Διακοπές στα διαμάντια του Αργοσαρωνικού-φωτό

124
Απολαυστικές βόλτες με παραδοσιακές άμαξες, ιστιοπλοϊκά και ψαροκάικα, βουτιές σε παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και περιήγηση σε αρχαιολογικούς χώρους! Υδρα, Σπέτσες, Σαλαμίνα και Αίγινα ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε ταξιδιώτη
 
ΥΔΡΑ Πανέμορφη σαν πίνακας ζωγραφικής

ΣΕ ΑΠΟΣΤΑΣΗ μιάμισης περίπου ώρας από το λιμάνι του Πειραιά, φτάνετε στην κοσμοπολίτικη και καλλιτεχνική Υδρα, η πόλη της οποίας έχει ανακηρυχθεί σε αρχιτεκτονικά προστατευμένη και ιστορικά διατηρητέα περιοχή.

Στο νησί όπου δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα, η εξερεύνηση στα σοκάκια με τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα μουσεία, τις ιστορικές οικίες του Λάζαρου και του Παύλου Κουντουριώτη, το άγαλμα του Μιαούλη, το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο γίνετε είτε πεζή είτε με γαϊδουράκια.

Οι παραλίες της Υδρας χαρακτηρίζονται από τα βράχια, τα βότσαλα και την άμμο, ωστόσο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλες τους έχουν κρυστάλλινα νερά! Στη Σπηλιά, στην Υδρονέτα, στο Αυλάκι θα πάτε με τα πόδια, αφού απέχουν μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο του νησιού. Στο μυχό του λιμενοβραχίονα, θα συναντήσετε τη Σπηλιά, βραχώδη παραλία, δίπλα η Υδρονέτα στο ομορφότερο μέρος του νησιού, κάτω από τα κανόνια και πάνω στα βράχια Απολαύστε από εκεί, την ομορφότερη στιγμή, την ώρα που βυθίζεται ο κόκκινος ήλιος στη θάλασσα. Το Αυλάκι, μικρή παραλία με βότσαλα, αμέσως μετά την Υδρονέτα, έχει πρασινογάλαζα νερά. Είναι και το Καμίνι, σε απόσταση 5 λεπτών από το Αυλάκι, γραφικό ψαρολίμανο, ο Βλυχός οργανωμένη παραλία με θέα και ηλιοβασιλέματα, από τις δημοφιλέστερες, οι Πλάκες Βλυχού, το Μπίστι, ο νοτιότερος όρμος του νησιού, οργανωμένη παραλία, ο Αγιος Γεώργιος στη δυτική ακτή, ανάμεσα σε δύο πευκόφυτους λόφους, νοτιοδυτικά ο όρμος του Αγίου Νικολάου, οργανωμένη παραλία με ψιλά βότσαλα κ.ά. Το Μανδράκι, στο ομώνυμο κόλπο, είναι η μοναδική εξ’ ολοκλήρου αμμουδερή παραλία στο νησί, και θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 20 λεπτά από το λιμάνι, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο.

*ΜΙΑΟΥΛΕΙΑ, τριήμερες εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Υδραίου ναυάρχου Ανδρέα Μιαoύλη. Φέτος θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Ιουνίου, και θα κορυφωθούν με την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Γέροντα και την πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας.

ΣΠΕΤΣΕΣ Το νησί των αρωμάτων

ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ του Αργολικού κόλπου, μόλις 1,5 ναυτικό μίλι από την Ερμιονίδα και 50 ν.μ. από τον Πειραιά, οι Σπέτσες, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν με την αρχοντιά τους, τη γραφικότητά τους, την ιστορία τους. Εκεί, όπου η Αναργύρειος – Κοργιαλένειος Σχολή έπαιξε τον καθοριστικό της ρόλο στην πορεία του νησιού, με το επιβλητικό πολυτελές ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» – σημείο αναφοράς των Σπετσών εδώ και έναν αιώνα-, εκεί όπου η σεζόν επεκτείνεται, με το φημισμένο Spetsathlon που διοργανώνεται τα τελευταία οκτώ χρόνια τον Απρίλιο και περιλαμβάνει τρίαθλο, κολυμβητικό και ποδηλατικό αγώνα, και το Spetses Mini Marathon που γίνεται τον Οκτώβρη, ήδη από το 2011, στις Σπέτσες θα απολαύσετε βόλτες με τις γραφικές άμαξες, με ποδήλατο ή με θαλάσσιο ταξί, θα κολυμπήσετε, θα περπατήσετε, θα διασκεδάσετε.

Στην Ντάπια – το πιο ζωντανό σημείο του νησιού και κύριο λιμάνι- την προσοχή σας θα τραβήξει, μεταξύ άλλων, το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στην ομώνυμη πλατεία, εκεί όπου βρίσκεται και το εμβληματικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο». Να επισκεφτείτε το Μουσείο των Σπετσών, που στεγάζεται στο σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη, αλλά και το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί επίσης ως μουσείο.

Πανέμορφες και οι παραλίες στις Σπέτσες, με αυτή του Αγίου Μάμμαντος να απέχει μια ανάσα από την Ντάπια, ενώ στην είσοδο του Παλιού λιμανιού θα κολυμπήσετε στον Αγ. Νικόλαο. Κοσμοπολίτικη και οργανωμένη παραλία η Αγία Μαρίνα, η Ξυλοκέριζα, οι Αγιοι Ανάργυροι η μεγαλύτερη του νησιού, στην Αγία Παρασκευή είναι και το ομώνυμο εκκλησάκι, τη Ζωγεριά με τα πρασινογάλαζα νερά οι περισσότεροι τη θεωρούν ως την καλύτερη παραλία των Σπετσών. Βορειοανατολικά είναι ο Βρέλλος, ο Παράδεισος, το Λιγονέρι, Παλιό Ξενία, το Καΐκι πλήρως οργανωμένη, ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Σχολής, το Ποσειδώνιο μικρή παραλία με άμμο και ψιλό βότσαλο κτλ.

*ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ (Spetses Classic Yacht Regatta), 27-30 Ιουνίου, διοργάνωση, η οποία από το 2011 που πραγματοποιείται, αποτελεί θεσμό για την ελληνική, και όχι μόνο, ιστιοπλοΐα, με ιστιοδρομίες κλασσικών σκαφών, καϊκιών και λατινιών (www.spetsesclassicregatta.gr).

ΑΙΓΙΝΑ  Φιστίκια Αιγίνης και προσκυνήματα

ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΙΠΠΑ ΑΜΑΞΑΚΙΑ, χαρακτηριστική εικόνα στην πόλη της Αίγινας, η οποία απέχει μόλις 35 λεπτά με το ιπτάμενο δελφίνι ή μια ώρα με το φεριμπότ, θα απολαύσετε τη βόλτα σας όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ αξίζει να κάνετε και τη διαδρομή δίπλα στη θάλασσα από το λιμάνι μέχρι τουλάχιστον την περιοχή του Φάρου (περίπου 1,5 χλμ.), ειδικά το ηλιοβασίλεμα.

Η Αίγινα έχει πολλά να προσφέρει, από επισκέψεις σε πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως ο Ναός της Αθηνάς Αφαίας, δωρικού ρυθμού, χτισμένος το 480 π.Χ. μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, μέχρι την «Κολώνα», αριστερά από το λιμάνι της πόλης, χώρος γνωστός από την μοναδική κολώνα, απομεινάρι του ναού του Απόλλωνα Δελφινίου. Ο λόφος της «Κολώνας» αποτέλεσε την Ακρόπολη του νησιού στην αρχαιότητα και το θρησκευτικό κέντρο.

Και από προσκυνηματικό τουρισμό με το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου (6 χλμ.) από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Oρθοδοξίας, το οποίο εορτάζει 9 Νοεμβρίου (κοίμηση Αγίου Νεκταρίου) και 3 Σεπτεμβρίου (ανακομιδή Ι. Λειψάνων), μέχρι τις εκκλησίες στην Παλαιοχώρα, μικρογραφία του Μυστρά, η ίδρυση της οποίας τοποθετείται στο 896 μ.Χ.

Οσο για τις παραλίες του νησιού, στην πόλη θα βρείτε δυο οργανωμένες παραλίες με ρηχά νερά, στη Σουβάλα (10 χλμ.) δεύτερο λιμάνι της Αίγινας έχει παραλία με θερμά ιαματικά νερά, γνωστά με την παλιά ονομασία Θερμά. Ομορφο και γραφικό το ψαροχώρι Βαγία και πολύ κοντά η παραλία του Τούρλου, η Αγία Μαρίνα περιτριγυρισμένη από καταπράσινα πευκοδάση, με αξιόλογη τουριστική υποδομή και παραλία βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», η πρώτη στο νησί και στον Αργοσαρωνικό που βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο ποιότητας το 2013. Οι Πόρτες ψαροχώρι με μικρό λιμανάκι, η Αιγινήτισσα (8 χλμ.) οργανωμένη αμμουδερή παραλία, ο Μαραθώνας (4 χλμ.) τουριστικό θέρετρο με δυο οργανωμένες παραλίες, το ψαροχώρι Πέρδικα (7 χλμ.) με βραχώδη παραλία και άλλες δυο (μία στην είσοδο του λιμανιού και άλλη μια μετά το ακρωτήρι της Πέρδικας, αριστερά από την εκκλησία του Αγίου Σώστη), Σαρπά αμμουδερή, Κλίμα (2 χλμ. από Πέρδικα), το νησάκι Μονή απέναντι από την Πέρδικα, φτάνετε με βάρκα, οργανωμένη παραλία και snack bar.

*ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 9 διαδρομές έχουν σηματοδοτηθεί, στο νησί, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αίγινας, τον Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αίγινας και τον Ελληνικό Ποδηλατικό Ορειβατικό Σύλλογο Αίγινας «Ανάβαση, δίνοντας σας την ευκαιρία να ανακαλύψετε το πανέμορφο τοπίο με την παρθένα φύση και την πλούσια ιστορική κληρονομιά του νησιού (www.monopatiapolitismou.gr).

ΣΑΛΑΜΙΝΑ Η… Ναυμαχία της Σαλαμίνας
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΗΣΙ του Σαρωνικού Κόλπου, στο βόρειο τμήμα, και το πλησιέστερο στις ακτές της Αττικής, που χωρίζεται με το Στενό της Πάχης (βορειοδυτικά) και το στενό του Πειραιά (ανατολικά), είναι ευρύτερα γνωστό για τη μεγαλύτερη Ναυμαχία των αιώνων, που έγινε στο Στενό της το 480 π.Χ.

Με πληθυσμό που φτάνει περίπου τις 39.000, η Σαλαμίνα με τα πευκόφυτα δάση, τις όμορφες παραλίες, τα μοναστήρια και τους αρχαιολογικούς της χώρους, προσφέρεται για κοντινή – ακόμη και ημερήσια απόδραση από την Αττική. Από το Πέραμα απέχει μόλις 1 ν.μ., και τα φεριμπότ αναχωρούν για το λιμάνι της, τα Παλούκια, κάθε 15 λεπτά.

Είναι η πατρίδα του ομηρικού Αίαντα και του τραγικού Ευριπίδη, τόπος διαμονής του Αγγελου Σικελιανού και φιλοξενίας του οπλαρχηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Κούλουρη, η οποία, αν και σύγχρονη πόλη, διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Η πόλη της Αρχαίας Σαλαμίνας, οι δυο Ανεμόμυλοι στο λόφο του Αγ. Νικολάου, η ιερά μονή Φανερωμένης που γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, το σπίτι του Σικελιανού στην παραλία της Μονής Φανερωμένης, ο ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας στο λόφο «Πατρίς», ο ναός του Αγ. Δημητρίου και ο τάφος του Καραϊσκάκη, η μητρόπολη του Αγίου Μηνά, η μονή Αγίου Νικολάου Λεμονιών, το σπήλαιο το Ευριπίδη, το Ευριπίδειο θέατρο όπου φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Ναΰδριο Αγ. Πέτρου, το αρχαιολογικό μουσείο, ο Τύμβος Σαλαμινομάχων κ.ά. είναι αξιοθέατα του νησιού.

Σ’ ότι αφορά τις παραλίες, στο νότιο τμήμα του νησιού είναι η παραλία Νάτο στο Αιάντειο, Κανάκια, Πυργιακόνι, Λαμπρανό, Σατερλί, Κολώνες, Περιστέρια, Αίας – Κλαμπ, Κύριζα, Λυμνιώνα, Γιάλα και τα Σελήνια. Βορειοδυτικά είναι η Ψιλή Αμμος, το Στενό Φανερωμένης, Ρέστη, Ηλιακτή, Αγ. Γιώργης, Βασιλικά.

Πηγή: ethnos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ