάνεια της θάλασσας έχει γεμίσει πετρέλαιο, ενώ παράλληλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους αραιές φυσαλίδες. Παρόμοιες περιγραφές, εξ όσων γνωρίζουμε, είχαν γίνει και σε πολύ παλαιότερες σεισμικές δονήσεις στο νησί των Επτανήσων, το 1636, το 1791 και το 1840.Πάντως, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως το φαινόμενο παρατηρείται όλον το χρόνο, απλώς τις τελευταίες ημέρες είναι εντονότερο. …

Από τα αρχαία ήδη χρόνια, σε επιφανειακά κοιλώματα της Ζακύνθου αναβλύζει βαρύ πετρέλαιο (μαζούτ), το οποίο οι κάτοικοι ονόμαζαν νάφθα και το χρησιμοποιούσαν για φωτισμό (πυρσούς), για στεγανοποίηση σκαφών (πίσσα) κ.α. Εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στη Λίμνη Κεριού, βρίσκεται η λεγόμενη πηγή του Ηροδότου, γνωστή από την αρχαιότητα για τα θειούχα νερά και την πίσσα που βγάζει….

Ανάλογη έρευνα έχει κάνει και ο Δρ. Φυσικής και Ερευνητής Σεισμολογίας Γ. Κοπανάς, στο βιβλίο «Οι Σεισμοί της Ζακύνθου», αναφέροντας ότι το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και στους μεγάλους σεισμούς του 1636, 1791 και 1840….

Δmixanitouxronou.gr/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ