Η Ομιλία του Βασίλη Νανόπουλου στην εκδήλωση γιά την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

91

Ημέρα γυναίκας 8.3.19    Βασιλης Νανόπουλος

Κυρίες δεσποινίδες και κύριοι

Στην σημερινή εκδήλωση της συμμαχίας πολιτών τιμούμε την γυναίκα .

Επιλέξαμε να μιλήσουν άνδρες μόνο για το μήνυμα της παγκόσμιας μέρας της γυναίκας .

Το μήνυμα της αναγνώρισης, της ισοτιμίας και της αγάπης προς τη γυναίκα και όλα όσα προσφέρει καθημερινά .

Για να επιβεβαιώσουμε ότι το μήνυμα έχει ληφθεί  και οι γυναίκες έχουν στη ζωή μας και την καρδιά μας  τη θέση που αξίζουν.

Για να το πω λίγο διαφορετικά.

Μια γυναίκα  -η μητέρα -μας έδωσε τη ζωή που ζούμε και καθημερινάτην αγαπάμε .

Εγώείχα την ατυχία να την χάσω πολύ νωρίς, πρόλαβε όμως να μου δώσειόλη της τηναγάπη και καθοδήγηση που μέχρισήμερα μου είναι πολύτιμη .

Είναι η πρώτηφορά που μιλάωδημόσια για την μητέρα μου αλλάπρέπει να αναγνωρίσω ότι με λίγαλόγια και πολλέςπράξειςμου έδειξε τι αξίζει ο σεβασμός ,η αξιοπρέπεια η αλληλεγγύη και η μεγαλοψυχία .

Μια άλλη γυναίκα η σύζυγοςμοιράζεταιμαζί μουτην ζωή ,ανέχεται τις φιλοδοξίες και συμμερίζεται την αγωνία και τους αγώνες μου. Χαίρεται όσα μαζί δημιουργήσαμε . Εγκατέλειψε τη δουλειά της όταν εγώ ταξίδευα επαγγελματικά το μισό χρόνο στο εξωτερικό για να είναι κοντά στα παιδιά μας .

Για την άλλη γυναίκα που ευτύχησα να αποκτήσω τη κόρη  μου  ότι και να πω είναι λίγα , όποιοςέχεικόρηκαταλαβαίνειτην αδυναμία του πατέρα  σε αυτήν.

Θεωρώ οι άνδρες που είχαν την ιδία τύχη με μένα  καταλαβαίνουν την προσωπική αναφορά  .

Όπως επίσης καταλαβαίνουν την  ανεκτίμητη  βοήθεια  από τη γυναίκασυνάδελφο,

τηγυναίκαφίλη ,γιαγιά και πεθερά  για τη συμπαράστασητους καθημερινάαξίζουν κάθε έπαινο .

Οι ανισότητες των δυο φύλλων δεν έχουνθέση στην Κόρινθο .

Είναι δικαίωμααπόλυτασεβαστό οι ίσεςευκαιρίες στην επαγγελματικήεξέλιξη, την μόρφωση  και  τις  αμοιβές  .

Οι γυναίκες με την κρίση τους και την συμμετοχή τους μας κάνουν σοφότερους και πιο αποτελεσματικούς .

Θυμάμαι τη φράση της ΜάργαρετΘάτσερ:  αν θες να ειπωθείκάτιρώτα έναν άνδρα , αν θες να γίνειρώτα μια γυναίκα .

Όταν ήμουνμικρόςδιάβασα το βιβλίο για την καταγωγή της οικογένειας της ατομικήςιδιοκτησίας και του κράτους ι Εγκελς και με συγκλόνισε η εξήγησηγιατί η γυναίκαέχειαναπτύξειπερισσότερο από τον άνδραπνευματικέςδεξιότητες και την έκτηαίσθηση για να αντιμετωπίζειπροβλήματα .

Όταντην προϊστορική εποχή,  μόνη στη σπηλιά με τα παιδιά της και τον σύζυγομακριά για κυνήγιτροφής, έπρεπε να βρει τρόπους να προφυλάξει από επιδρομείς την οικογένεια και τα υπάρχοντα της για την διαβίωσηχωρίς να έχει την απαραίτητηανδρικήμυϊκήδύναμη .

Οι ικανότητες αυτές  που ανέπτυξε διατηρούνται μέχρι σήμερα .

ΟΦρόιντείπεκάποτε : Το μεγαλύτεροερώτημαείναι   τι θέλει μια γυναίκα .Αυτό  δεν έχειαπαντηθείποτέαπό κανέναν ούτεαπό εκείνον μετάαπό 30 χρόνια  στην ψυχανάλυση

Ο εκπρόσωπος της εκκλησίαςπατέρας Άνθιμος μας μίλησε για τη θέση της γυναίκας στην ορθόδοξηπίστη . Σε χρόνους που τη γυναίκαθεωρούσανκατώτερο όν , ο ΙησούςΧριστόςμίλησε για αγάπη και ισότηταανδρών και γυναικώνΗθρησκείαέφερε την Παναγίαμητέρα στο υψηλότεροσημείολατρείαςΜην ξεχνάτε ότι πριν λίγεςμόνοδεκαετίες στην Ελλάδααναγνωρίστηκεδικαίωμαψήφου στις γυναίκες .Ηεκκλησίαήταν πολύ μπροστά , οι ιερωμένοιεπίσης . Σε πολλέςχώρεςμέχρι και σήμερα οι γυναίκεςθεωρούνταικτήμα των ανδρών με ελάχισταδικαιώματα .

Επισκεπτόμενοςτο ΆγιονΌροςείδα τη λατρεία που έχουν οι  καλόγεροι στην Παναγία και την γυναίκα που απεικονίζει. Μιλούσαν για το περιβόλι της Παναγίαςέτσιονομάζουν το Άγιον Όρος  .

Θα έχετεδιαβάσει τη στιχομυθία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Θεόφιλου ο οποίοςέψαχνε τη σύζυγο  για το θρόνο του. Είπεπλησιάζοντας την ομορφότερη και καλύτερηυποψήφια«Από μία γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα κακά», αναφερόμενος στην Ευα>>για να πάρειαπό την Κασσιανή την απάντηση«Και από μία γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα καλά»,  εννοώντας την Παναγία. Η Κασσιανήέχασε ένα θρόνο από το θάρρος της να αντιμιλήσει στον αυτοκράτορα αλλάκέρδισε την αιωνιότητα από τους ύμνους που έγραψε μετά και ψέλνονται στη  εκκλησία με ποιο γνωστό το «η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή »

Ο εκπρόσωπος της επιστήμης ο κ Μανδρέκας μας μίλησε για την ομορφιά του σώματοςαλλά και της ψυχής . Γιατίόλοιθέλουμε να είμαστε και να αισθανόμαστεχαρούμενοι με ότι έχουμε , και πρέπεισυνειδητά και καθημερινά να το επιδιώκουμε .

Ο κ Βασάλος μας μίλησε για την συνεισφορά της γυναίκας στην γαστρονομία και τον πολιτισμό του οποίου η γυναίκα είναι αναπόσπαστοκομμάτι .

Να προσθέσω και εγώ  την πρόοδο που οφείλει η  επιστήμη στην γυναίκα. Θυμηθείτε την ΜαρίαΚιουρί , την συμβολή της γυναίκας τηςΠίνδου στον πόλεμο του 40  και άλλουςεθνικούςαγώνες .

 

Σε ότι αφορά το δήμοκορίνθιωνεφόσον με την ψήφο σας είμαι ο επόμενοςδήμαρχοςδεσμεύομαιμεταξύάλλων να γίνουν.

Το 50 % των μελών στις επιτροπές του δήμου θα είναι γυναίκες . όχι επειδήκάνουμεχάρη στις γυναίκεςαλλάεπειδήέχουμεανάγκη το νοικοκύρεμα στο δήμο

Θα λειτουργούν στα σχολεία το καλοκαίρι προγράμματαδημιουργικήςαπασχόλησης όπως γίνεται σε άλλουςδήμους . Το καλοκαίρι τα νηπιαγωγείακαι οι παιδικοί σταθμοί κλείνουν και οι εργαζόμενεςμητέρεςέχουνπρόβλημα ποιος θα προσέχει τα παιδιά τους Δεσμεύομαι ότι για όλο το ωράριοεργασίας των εργαζομένωνμητέρων το καλοκαίρι  θα υπάρχειεπίβλεψη και φροντίδα στα παιδιά .

Για τις γυναίκες που έχουνελεύθεροχρόνο με το πρόγραμμαπόλεις που μαθαίνουν θα λειτουργούντμήματα δια βίουμάθησης σε θέματαπολιτιστικά, χειροτεχνίας ,καλλιτεχνικάκλπ.κάτι που ήδηγίνεται πχ στην Κρήτη.

Θα συνεχίσουμεφυσικά το θεσμό της στήριξηςκακοποιημένων γυναικών  .

Τα ΚΑΠΗ θα λειτουργούνεντελώςδιαφορετικά για να αξιοποιείται  και να εντείνεται η συνεργασία και η αναψυχή στους χώρουςσυνάντησης και τις εκδρομές .

Νέεςιδέες και σχήματα θα δοκιμαστούν  όπως  ίδρυμα για  υποτροφίες σε μεταπτυχιακούς φοιτητές που δεν  έχουν χρήματα λόγω της  οικονομικής κρίσης.  συμμετοχή του δήμου και επιχειρήσεων θα επιδιωχθεί .

Η στήριξη σε μονογονεϊκέςοικογένειεςόπου η γυναίκαέχειδιπλόρόλο και βάρος θα βελτιωθεί .

Θα κλείσωαστειευόμενος με τις φράσεις τριών άλλων ανδρών .

«Βάλε το χέρι σου επί ένα λεπτό μέσα σε μια κατσαρόλα με καυτό νερό – θα σου φανεί μια ώρα. Κάθισε δίπλα σε μια γοητευτική γυναίκα επί μία ώρα – θα σου φανεί ένα λεπτό. Αυτό θα πει σχετικότητα! ( δίνοντας την πιο καυστική απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη θεωρία της σχετικότητας.)»

Άλμπερτ Αϊνστάιν

Ποτέ μην εμπιστεύεσαι μια γυναίκα που λέει την πραγματική της ηλικία. Αν μπορεί να πει αυτό, είναι ικανή για τα πάντα.

OscarWilde, 1854-1900, Ιρλανδός συγγραφέας

Γιατί να διαφωνείς με μια γυναίκα; Είναι τόσο πιο απλό να περιμένεις ν’ αλλάξει γνώμη…

JeanAnouilh, 1910-1987, Γάλλος θεατρικός συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ