Δύο ενδεχόμενα -Τι κρυβόταν στο δεύτερο υπόγειο γκαράζ του ΚΕΕΛΠΝΟ;

78

Απ’ ό,τι φαίνεται, στο 2ο υπόγειο γκαράζ του ΚΕΕΛΠΝΟ, είχε κλειστεί κάποια γωνία με γυψοσανίδες και είχε δημιουργηθεί ένα δωμάτιο στο οποίο είχαν αποθηκευτεί κούτες με έγγραφα. Άρα είναι ένα τμήμα του αρχείου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ερώτημα είναι, αν εκεί βρίσκονται κάποια στοιχεία από αυτά που λείπουν και αν με βάση αυτά απαντηθεί τελικά το ερώτημα αν η περιβόητη «αρνητική διαφορά» των 89 εκατ. € -που είναι δεδομένο ότι υπάρχει- οφείλεται σε πραγματικό έλλειμμα ή είναι αποτέλεσμα της (νόμιμης!) λογιστικής αταξίας που επικρατούσε.

Το 1ο ενδεχόμενο είναι διαμορφώθηκε αυτός ο χώρος για να μεταφερθούν εκεί έγγραφα παλαιότερων ετών, λόγω έλλειψης χώρου στους ορόφους των γραφείων. Σε αυτή την περίπτωση «άνθρακες ο θησαυρός».

Το 2ο ενδεχόμενο είναι να μεταφέρθηκαν εκεί στοιχεία με σκοπό να «χαθούν». Πόσο πιθανό είναι κάτι τέτοιο; Γιατί να μην τα καταστρέψουν; Γιατί να τα φυλάξουν με κίνδυνο να βρεθούν; Υπάρχει εξήγηση και γι’ αυτό το ενδεχόμενο.

Κατ’ αρχάς δεν είναι εύκολο να καταστρέψεις τόσες κούτες, τόσα κυβικά μέτρα, αρχειακού υλικού. Απαιτείται χρόνος και εμπλοκή πολλών ατόμων. Είναι μία ενέργεια η οποία δεν είναι εύκολο να μείνει κρυφή. Είναι μία ενέργεια που από μόνη της εγείρει υποψίες «παρανομίας». Είναι μία ενέργεια που όσοι λάβουν μέρος είναι κατ’ ευθείαν αντιμέτωποι με το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων.

Από την άλλη πλευρά η διαμόρφωση ενός χώρου, στο υπόγειο, λόγω έλλειψης χώρου στους ορόφους, για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης του αρχείου είναι μια (λίγο πολύ) νόμιμη ενέργεια. Φτιάχνεται ένας χώρος για το αρχείο επειδή «δεν χωράμε» με σκοπό να μεταφερθούν εκεί τα έγγραφα του αρχείου που αφορούν σε παλαιότερα έτη. Κάποιοι αναλαμβάνουν το ξεκαθάρισμα του αρχείου και κάποια στιγμή δίνεται εντολή σε κάποιους εργάτες να μεταφέρουν κάποιες κούτες σε αυτό το χώρο. Όλα (σχεδόν) νόμιμα. Οι μεταφορείς δεν γνωρίζουν τι έχουν οι κούτες μέσα. Οι κούτες δεν μεταφέρονται σε χώρο εκτός ΚΕΕΛΠΝΟ. Κανείς δεν συμμετέχει σε καταστροφή εγγράφων. Βέβαια μπορεί να γίνουν και λάθη, να σταλούν κούτες με πρόσφατο αρχειακό υλικό και όχι παλαιό. Και τα λάθη ανθρώπινα είναι.

Με αυτό τον τρόπο μπορεί ο καθένας να κάνει το «χαζό» και να προσποιείται ότι δεν ξέρει τίποτα. Μέχρι ενός σημείου βέβαια. Γιατί σίγουρα κάποιοι έχουν ευθύνες για το ότι δεν υπάρχουν τα πρωτογενή παραστατικά δαπανών (που αφορούν στην περιβόητη αρνητική διαφορά), τα οποία δεν βρίσκονται ούτε μεταξύ αυτών που έχουν κατασχεθεί. Και ίσως είχαν πλέον προσωποποιηθεί και οι ποινικές ευθύνες περί υπεξαγωγής εγγράφων (και δεν ξέρω τι άλλο σχετικό αδίκημα «περί την υπηρεσία»). Και έτσι ίσως κάποιοι τηλεφώνησαν και έδωσαν πληροφορίες για την «κρύπτη» προκειμένου να πέσουν στα μαλακά.

Είναι ένας έξυπνος τρόπος να «κρύψεις» πράγματα. Τα αποθηκεύεις (νομότυπα) κάπου απόμερα, κάπου που κανείς δεν θα τα αναζητήσει εύκολα. Στο 2ουπόγειο. Όχι στο 1ο που ενδεχομένως έχει την μεγαλύτερη κίνηση. Στο 2ο επίπεδο. Φτιάχνεις ένα δωματιάκι σε μία γωνία, βιδώνεις και ένα νοβοπάν στην πόρτα για λόγους ασφαλείας. Δεν προκαλείς με κάτι. Δεν είναι σπάνια η εικόνα, απομονωμένων χώρων σε υπόγεια γκαράζ. Για μένα σημασία θα είχε μία φωτό με τη θέση που είχε επιλεχτεί για τη διαμόρφωση του δωματίου στο γκαράζ. Κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν συμπεράσματα λέγοντας πχ σιγά την κρύπτη, με ηλεκτρολογική εγκατάσταση και πυρασφάλεια. Προφανώς δεν αντιλήφθηκαν ότι ήταν η ηλεκτρολογική εγκατάσταση και η πυρασφάλεια του γκαράζ.

Όλα λοιπόν θα εξαρτηθούν λοιπόν από το αν υπάρχουν εκεί μέσα κάποια από τα χαμένα στοιχεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ