Δυο δημοσκοπήσεις, ένα συμπέρασμα: “Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”.

107

Ισως την πιο καλή επιβεβαίωση του ότι “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”, σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις, μας την δίνουν δυο “έρευνες” ως προς την πρόθεση ψήφου του εκλογικού σώματος που δημοσιεύονται στις εφημερίδες “Το Βήμα” και “Documento”.

Αν και σε γενικές γραμμές αποφεύγουμε να σχολιάζουμε δημοσκοπικά αποτελέσματα, ας αναφέρουμε δυο πράγματα.
Το “εργαλείο” δημοσκοπήσεις δεν εμφανίστηκε πρόσφατα στην χώρα μας, όπως πιστεύουν πολλοί. Το εισήγαγε η ελληνική κυβέρνηση από την Αμερική το 1946 και ήταν από τα Lidl. Ή made in CIA.
Από τότε δηλαδή κρατάει η προσπάθεια χειραγώγησης της λεγόμενης “κοινής γνώμης” μέσω δημοσκοπήσεων.
Και παρά την απαξίωση που υπάρχει από τον κόσμο, στις εταιρείες ερευνών κοινής γνώμης, και στα αποτελέσματα που παρουσιάζουν, οι ιδιοκτήτες τους θησαυρίζουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που δίπλα στις “διάσημες”, στο κοινό, εταιρείες ερευνών (ALCO, GPO, Κάπα-Research, MARC, Metron Analysis και MRB), εξακολουθούν να φυτρώνουν συνέχεια νέες όπως η Vox Pop Analysis που πραγματοποίησε την δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στο “Documento”.

Προφανώς και για άλλη μια φορά θα διαψευστούν αλλά οι δημοσκόποι έχουν έτοιμη την απάντηση: “οι δημοσκοπήσεις είναι η «φωτογραφία» της στιγμής σε ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό…”.

Το θέμα μας, όμως δεν είναι αυτό. Εδώ, διαβάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στην εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη και στο έντυπο του Β. Μαρινάκη, σου δημιουργείται η αίσθηση ότι έγιναν σε διαφορετικά εκλογικά σώματα. Τόσο ιλιγγιώδης είναι η διαφορές τους.
Η μια παρουσιάζει την διαφορά μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ στις 12 εκατοστιαίες μονάδες και η άλλη στις 2 (συμπληρώνοντας ότι επειδή ο Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός και η συσπείρωση των οπαδών του σημερινού κυβερνητικού κόμματος είναι πολύ μικρότερη της Ν.Δ, ενδεχομένως στις εκλογές να αποδειχθεί νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ).

Από κει και πέρα να πιστέψει κανείς ότι το ΚΚΕ συγκεντρώνει το 3,5% των ψηφοφόρων όπως θέλει η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis, ξεπερνώντας μόλις κατά 0,7% το πολιτικό μόρφωμα του γραφικού Βελόπουλου, το οποίο η  Metron Analysis το παρουσιάζει να συγκεντρώνει 2,8%;

 

.
tsak-giorgis.blogspot.com/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ