Εκατομμύρια με τη σέσουλα στο ποδόσφαιρο

106

Δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο το ποδόσφαιρο ήταν το πρώτο κοινωνικό μέγεθος, το οποίο δειλά, και με την επίφαση του αθλητικού γεγονότος, άρχισε να αποσυμπιέζει το φορτισμένο πολιτικά και ιδεολογικά παραμύθι, το δήθεν δίπολο δυτικής και ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα μόνο κάποια γραφικά νούμερα θα μιλήσουν για διαφορές στους λαούς, με συνέπεια την ιστορική… αναγκαιότητα να χωριστεί η Ευρώπη στα δύο, κυρίως στρατιωτικά.

Το 1955, λοιπόν, την πρώτη σε επίπεδο κλαμπ πολυεθνική ποδοσφαιρική διοργάνωση την είπαν «κύπελλο πρωταθλητριών». Και πράγματι τέτοια ήταν. Στην κλήρωση δικαίωμα συμμετοχής -δημοκρατικά- είχε η κάθε πρωταθλήτρια ομάδα από τις 33 χώρες της δυτικής και της ανατολικής Ευρώπης. Καμιά άλλη. Η Ρεάλ π.χ. αντιμετώπιζε την πρωταθλήτρια Αλβανίας, η πρωταθλήτρια του ανύπαρκτου ποδοσφαιρικά Λουξεμβούργου τη Μάντσεστερ, ο κολοσσός Μίλαν την ερασιτεχνική εκπρόσωπο της Μάλτας. Τόσο… δημοκρατικά, τόσο αθώα.

Σήμερα το λαμπερό και χλιδάτο Champions League αντικατέστησε το «πρωταθλητριών» και πολύ σωστά έστειλε περίπατο τον… δημοκρατικό του μανδύα. Επειδή το ποδόσφαιρο πλέον είναι μπίζνες, μόνο μπίζνες. Και επειδή λειτουργεί μόνο εμπορικά, με κανόνες ελεύθερης οικονομίας, έβαλε για αποενοχοποίηση εκστρατείες ενάντια στη βία, στον ρατσισμό, στην ομοφοβία. Παίζει, δηλαδή, και τον κοινωνικό της ρόλο η βιομηχανία της μπάλας, η οποία σαρώνει και από χρόνο σε χρόνο ανεβάζει εντυπωσιακά τα κέρδη της.

Λίβερπουλ και Τότεναμ έφτασαν στον τελικό του Champions League. Πόσα εκατομμύρια ευρώ έκαναν ήδη ταμείο οι δύο αγγλικές ποδοσφαιρικές εταιρείες; Τα έσοδα της Λίβερπουλ τη σεζόν 2018-19 είναι 172 εκατ. από το πρωτάθλημα (συμμετοχή, τηλεοπτικά κ.ά.), συν 107 εκατ. από το Champions League, και θα πάρει συν 4 εκατ. επιπλέον αν κατακτήσει την κούπα της Ευρώπης. Η Τότεναμ από το αγγλικό πρωτάθλημα 164 εκατ., από την Ευρώπη 101 εκατ. (Στη φώτο, από το 4-0 στο Λίβερπουλ- Μπατσελόνα).

Παραπλήσια και περισσότερα ίσως είναι τα πακέτα που καθαρίζουν κάθε χρόνο άλλα κλαμπ της Ευρώπης. Επειδή οι περισσότερο ισχυρές οικονομικά ομάδες κάθε χρόνο γίνονται περισσότερο ισχυρές. Πιο σωστά, ξεφεύγουν αγωνιστικά σε τέτοιο βαθμό και έτσι δεν υπάρχει χαραμάδα να περάσει κάποια άλλη μεσαία, μικρομεσαία.

Στο φινάλε ποιο είναι το ζητούμενο; Ασφαλώς να βελτιωθεί η ποιότητα και η εμπορικότητα του ποδοσφαιρικού θεάματος. Όχι να δοθούν… ίσες ευκαιρίες στις πρωταθλήτριες της ανυπόληπτης ποδοσφαιρικά Βουλγαρίας και Ισλανδίας, των Σκοπίων και της Ουαλίας. Με ρωτάς εμένα αν θα κάτσω στην τηλεόραση να παρακολουθήσω παιχνίδι με δύο άγνωστες ομάδες; Και ποιο το νόημα να καλείται η Γιουβέντους π.χ. να αντιμετωπίσει μια… αντίπαλο, επί της ουσίας, εκτός ποδοσφαιρικού χάρτη;

Επόμενο, λοιπόν, και απόλυτα δικαιολογημένα το Champions League ντύθηκε και στολίστηκε έτσι και έκλεισε τις πόρτες στα λιμά. Προκρίνονται κατ’ ευθείαν οι τέσσερις καλύτερες από τις τέσσερις «αδελφές» (Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία) και είναι περιορισμένες οι θέσεις για τους… άλλους. Για να περάσει στους ομίλους ομάδα για τα μπάζα, και με την παρουσία της να κατεβάσει το επίπεδο του τουρνουά, θα χρειαστεί να γυρίσει η γη ανάποδα. Να προκριθεί αφού θα αποκλείσει τρεις ομάδες.

.zougla.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ