Εκδήλωση εις μνήμην Αναγνώστη Πετιμεζά… απο το Ίδρύμα Κορινθιακών Μελετών

101

” Όποιος τιμά την Ιστορία του , δεν σημαίνει ότι εβαπτίζει την μνήμη στην βαρβαρότητα.
Αντίθετα κοιτά το παρελθόν με αντικειμενικότητα και ώριμη ματιά”.

Η υπ’ αριθμόν 291/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σικυωνίων υλοποιήθηκε με το αρμόζον μέτρο και την πρέπουσα σεμνότητα , την Κυριακή 12 Αυγούστου στην Πλατεία Ελευθερίας της πόλης του Κιάτου , παρουσία πολλών δημοτών αλλά και επισκεπτών.
Τιμήθηκε η μνήμη του Αναγνώστη και Σωτηράκη Πετιμεζά καθώς και των ηρωικώς πεσόντων συναγωνιστών τους κατά την Μάχη παρά τα Βασιλικά (Βασιλικό) που διεξήχθη πρίν από 196 ακριβώς χρόνια ,  σύμφωνα με την ιστορική καταγραφη , στην περιοχή Αρκούδα ανάμεσα στους ποταμούς Κύριλλο και Ελισσώνα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών και την συνεργασία του Δήμου Σικυωνίων και του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου.
Σκοπός , η καθιέρωση “Ημέρας Μνήμης και Τιμής” για τούς αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης που θυσιάστηκαν υπέρ πίστεως και πατρίδος ,  την Κυριακή 12 Αυγούστου του 1822 ,  μαχόμενοι εναντίον τμημάτων της Στρατιάς του Δράμαλη Πασά , που επιχειρούσαν να διαφύγουν από την Κόρινθο  προς την Αιγιάλεια μετά την Μάχη στα Δερβενάκια.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε με ευλάβεια και συγκινητική ενάργεια από τον πρωτοπρεσβύτερο , πατέρα Απόστολο Δαλιάνη , του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου .
Τον συνόδευσε η πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία Ιεροψαλτών Κορινθίας “Κυριακός ο Υμνογράφος” υπό την διεύθυνση του κ. Αναστασίου Γιούλη ,  Πρωτοψάλτου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Παύλου  Κορίνθου.
Ο δεκάχρονος μαθητής της Ε’ Δημοτικού  από το Ψάρι της Στυμφαλίας Κωνσταντίνος Τσαμαδός , συγκλόνισε με την ερμηνεία του παραδοσιακού τραγουδιού , που θρηνεί τον θάνατο των Πετιμεζαίων στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ,  τα Σουδαινά των Καλαβρύτων.
Συνταρακτική η παρουσίαση του λιτού χρονικού της μάχης  από τον νεαρό κ. Βλάσιο Καλογεράκη , που πλαισιώθηκε αριστοτεχνικά  με την δραματοποιημένη απαγγελία του Δημοτικού ποιήματος , που διεκτραγωδεί της συνθήκες της πολεμικής αναμέτρησης και υμνεί την ηρωική θυσία του πρωτοκαπετάνιου και του γιού του, από την κ. Λίζα Αναγνωστοπούλου.
Τα στιγμιότυπα που προηγήθηκαν , υπηρέτησαν αποτελεσματικά την σημασία  και ανέδειξαν την αξία και το μεγαλείο του ιστορικού γεγονότος.
Όπως επέβαλαν οι συνθήκες και η ιερότητα των στιγμών , μετρημένοι και σύντομοι υπήρξαν οι  χαιρετισμοί και οι τοποθετήσεις του Προέδρου του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών κ. Γιώργου Καρβουντζή , του  Αντιδημάρχου κ. Βασίλη Δομετίου , εκπροσώπου του Δημάρχου Σικυωνίων, καθώς και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου κ. Βασιλείου Παγώνη .
Παρέστησαν αυτοπροσώπως οι απόγονοι της οικογένειας του ηρωικού οπλαρχηγού , ο απόστρατος ανώτερος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Αντώνιος Πετιμεζάς, ο οποίος απεύθυνε με ευγένεια  και εγκαρδιότητα , συγκινητικό πατριωτικό και αδελφικό προς τους Σικυωνίους χαιρετισμό και ο νεαρός υιός του Γκολφίνος .
Το γεγονός στο σύνολο του , αποτέλεσε έμπρακτη χειρονομία σεβασμού και αναγνώρισης της σπουδαιότητας του ιστορικού γεγονότος καθώς και  της ουσιαστικής ανάδειξης και προβολής του ,  που απουσίαζε από τα τοπικά δρώμενα .
Υπό την μεγαλειώδη μορφή της προτομής του Αναγνώστη Πετιμεζά με την αγέρωχη στάση και το ατρόμητο βλέμμα  ” όπως ατενίζει  με αποφασιστικότητα την Τριπολιτσά ” — σύμφωνα με την πληροφορία του παρόντος στην εκδήλωση Γεώργιου Μαυρούλια (μαρμαρογλύπτη από το Κιάτο ) μαθητή και συνεργάτη του αειμνήστου Φανή Σακελαρίου , κορυφαίου Γλύπτη από την Λαύκα Κορινθίας που φιλοτέχνησε το Μνημείο -την  φυσική παρουσία των επιγόνων του ήρωα και την  συμμετοχή των  Σικυωνίων ολοκληρώθηκε η σύντομη αλλά εξόχως συγκινητική  τελετή Υπόμνησης — Ανάδειξης της αξίας του ιστορικού γεγονότος της 12ης Αυγούστου 1822 στις ρίζες της Αρκούδας, για το οποίο μαρτυρεί χαρακτηριστικά  ο ίδιος ο Θεοδωρος Κολοκοτρώνης!

Άψογος επίλογος και με λεβεντιά γνήσια , η παρουσίαση τριών παραδοσιακών χορών ,  με πλήρη ταύτιση  στο πνεύμα της εκδήλωσης , από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου “Ο Απόλλων” Αρχαίας Κορίνθου σε διδασκαλία Ευάγγελου Τσιμπούρη (έφορος UNESCO), και τους θαυμάσιους οργανοπαίχτες-τραγουδιστές Δημήτρη Περρή (λαγούτο) και Θάνο Καπετάνιο(κλαρίνο).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι θεσμικοί εκπρόσωποι : Άγγελος Παπαγγελόπουλος Θεματικός Αντιπ/άρχης, Απόστολος Παπαφωτίου Σύμβουλος Περιφ. Πελ/νήσου , Δημήτριος Ζάρκος Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ “Η ΜΗΚΩΝΗ” , Παρασκευάς Κορωναίος Διοικητής Λιμενικού Σταθμού Κιάτου , Ιωάννης Βρέντας Πρόεδρος Κοινότητας Διμηνιού , Τάκης Κόλλιας Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κιάτου , Χρήστος Ζαχαρίας Γεν. Γραμματέας Δήμου Σικυωνίων , Μαργαρίτα Μιχαηλίδου Πολιτευτής Ε.Λ ,  Ιωάννης Λεονάρδος Σύμβουλος Κοινότητας Κιάτου, Άννα Φιλίππου Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Παρ. Κιάτου , Έλενα Αθανασούλη Πρόεδρος “ΝΕΦΕΛΗΣ”, Παναγιώτης Λεονάρδος Πρόεδρος Πολ.Συλ.”Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝ”
Παρέστησαν επίσης , η καθηγήτρια  Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σούλα Σταύρου – Αντωνίου  καθώς και οι έγκριτοι Δημοσιογράφοι και Συγγραφείς Ιωάννης Σώκος , Θεοδόσης Κοντόζογλου , Γιώργος Γιακουμής και Δημήτριος Δουβής.

(Φωτογραφίες: Βασίλης Δομετίου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ