Γραφικό ταξίδι με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο-φωτό

147

H Πελοπόννησος είναι το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που…συνδυάζει ένα θαυμάσιο σκηνικό από βουνά με γραφικούς περιπάτους σε απομακρυσμένες από τον πολιτισμό παραλίες και αρχαία αξιοθέατα.

Αν προσθέσετε σε αυτά τις εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών που μπορείτε να δοκιμάσετε, τη διαμονή σε ιστορικούς πέτρινους πύργους και την αξεπέραστη φιλοξενία των ντόπιων, έχετε τη συνταγή για ένα αξέχαστο ταξίδι με το αυτοκίνητο.

1. Ταξιδέψτε στους δρόμους του κρασιού της Νεμέας

Το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσει κανείς το ταξίδι με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο είναι η Ενετική παραθαλάσσια πόλη του Ναυπλίου, χτισμένη με φόντο ένα απότομο βουνό με το φρούριο στην κορυφή. Μέσα σε μόλις 45 χλμ. εύκολης διαδρομής βρίσκεσαι στη Νεμέα, ένα από τα καλύτερα μέρη στην Ελλάδα για να δοκιμάσεις τις τοπικές ποικιλίες κρασιού. Ο Δρόμος του Κρασιού της Νεμέας σε οδηγεί σε μια σειρά εξαιρετικών οινοποιείων που βρίσκονται καλά κρυμμένα στους λόφους της νοτιοδυτικής Κορίνθου. Έξι από τα δώδεκα αυτά οινοποιεία οργανώνουν επισκέψεις για οινογνωσία για τους επισκέπτες – μερικά δωρεάν, μερικά κατόπιν ραντεβού.

2. Κάντε πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου

Ανατολικά της Τρίπολης και της εθνικής οδού Ε65, ένα στενό μονοπάτι απλώνεται σαν φίδι μέσα από μεσαιωνικά χωριά φτάνοντας ψηλά μέχρι το πιο απόκρημνο φαράγγι στο όρος Μαίναλο- το φαράγγι του Λούσιου. Ο Μυλάων ποταμός περνά μέσα από την πλούσια κοιλάδα στο χαμηλότερο σημείο του φαραγγιού, ακολουθώντας το πιο δημοφιλές κομμάτι της διαδρομής του Μαινάλου (“Menalon Trail”) μήκους 72,5 χλμ., που συνδέει τη Στεμνίτσα με τη Δημητσάνα. Μπορείτε να κατεβείτε στο φαράγγι κοντά στη Στεμνίτσα, για να θαυμάσετε τη Μονή Προδρόμου που βρίσκεται στη βάση ενός βράχου, και να ανεβείτε την απέναντι πλευρά, βλέποντας τα αξιοθέατα στα ερείπια της Μονής Φιλοσόφου. Ή εναλλακτικά, ξεκινήστε την πεζοπορία σας από τη Δημητσάνα, σε μια διαδρομή που περιλαμβάνει μονοπάτια, δασώδεις εκτάσεις και χωματόδρομους που διασχίζουν δάση, δίπλα στο ερημωμένο Βυζαντινό φρούριο και σε πετρόχτιστα σπίτια, και που περνά πάνω από ένα πέρασμα στο βουνό καταλήγοντας στην εξοχή.

3. Εξερευνήστε την ιστορική Μάνη

Από την Τρίπολη ο δρόμος με κατεύθυνση νότια περνά από την οροσειρά του Ταϋγέτου και μέσα από τη Σπάρτη, πριν «κόψει» δυτικά για τη Μάνη – μια άγρια, σκληραγωγημένη περιοχή της οποίας οι κάτοικοι ήταν γνωστοί για την έντονη ανεξαρτησία τους και τις φονικές διαμάχες τους (βεντέτες) για αιώνες. Ακολουθήστε τον δρόμο, με τις πολλές στροφές του, νότια της Αρεόπολης, και περάστε από τους πρόποδες άγονων και άγριων στην όψη βουνών και μέσα από ήσυχα χωριουδάκια με τους πετρόχτιστους πύργους τους- που το κάθε ένα αποτελεί μια οχυρωμένη κατοικία παλιών οικογενειών. Οι πιο εντυπωσιακοί πύργοι βρίσκονται στην Κοίτα και τη Νόμια στη δυτική ακτή, στη Βάθεια, κρυμμένοι μέσα σε βραχώδεις περιοχές, και στα Μουντανίστικα, που πρέπει όμως να διασχίσεις έναν εντελώς απόκρημνο δρόμο στη μία πλευρά και που απαιτεί οδηγούς με τρομερή ψυχραιμία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ