ΗΠΑ: Ανασύσταση του «Δεύτερου Στόλου» για την αντιμετώπιση της Ρωσίας

97

Μέσα στην όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποφάσισε να ανασυστήσει τον Δεύτερο Στόλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την περιοχή του βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τη διάλυσή του δεύτερου στόλου, το Πεντάγωνο προχωρά στην ανασυγκρότηση του, θέτοντας ξανά στο επίκεντρο του νέου στρατιωτικού δόγματος του την αντιμετώπιση της Ρωσίας. Ο Δεύτερος Στόλος είχε καταργηθεί το 2011 για λόγους εξοικονόμησης κόστους αλλά και εν μέσω αλλαγών της οργανωτικής δομής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Όμως το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ, στο φόντο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία αλλά και των έντονων  αντιπαραθέσεων με τη Ρωσία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλάτη, για τον έλεγχο αγορών και σφαιρών επιρροής, ενισχύει την πολεμική μηχανή του.

Στις αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ, καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η επιλογή του Κρεμλίνου, να δυναμώσει την παρουσία του στην περιοχή.Στο νέο ναυτικό δόγμα της Μόσχας όπως το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πούτιν από το 2015, η Ανταρκτική καταλαμβάνει ξεχωριστή θέση.Το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας  έχει εντείνει τις περιπολίες του στη Βαλτική, στον Βόρειο Ατλαντικό και στην Αρκτική, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του NATO. Πρόσφατη εξάλλου είναι η απόφαση Πούτιν, να εγκαινιάσει τον πρώτο πλωτό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τα Ρώσικα στρατόπεδα της Αρκτικής. 

«Η (νέα) Στρατηγική Εθνικής Άμυνας (των ΗΠΑ) καθιστά σαφές ότι έχουμε επιστρέψει σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να εγείρει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και να γίνεται πιο περίπλοκο», επισήμανε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, αρμόδιος για τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις, φανερώνοντας ακριβώς τη στρατηγική επιλογή της Αμερικής.

Ο Δεύτερος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις και θα είναι αρμόδιος «για την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η νέα διοίκηση, με έδρα το Νόρφολκ, στη Βιρτζίνια, αρχικά θα διαθέτει 15 άνδρες και σε λίγους μήνες η δύναμή του θα αυξηθεί σε 200 στελέχη, σύμφωνα με αξιωματικούς. Απομένουν ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για το ποιος θα αναλάβει τη διοίκηση του Δεύτερου Στόλου και ποιοι θα είναι οι πόροι που θα του διατεθούν.

Σύμφωνα με πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς αναλυτές, η ανασύσταση του δεύτερου στόλου, είχε πέσει στο οβάλ γραφείου του Λευκού Οίκου, από την εποχή Ομπάμα, αφού η Ουάσινγκτον, είχε θορυβηθεί από την εμπλοκή της Μόσχας στα εσωτερικά της Ουκρανία.

Η  κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αναπροσάρμοσε και το στρατιωτικό δόγμα, των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Η νέα στρατηγική της Ουάσιγκτον θέτει κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο της, την αποτροπή της επέκτασης Ρωσίας και Κίνας.

Στους στρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το ΝΑΤΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προσφέρεται να φιλοξενήσει τη διοίκηση μιας κοινής, νατοϊκής δύναμης στη ναυτική βάση στο Νόρφολκ των ΗΠΑ. Αφορά, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, μία από τις δύο νέες νατοϊκές διοικήσεις με «βασική αποστολή την αποτροπή της Ρωσίας».

Τις Νατοϊκές δυνάμεις έχει επίσης προσφερθεί να φιλοξενήσει και η Γερμανία, στο φόντο των δικών της σχεδιασμών για τον έλεγχο κυρίως της Βαλτικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ