Η Δρ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ κ. ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑΤΡΑΚΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΗΝ «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ» ΑΙΘΟΥΣΑ-ΦΩΤΟ

142
KODAK Digital Still Camera

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος χθες Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018, στην«Κροκίδειο» Αίθουσα, και στην σειρά των ομιλιών με τίτλο: «Εις οικοδομήν του Σώματος του Χριστού» προσέφερε ένα εξαίσιο «δώρο» στα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας. Χάρισε έναν πλούσιο αναβαπτισμό στον γνήσιο Πατριωτισμό με την σοφή, ποιητική και ενθουσιώδη ομιλία μιας Επιστήμονος, που γνωρίζει με την επιστημονική της αξιοσύνη «να διαβάζει» την ιστορία της Πατρίδος μας «ίσια», μένουσα πιστή στην προτροπή του Θ. Κολοκοτρώνη στους μαθητές στην Πνύκα: «σε᾿σας μένει να ισιάσετε την Πατρίδα μας και όχι «ανάποδα»», όπως, δυστυχώς, συνηθίσαμε να την ακούμε τα τελευταία χρόνια. Προσκεκλημένη του σεπτού Ποιμενάρχου μας  κ. Διονυσίου η Διδάκτωρ  Φιλολογίας κ. Μαρία-Ελευθερία Γιατράκουανέπτυξε το επίκαιρο θέμα: «Ανταύγειες από την Εθνεγερσία του 1821».

Η κ. Γιατράκου, ως έγκριτη παιδαγωγός, με χειμαρρώδη λόγο,με πατριωτικό παλμό και επιστημοσύνη, στηριγμένη στις πηγές, καθήλωσε το ακροατήριο, του οποίου τα μάτια δεν στέγνωσαν καθ᾿ όλη την διάρκεια της ομιλίας, ανασύροντας από την ένδοξη ιστορική μνήμη τις κορυφαίες μορφές των αγωνιστών του 1821, που χάρισαν στον Τόπο μας την ελευθερία και κράτησαν αδούλωτη την Ελληνορθόδοξη λεβέντικη ψυχή.Με ιδιαίτερη συγκίνηση μνημόνευσε τον Ρήγα Φερραίο,τον θρυλικό γέρο του Μωριά Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον διδάχο του γένους μας Άγιο Πατρο-Κοσμά τον Αιτωλό,τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου, τον Πατριάρχη του Γένους Γρηγόριο τον Ε΄, τον Κωνσταντίνο Κανάρη, τον ευσεβέστατο στρατηγό Μακρυγιάννη,τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τους Ιερολοχίτες, τον Παπα – Φλέσσα, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό, τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και όλους εκείνους τους αφανείς μα «λεοντόψυχους», που, όπως είπε, «…ύφαναν ομοθυμαδόν το  λάβαρον της Ελευθερίας…». Κατέληξε την θαυμάσια ομιλία της τονίζοντας, ότι τα ευγενέστερα διάσημα του Έλληνα, που στοιχειοθετούν ταυτόχρονα και την ταυτότητά του, είναι η αφοσίωσή του στην Ορθόδοξη Χριστιανική  Πίστη και η υπέρμετρη αγάπη του για την Πατρίδα. Σε αυτά τα ζείδωρα νάματα έχουμε χρέος να αναβαπτισθούμε όλοι οι Νεοέλληνες.

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε εγκάρδια την κ. Γιατράκου η οποία, σημειωτέον, καταχειροκροτήθηκε από τους ακροατές πλειστάκις. Κλείνοντας την προτελευταία σύναξη από την φετινή σειρά ομιλιών ανέφερε ότι η Ιστορία μας έχει γραφτεί με ιδρώτα,αίμα και τις προσπάθειες των αγωνιστών, που πήραν την ζωή στα χέρια τους,γιατί ήθελαν να ζήσουν όσα η πίστη και η αγάπη προς την Πατρίδα υπαγόρευαν,για να μας τα κληροδοτήσουν αμόλυντα και ατόφια. Συνάμα δεν παρέλειψε να δώσει τις ευχές του για τις άγιες ημέρες των Παθών του Κυρίου μας και την Ανάστασή Του.

 
 
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ