Δημήτρης Σουκαράς : Το νέο “αστέρι” της κλασσικής κιθάρας είναι Κορίνθιος!!

159

O Κορίνθιος Δημήτρης Σουκαράς γεννήθηκε  το 1995. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην κιθάρα σε ηλικία 12 ετών με τον πατέρα του Νίκο Σουκαρά. ..
 Το 2011 συνέχισε με τον Γιώργο Μπεχλιβάνογλου, με τον οποίο έλαβε το Πτυχίο του (2014), καθώς και το Δίπλωμά του (2016) με βαθμολογία Άριστα παμψηφεί και Α΄Βραβείο.

Παράλληλα, από το 2016 παρακολουθεί μεταδιπλωματικά μαθήματα με το σολίστ Αντώνη Χατζηνικoλάου και σεμιναριακά μαθήματα σε θέματα ερμηνείας με το σολίστ πιανίστα Αναστάσιο Πάππα.

Στα θεωρητικά δάσκαλός του ο καταξιωμένος συνθέτης Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην κατεύθυνση Εκτέλεσης Κλασσικής Κιθάρας, τάξεις Κ. Κοτσιώλη, Κ. Βουγιούκα. Είναι ο πρώτος σπουδαστής του τμήματός του που ολοκληρώνει την κατεύθυνσή του στα τρία αντί για πέντε έτη (διάρκεια φοίτησης στο τμήμα). Έχει συμπράξει ως σολίστ με την ορχήστρα του Ιονίου Πανεπιστημίου στα πλαίσια της 2ης πτυχιακής του συναυλίας παίζοντας το “Concerto Ι οp.99 in D minor” του M.C.Tedesco.

Το Δεκέμβριο του 2016 μετά από ακρόαση επιλέχτηκε ως νέος σπουδαστής της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Master of Music” στην ειδίκευση Εκτέλεσης Κιθάρας. Η Ακαδημία του προσέφερε μερική υποτροφία λόγω εξαιρετικής επίδοσης στην ακρόασή του.

Έχει κερδίσει 10 βραβεία σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς:

1) 1Ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Βέροιας 2011 (κατηγορία μέχρι 16 ετών)
2) 1Ο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο στο Διαγωνισμό Φίλωνα-Ωδείο Αθηνών 2014 (κατηγορία μέχρι 22 ετών)
3) 3Ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2014 (κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας)
4) 2Ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Καρδίτσας 2014 (κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας)
5) 1Ο Βραβείο στις «Ημέρες Μουσικής Πρέβεζας» 2014 (κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας)
6) 1Ο Βραβείο στη 2η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας ΑΡΙΩΝ 2014 (κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας)
7) 2Ο Βραβείο στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2015 (κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας) 1Ο βραβείο δε δόθηκε
8) 2Ο Βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2015 (κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας)
9) 3Ο Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Φάμπας» 2016 (κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας)
10) 1Ο Βραβείο στο 2ο Φεστιβάλ Κιθάρας Ανωγείων 2016 (κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας)

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια τόσο με κορυφαίους Έλληνες κιθαρίστες, όσο και σολίστ του εξωτερικού, O. Ghiglia, H. Käppel, R.Dyens, R. Gallen, M. Dylla, M. Tamayo, A. Desiderio, S. Prieto – A.Mouzourakis (Duo Melis), E. Assimakopoulos, M. Socias, A.Hatzinikolaou, L.Eisenhardt, K. Tosidis κ.α., ενώ έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές για ερμηνείες του.

Έχει ως καλεσμένος συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, όπως στο 25οΦεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, στο All that guitar festival (Λουτράκι), το 4th summer Arrion Academy in Lesvos κ.α. Επίσης, έχει ηχογραφήσει για την “ΕΡΑ” Κέρκυρας καθώς και για το “University of PatrasRadio” με αφορμή τις επιδώσεις του στην κιθάρα.

Έχει συνθέσει κομμάτια για κιθάρα και βιολοντσέλο, κιθάρα και φλάουτο (μουσική δωματίου). Επιπλέον έχει γράψει τη μουσική για δύο θεατρικές παραστάσεις, «ο Φιλάργυρος» του Μολιέρου και «Ο Γυάλινος Κόσμος» του T.Williams, για τη Θεατρική Σκηνή Χιομοδίου Κορινθίας.

Κριτικές:

Ένα από τα μεγαλύτερα περιοδικά κλασσικής κιθάρας με έδρα τοU.K. το Classical Guitar Magazine έγραψε γι’ αυτόν «…D.Soukaras arrived on stage at the Anna and Maria Kalouta Theatre in the Athens Municipality Cultural Center to deliver a rich and rounded Mertz “Elegie” as the opening item in the live final round.»

O Κώστας Γρηγορέας στο περιοδικό «Εποχή» «…το Α΄ βραβείο της «μεγάλης κατηγορίας» κέρδισε ομόφωνα ο ιδιαίτερα ταλαντούχος Δημήτρης Σουκαράς, από την Κόρινθο…»

O Ευάγγελος Ασημακόπουλος στο Tar Magazine  «…και ο εικοσαετής Δημήτρης Σουκαράς προσέφεραν αμφότεροι ένα άψογο ρεσιτάλ την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης.»

 

 

 

 

 

πηγή-loutrakiblog.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ