Επιμένει στη λογική του εφησυχασμού ο Αλέξης Τσίπρας για την τουρκική προκλητικότητα

136

Επιμένει να εφησυχάζει το λαό για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζοντας την ΕΕ σαν ομπρέλα ασφάλειας για την Ελλάδα επικαλούμενος τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι ηγέτες της ΕΕ «εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύης» στην Ελλάδα «καταδικάζοντας με έντονο τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας». Ωστόσο, και στις 23 Φλεβάρη η ΕΕ «έστελνε» μήνυμα στην Άγκυρα με αφορμή το επεισόδιο στο Αιγαίο και τις εξελίξεις στην Κυπριακό ΑΟΖ αλλά μερικές μέρες αργότερα την 1η Μάρτη έγινε η σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι σε τουρκική φυλακή.

Παρόλα αυτά ο Αλέξη Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι το μήνυμα της συνόδου είναι «το πιο ισχυρό που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της ΕΕ, ειδικότερα για το Αιγαίο» και στο ερώτημα ότι η Άγκυρα δεν έλαβε το μήνυμα αφού έκανε κριτική στα συμπεράσματα της Συνόδου ο πρωθυπουργός υποβάθμισε το γεγονός απαντώντας ότι δεν περίμενε μια άλλη στάση από την ηγεσία της Τουρκίας. Πάντως έκανε λόγο για «ποιοτική αλλαγή στη συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να μας ανησυχήσει». Δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο πως ότι «δεν πρέπει και ο ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου», ενώ ισχυρίστηκε πως «η αλληλεγγύη που δέχθηκε η Ελλάδα» από την ΕΕ είναι «και ένα δείγμα ασφάλειας το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουμε θετικά». Σημείωσε ότι «έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα» και ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν είναι εύκολο να παίζει κανείς μαζί της».

Ρωτήθηκε αν η σύλληψη των δυο στρατιωτικών είναι ομηρεία και απάντησε πως είναι «ένα γεγονός που θα μπορούσε να λυθεί την ίδια μέρα, δεν λύθηκε και αυτό μας προβληματίζει», προσθέτοντας πως αν από την Άγκυρα «θέλουν να αξιοποιηθεί με όρους ομηρείας θα πρέπει να το ξανασκεφτούν». Για τις δηλώσεις του Π. Κάμμενου επί του θέματος σχολίασε πως «δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία». Πρόσθεσε ότι ζήτησε «εγγύησης ότι το ζήτημα αυτό θα εγερθεί στη Βάρνα», στη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στις 26 Μάρτη.

Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και με αφορμή ανταποκρίτρια από τα Σκόπια που ανέφερε ότι εργάζεται στο Πρακτορείο Ειδήσεων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ο Έλληνας πρωθυπουργός σχολίασε «εύχομαι να συστήνεστε εδώ ως “γκόρνα μακεδόνια” ή όποια άλλο όνομα συμφωνήσουμε». Επανέλαβε ότι προϋποθέσεις για λύση είναι ένας συμβιβασμός ως προς το όνομα με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι είναι απόφαση της ΠΓΔΜ.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Ευρωπαίοι αγαπάνε πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε πως «οι Ευρωπαίοι δεν μας αγαπούν διότι ήμαστε καλά παιδιά αλλά διότι καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «έκανε πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δηλαδή εφάρμοσε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ