Η… μάχη της Κρήτης για τους υδρογονάνθρακες

111

Επίσημη δέσμευση για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε πρώτη φάση, προκειμένου να διερευνήσουν εάν η περιοχή της Κρήτης διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, και δισεκατομμυρίων δολαρίων στη συνέχεια για την ανάπτυξη παραγωγής στην περίπτωση εντοπισμού τους αναλαμβάνουν αύριο η ExxonMobil και η γαλλική Total από κοινού με τα ΕΛΠΕ. Η κοινοπραξία των τριών αναμένεται να καταθέσει αύριο δεσμευτική προσφορά για τις δύο περιοχές νοτίως της Κρήτης (δυτικά και νοτιοδυτικά) 20.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων η κάθε μία που βγήκαν σε διεθνή διαγωνισμό με διαδικασίες fast track έπειτα από αίτηση ενδιαφέροντος που υπέβαλε η ίδια στο υπουργείο Ενέργειας τον περασμένο Μάιο. Ομως η κοινοπραξία των δύο κορυφαίων πολυεθνικών και των ΕΛΠΕ δεν θα είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης.

Περισσότερα ΕΔΩ:

Στο υπουργείο Ενέργειας επικρατεί από την περασμένη εβδομάδα ευφορία, καθώς φαίνεται να «κλείδωσε» η συμμετοχή στον διαγωνισμό της ιταλικής ΕΝΙ, ενώ αισιοδοξία εκφράζεται και για την πιθανή συμμετοχή της αμερικανικής Noble και της ισραηλινής Delek, του διδύμου δηλαδή των εταιρειών που άνοιξε την αγορά υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν». Αλλες πηγές πάντως αξιολογώντας τη συνεργασία της ΕΝΙ με την Total στην Κύπρο εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό οι δύο εταιρείες σε αυτήν τη φάση να τα βρουν μεταξύ τους και να μην καταλήξουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, δεδομένου ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σε άλλα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης που θεωρούνται επίσης πετρελαιοπιθανά και μπορούν να αιτηθούν την παραχώρησή τους σε επόμενο στάδιο.

Το εάν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα φανεί τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, οπότε λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών στον σχετικό διαγωνισμό. Ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας, η μεν κοινοπραξία των Τotal-ExxonMobil-EΛΠΕ απεύχεται τη συμμετοχή στον διαγωνισμό τρίτων, η δε ηγεσία της ΕΔΕΥ προσεύχεται για το αντίθετο ακριβώς, αφού ο ανταγωνισμός θα αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη για το Δημόσιο. Μικρότερο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον για την περιοχή του Ιονίου και το οικόπεδο που βρίσκεται βόρεια της Κεφαλονιάς και δυτικά της Λευκάδας και της Κέρκυρας. Τον σχετικό διαγωνισμό προκάλεσε με αίτησή της η Εnergean και μένει να φανεί εάν αύριο θα εκφραστεί και επισήμως το ισχυρό ενδιαφέρον της ισπανικής Repsol.

Στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες των αρμοδίων αρχών, οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες ύστερα από πολλά χρόνια θα έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επτά συνολικά ξένες εταιρείες, εκ των οποίων οι τέσσερις εκ των μεγαλυτέρων παγκοσμίως. Η αμερικανική ExxonMobil είναι η μεγαλύτερη πετρελαϊκή διεθνώς, η γαλλική Total, η oποία συμμετέχει στην παραχώρηση του οικοπέδου 2 στο Ιόνιο από κοινού με την Edison, και τα ΕΛΠΕ, που είναι η τέταρτη σε σειρά εταιρεία του κλάδου. Μεγάλου μεγέθους εταιρείες είναι και η ισπανική Repsol, που εξαγόρασε το 60% της παραχώρησης του κοιτάσματος των Ιωαννίνων από την Energean και αναμένεται να εξαγοράσει αντίστοιχο ποσοστό και στην παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και της ιταλικής ΕΝΙ, της εταιρείας που ανακάλυψε το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο και βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα μετά τις τουρκικές παρεμβάσεις στη δραστηριότητά της στην στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι πετρελαϊκές αξιολογούν την περιοχή της Κρήτης ως προέκταση της ίδιας γεωλογικής λεκάνης που έφερε στο φως τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Αιγύπτου και ο ανταγωνισμός για την περιοχή, όπως εκτιμούν παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον τομέα διεθνώς, αναμένεται να ενισχυθεί μεταξύ των πολυεθνικών στην περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα. Κάτι αντίστοιχο είδαμε στην Κύπρο αλλά και στην Αίγυπτο, όπου πετρελαϊκές όπως η BP και η Rosneft μπήκαν στο κοίτασμα Ζορ εξαγοράζοντας ποσοστά από την ΕΝΙ. Οι υποθαλάσσιες έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη μόνο αντικείμενο μεγάλου μεγέθους εταιρειών ή μεσαίου σε κοινοπραξίες μπορούν να είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, και αυτό πρόκειται για μεγάλα βάθη που απαιτούν υψηλές επενδύσεις, οι οποίες παράλληλα είναι και υψηλού ρίσκου, αφού πρόκειται για περιοχές που δεν έχουν διερευνηθεί στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις γεωτρήσεις που ολοκλήρωσε πρόσφατα η ιταλική ΕΝΙ στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου σε ανάλογα βάθη με αυτά της Κρήτης κόστισαν περί τα 400 εκατ. δολάρια έκαστη και στο σύνολό τους πάνω από 1,2 δισ. δολάρια. Μόνο για τη φάση της ερευνητικής διαδικασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, απαιτούνται επενδύσεις άνω των 300 εκατ. δολαρίων, ενώ στην περίπτωση που βρεθεί κοίτασμα, για την ανάπτυξη της παραγωγής του θα πρέπει να επενδυθούν πάνω από 6 δισ. δολάρια.

Η εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων, σε κάθε περίπτωση, έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης με καθοριστικό τον ρόλο των δύο ελληνικών εταιρειών EΛΠΕ και Energean και των τεχνικών και εμπορικών ομάδων τους που εγκαίρως άνοιξαν τον κύκλο επαφών με πολυεθνικές για αναζήτηση συνεταίρων. Μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί ο μύθος της «ψωροκώσταινας» ή αυτός του «El Dorado».

Θέλουν Σκουριές στα Ιωάννινα

Τη στιγμή που η εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων καταφέρνει για πρώτη φορά να προσελκύσει επενδύσεις δισ. ευρώ και να αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, κάποιοι ονειρεύονται Σκουριές. Φυσικά πρόσωπα που πρωτοστάτησαν στο «κίνημα» κατά της επένδυσης των Σκουριών στα Μεταλλεία Χαλκιδικής έχουν μεταφερθεί στην περιοχή των Ιωαννίνων και επιχειρούν να στήσουν εκεί νέο αντάρτικο κατά της επένδυσης της κοινοπραξίας Repsol-Energean. Με βασικό συνεργάτη μάλιστα τον σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, η ομάδα των «Σκουριών» έχει αρχίσει εκστρατεία κατά της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων ξεκινώντας από τα Ιωάννινα και φτάνοντας μέχρι την Αρτα και την Κέρκυρα. Οι πιέσεις που ασκούν στην περιοχή υποχρέωσαν τον Δήμο Ζαγορίου να ανακαλέσει την αρχική θετική απόφαση που εξέδωσε για τις σεισμικές έρευνες που έχει ξεκινήσει η Repsol. Οι πρώτες αντιδράσεις που ξεκίνησαν με την ανάρτηση πανό κατά μήκος της διαδρομής των σεισμικών ερευνών συνεχίστηκαν με «μπλόκα», που υποχρέωσαν πολλές φορές τα συνεργεία της κοινοπραξίας να σταματήσουν τις εργασίες τους, ενώ δεν έλειψαν και δολιοφθορές σε μηχανήματα. Το κλίμα που διαμορφώνεται προβληματίζει τις πετρελαϊκές που συμμετέχουν στις έρευνες, αλλά και το υπουργείο Ενέργειας και προσωπικά τον γ.γ. Μιχάλη Βερριόπουλο, που όπως αναγνωρίζουν εκπρόσωποι των εταιρειών καταβάλει κάθε προσπάθεια να στηρίξει τις επενδύσεις. Οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο πολλών συσκέψεων των επενδυτών. Η διαφοροποίηση του κόμματος των Οικολόγων και του αναπληρωτή υπουργού Γ. Τσιρώνη κατά την πρόσφατη κύρωση από τη Βουλή παραχωρήσεων τριών περιοχών για έρευνες υδρογονανθράκων αλλά και η παρέμβαση της Greenpeace δεν αποτελούν καλούς οιωνούς.

ΠΗΓΉ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ