Δείτε πως ξέπλεναν το μαύρο χρήμα της Novartis: Ψάχνουν offshore μέχρι και στα Κέιμαν

81

Τις εταιρείες οχήματα μέσα από τις οπσίες ξεπλένονταν τα χρήματα όπως υποστηρίζουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες για να γίνουν στη ουνέχεια οι πληρωμές από τη Novartis τόσο σε κρατικούς αξιωματούχους όσο και σε εκατοντάδες γιατρούς ερευνούν οι εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, οι οποίοι έχουν αφήσει ανοιχτό το κομμάτι της δικογραφίας που αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων τόσο για τα πολιτικά όσο και για τα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του το Έθνος και η Σοφία Φασουλάκη.

Υπόθεση Novartis: 5 δικαστές στο πλευρό της εισαγγελέως διαφθοράς

Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, στο στόχαστρο των Εισαγγελέων Διαφθοράς έχουν μπει δεκάδες εταιρείες διαφημιστικές, εκδοτικές, εταιρείες διοργάνωσης ταξιδιών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να διευκολύνουν τη διακίνηση του παράνομου χρήματος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρικές υπό το πέπλο της προστασίας καταθέσεις σι εταιρείες αυτές είχαν συστήσει ένα ολόκληρο δίκτυο ξεπλύματος με έδρα τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο. Μία μάλιστα από αυτές είχε έδρα τις Νήσους Κέιμαν.

Τα χρήματα όπως αναφέρει η Κατερίνα Κελέση αφού διανέμονταν στα διάφορα προϊοντικά τμήματα της εταιρείας καταβάλλονταν ως αμοιβή για δήθεν υπηρεσίες οι οποίες σε ποσοστό 95 ήταν εικονικές.

Οι ανωτέρω εταιρείες λέει η μάρτυρας επέστρεφαν τα χρήματα στον Κ Φρουζή, ο οποίος αφού παρακρατούσε το δικό του μερίδιο εν συνεχεία κατέβαλλε μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωροδοκίες σε κρατικούς αξιωματούχους με τον τρόπο που σας έχω περιγράψει.

Δηλαδή όπως έχει πει σε προηγούμενη κατάθεση στο χέρι με βαλίτσα ή με δεσμίδες τυλιγμένες σε πορτοκαλί ταινίες. Την ίδια γνώση έχει και ο μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης ο οποίος αναφέρεται σε πέντε περιπτώσεις εταιρειών κυρίως διαφημιστικών, οι οποίες αφού πληρώθηκαν για το δήθεν έργο τους παρακράτησαν το 30% για τις ίδιες και το υπόλοιπο το επέστρεψαν στον πρώην αντιπρόεδρο Κ Φρουζή για να κάνει παράνομες πληρωμές σε υπουργό.

Από την πλευρά του ο Κ Φρουζής κάνει λόγο για σκευωρία και δηλώνει έτοιμος να αντιμετωπίσει όσα του αποδίδονται, τα οποία υποστηρίζει ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Και στην περίπτωση της φαρμακευτικής εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά τα πρότυπα της Siemens. Αυτό λέει ο ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων υποστηρίζοντας μάλιστα ότι μία εκ των εταιρειών ανήκε σε σύμβουλο υπουργού, η οποία είχε συνάψει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τη Novartis Ελλάδας.

Η εταιρεία σύμφωνα με τον μάρτυρα έχει έδρα τη Σκοτία με τον σύμβουλο του υπουργού να έχει δημιουργήσει ο ίδιος ένα λογισμικό όπου περνούσε τις τιμές των φαρμάκων με χρηματοδότηση.

Στο ίδιο modus operandi με τη Siemens σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, η διοίκηση της ελληνικής Novartis ζήτησε επιπλέον ποσό το 2012 ύψους 500.000 ευρώ για ειδικές δραστηριότητεε του τμήματος πρόσβασας market access. Αυτές όπως αναγράφεται αφορούν επηρεασμό κρατικών αξιωματούχων για θέματα που αφορούσαν την εταιρεία!

Ειδικότερα αναφέρονται:

Α) η εισαγωγή προϊόντων στη θετική λίστα αποζημίώσης
Β) η ένταξη προϊόντων στον νόμο που συνεπάγεται την πλήρη αποζημίωση τους
Γ) η διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών των ασφαλιστικών ταμείων σε θέματα συνταγσγράφησης
Δ) η επιρροή της επιτροπής τιμών φαρμάκων και αλλα θέματα πολιτικών υγείας λέει ο Μάξιμος Σαράφης

Η καλλιέργεια του τοπίου και ο επηρεασμός των κρατικών αξιωματούχων για την ευνοϊκή μεταχείριση των φαρμάκων της Novartis ήταν στόχος και το 2011 με τον προϋπολογισμό που ζητήθηκε από την ανώτατη διοίκηση της εταιρείας για τους ίδιους σκοπούς να αγγίζει τα 445.000 ευρώ.

Στην πορεία κάθε οικονομικού έτους εκταμιεύονταν από τους προϋπολογισμούς των εμπορικών τμημάτων για κάθε φάρμακο επιπλέον ποσά πολλαπλάσια του αρχικού-ενδεικτικοΰ προϋπολογισμού.

Οι τρόποι χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων αφορούσαν αδιαφανείς συμβάσεΐς παροχής υπηρεσιών, ταξίδια στο εξωτερικό και απευθείας χρήματα από τα μαύρα ταμεία της εταιρίας.

Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για το 2011 με την ίδια μεθοδολογία καθώς και για τα επόμενα έτη. Για το έτος 2011 ο προϋπολογισμός που ζητήθηκε από την ανώτατη διοίκηση της Novartis για τους ίδιους σκοπούς και ιδίως γιατον επηρεασμό κρατικών αξιωματούχων ήταν αρχικά 445.000 ευρώ αναφέρει ο μάρτυρας.

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω θα δώσουν τα ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών αλλά και τα ευρήματα από τους κατασχεθέντες ηλεκτρονικούς υπολογιστές της εταιρείας, τα οποία βρίσκονται ήδη για ανάλυση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι ο δρόμος για την αποκαλυψη του μαύρου χρήματος είναι μακρύς, ωστόσο αφήνει πάντοτε ίχνη. Επιπλέον μόνο με την αποκαλυψή του μπορεί να στοιχειοθετηθούν ικανές κατηγορίες που θα οδηγήσουν τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη. Είτε αυτοί είναι πολιτικά πρόσωπα είτε όχι…

tribune

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ