Επικίνδυνες ώρεςστο Αιγαίο: Σκάφος του Λιμενικού άνοιξε πυρ κατά τουρκικού πλοίου

91

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ «ΓΑΥΔΟΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟ

Βράδυ 12ης Φεβρουαρίου 2018. Το σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος «090 ΓΑΥΔΟΣ» εμβολίζεται από τουρκική ακταιωρό στη θαλάσσια περιοχή κοντά στα ΊμιαΛίγα εικοσιτετράωρα μετά την προκλητική ενέργεια των Τούρκων, ένα άγνωστο έως τώρα περιστατικό έρχεται να καταδείξει πώς οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται την «ειρηνική συνύπαρξή» τους με την Ελλάδα αλλά και την «ευρωπαϊκή προοπτική» τους.

Την υπόθεση απόκάλυψε η εφημερίδα «Βήμα» και αφορούσε στην ένοπλη εμπλοκή σκάφους του Λιμενικού και τουρκικού πλοίου ανοικτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα ξεκίνησαν, όταν το σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε ένα τουρκικό πλοίο να πλέει παράνομα εντός των ελληνικών υδάτων. 

Αμέσως, ο Τούρκος καπετάνιος κλήθηκε να σταματήσει για έλεγχο, ωστόσο αρνήθηκε και έβαλε πλώρη για τα τουρκικά παράλια.

Ακολούθησε καταδίωξη από τους άνδρες του Λιμενικού κατά την οποία υπήρξε καταιγισμός πυρών από το ελληνικό σκάφος εναντίον του τουρκικού.

Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ ανώτατη πηγή του Λιμενικού ανέφερε ότι όντως η τουρκική πρόκληση συνέβη, πριν καιρό.

Το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές δεν ανακοίνωσαν το περιστατικό φανερώνει ότι το σκάφος είτε μετέφερε ύποπτο φορτίο, είτε ότι οι Τούρκοι θα ήταν αναγκασμένοι να παραδεχθούν ότι όντως βρισκόταν σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

Την ίδια ώρα, η καταγραφή των ζημιών του προκάλεσε η τουρκική ακταιωρός στο σκάφος του Λιμενικού «Γαύδος» κοντά στα Ίμια,  γίνεται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού θεωρείται από τα πλέον σύγχρονα που διαθέτει το Σώμα και αποκτήθηκε με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την διάσωση προσφύγων στο Αιγαίο αλλά και την αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος από την Τουρκία.

Το γεγονός αυτό ώθησε την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει την πιθανότητα διεκδίκησης οικονομικής αποζημίωσης από τους ΤούρκουςΣημειώνεται ότι το βίντεο από την προκλητική αυτή ενέργεια της Τουρκίας έχει δοθεί όχι μόνον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο ΝΑΤΟ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ