Δύο δημοσκοπήσεις η μία στις 5,5% και η άλλη 3,3 μονάδες διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ- Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία

87
Μετά τη δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών όπου δείχνει την διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 5,5%, μια νέα δημοσκόπηση, αυτή της Vox Pop Analysis για το Documento ρίχνει την διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα στις 3,5 μονάδες.
Στην ίδια δημοσκόπηση, καθώς και σε αυτή της Κάπα Research για το “Έθνος της Κυριακής”, φαίνεται ότι οι πολίτες είδαν με καλό μάτι τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, αλλά εμφανίζονται εξαιρετικά δύσπιστοι για το αν θα καταφέρει τελικά η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει δημοσκόπηση που διενήργησε η Vox Pop Analysis και δημοσιεύει η εφημερίδα Documento. Η δημοσκόπηση διεξάχθηκε από τις 12 μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, μετά την ομιλία και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η ψαλίδα, σύμφωνα με την έρευνα, έχει κλείσει και διαμορφώνεται στο 3,5% (σ.σ. τον Ιούλιο, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας ήταν στο 4,6%).
Στην ερώτηση “Αν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε”, το 29,5% απαντά Νέα Δημοκρατία, το 26% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 8,1% τη Χρυσή Αυγή, το 5,6% το ΚΙΝΑΛ και το 4% το ΚΚΕ. Κάτω από το 3% και την είσοδο στη Βουλή βρίσκονται εννιά κόμματα: το Ποτάμι με 0,4%, οι ΑΝΕΛ με 0,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,3%, η Ελληνική Λύση με 2,6%, η Νέα Δεξιά με 1,4%, η ΜέΡΑ25 με 1,2%, η Δημιουργία Ξανά με 1,2%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1% και η ΛΑΕ με 1%. Τα λοιπά κόμματα παίρνουν ποσοστό 3,9% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται πολύ ψηλά με ποσοστό 12,2%.

Τα λόγια… δεν θα γίνουν πράξεις

Συντριπτική ήταν η διαφορά στην άποψη των πολιτών για το αν η χώρα βαδίζει σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση. Συγκεκριμένα το 63,89% θεωρεί πως λάθος αρμενίζουμε ενώ μόλις το 32,76% πιστεύει το αντίθετο. Όσο για το ποιο ήταν “το κύριο συναίσθημα που είχατε όταν ακούσατε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ”, το 36,74% απαντά “θυμό”, το 17,19% “απογοήτευση”, το 18,28% “αισιοδοξία”, το 16,02% “αδιαφορία” και το 9,77% “ικανοποίηση”.
Μεγάλη αποδοχή δείχνει η δημοσκόπηση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ, καθώς το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων έχει θετική η μάλλον θετική γνώμη για τα νέα μέτρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού το 36,55% έχει θετική άποψη και μάλλον θετική το 19,37%, για την σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ θετική και μάλλον θετική έχει το 38,82% και 23,8% αντίστοιχα.
Όσο για το αν θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων εμφανίζεται δύσπιστο. Χαρακτηριστικό είναι πως το ποσοστό αυτών που είναι σίγουροι ότι δεν θα εφαρμοστεί ή θεωρούν πως μάλλον δεν θα εφαρμοστεί ξεπερνά το 50%.

“Ναι” στα μέτρα αλλά με επιφυλάξεις

Θετικές κρίνονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και στην δημοσκόπηση της Κάπα Research που παρουσιάζεται στο “Έθνος της Κυριακής” καθώς το 53% τις θεωρεί θετικές και μάλλον θετικές σε αντίθεση με το 21% που τις κρίνει αρνητικά η μάλλον αρνητικά. Η δυσπιστία βέβαια είναι και εδώ μεγάλη, καθώς το 58% θεωρεί πως θα εφαρμοστούν πολύ λίγα ή ακόμη και τίποτα από τα νέα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Θετικά και σε πολύ μεγάλο ποσοστό (76%) αντιμετωπίζουν οι ερωτηθέντες την διαπραγμάτευση για μη περικοπή των συντάξεων, ωστόσο πιστεύουν ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς (52%). Όσον αφορά το δίλημμα των εκλογών που έθεσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός το 59% θεωρεί πως δεν έχει ή μάλλον δεν έχει βάση. Για τη συνολική παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ το 46% την αξιολογεί αρνητικά η μάλλον αρνητικά σε αντίθεση με το 35% που την αξιολόγησε θετικά η μάλλον θετικά.
newsit.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ