Από αύριο η νέα «ψυχρή εισβολή» – Το χαμηλό βαρομετρικό «Σοφία» φέρνει χιόνια και στην πόλη της Κορίνθου

97

Ισχυρές βροχοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, κρύο και χιόνια συνθέτουν το σκηνικό του καιρού της Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, ένα συνηθισμένο (και καθόλου «ακραίο») για την εποχή κύμα κακοκαιρίας ήταν αρκετό για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, καθώς η χώρα είναι αθωράκιστη στα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, αλλά από την Πέμπτη θα έρθει νέα επιδείνωση, με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη χιονόπτωση ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στο Γαρδίκι Φθιώτιδας μία ομάδα περίπου 50 ατόμων εγκλωβίστηκε σε ξενοδοχείο, λόγω του χιονιού. Τελικά, το απόγευμα τα συνεργεία άνοιξαν το δρόμοκαι τους απεγκλώβισαν.

Στην Ευρυτανία μία 55χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή τηςενώ περπατούσε στα χιόνια. Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ακινητοποιήθηκε από το χιόνι και αναγκάστηκε να περπατήσει. Δυστυχώς μετά από μερικά λεπτά πορείας μέσα στο χιόνι, η 55χρονη γυναίκα σωριάστηκε νεκρή.

Λόγω της βροχής υποχώρησε το πρανές σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αθηνών – Πατρών, στην περιοχή της Αιγιάλειας. Σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», εφαρμόστηκαν «για προληπτικούς λόγους» κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων. Ειδικότερα, το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα έχει «μετακινηθεί» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Ρίου – Αντιρρίου.

Αναλυτικά ο καιρός στην Κόρινθο

 

 

Στην Αττική

Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα στην Αττική, κυρίως πτώσεις δέντρων, πινακίδων και άλλων αντικειμένων, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματοςσε ορισμένες περιοχές των νοτίων και ανατολικών συνοικιών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε πάνω από 100 κλήσεις για τέτοιου είδους προβλήματα, ιδιαίτερα στη Γλυφάδα και τη Βούλα, χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Από το πρωί της Πρωτοχρονιάς είναι κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ, λόγω της χιονόπτωσης.

Σε άλλες περιοχές

Το χιόνι δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των Νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στο 82ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών – Αθηνών, λόγω κατολίσθησης, όπως επίσης και στην δημοτική οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Στην Αιτωλοακαρνανία είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Πλατάνου (από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου), στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Άνω Χώρας (από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας έως την Άνω Χώρα), στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ελευθέριανης (προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγ. Κυριακής) και στην εθνική οδό Καλλιθέας – Προυσού (από το 13ο έως το 18ο χιλιόμετρο).

Στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Τρίπολης – Καστρίου – Αγίου Πέτρου – Άστρους από το 20ο έως το 53ο χιλιόμετρο, καθώς και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά – Γερακίου. Επίσης, στην Αρκαδία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας, στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Πελετών – Μαρίου (από το 20ο έως 40ο χιλιόμετρο) και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Παλαιοχωρίου – Αγίου Βασιλείου (από το 12ο έως το 32ο χιλιόμετρο).

Στην Κορινθία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων (από το 14ο χιλιόμετρο και πάνω), στην επαρχιακή οδό Τρικάλων – Καρυάς (από το 1ο χιλιόμετρο και πάνω) και στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας (από το 15ο χιλιόμετρο και πάνω).

Στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης, από το 33ο έως το 40ό χιλιόμετρο.

Αρκετό χιόνι έχει πέσει σε ορεινές περιοχές του Νομού Λάρισας. Στα «λευκά» έχει «ντυθεί» η περιοχή της Σπηλιάς, αλλά και ορεινές περιοχές των Φαρσάλων και της Ελασσόνας. Οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας- η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη μόνο στην επαρχιακή οδό Γόννων – Καλλιπεύκης από το 12ο χιλιόμετρο και στην επαρχιακή οδό Συκουρίου – Σπηλιάς από το 4ο χιλιόμετρο.

Στα «λευκά» έχει «ντυθεί» και το πανέμορφο Πήλιο. Τα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς, ωστόσο οι οδηγοί πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στα Χανιά οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα έχουν πέσει βράχοι και πέτρες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι, όπου, εκτός από την πτώση βράχων, έχουν πλημμυρίσει τμήματα του δρόμου. Λόγω κατολίσθησης έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου.

Μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τις απογευματινές ώρες στο νησί της Κω. Λόγω της βροχής ξεχείλισαν χείμαρροι και σε κάποιες περιπτώσεις διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων. Ένα αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα νερά πλημμυρισμένου ποταμού και έπεσε σε χαντάκι στην περιοχή της Συντριανής, χωρίς ευτυχώς ο οδηγός να πάθει τίποτα.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο Νομό Γρεβενών η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας (από το 23ο χλμ. έως 54ο χλμ.), στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας (από το 26ο χλμ. έως 45ο χλμ.) και στην επαρχιακή οδό Γρεβενών – Πριονίων – Κρανιάς (από το 21ο χλμ. έως 37ο χλμ.).

Στο Νομό Καστοριάς απαιτούνται αλυσίδες για την κίνηση στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας, μέσω Βιτσίου (από το 18ο έως το 28ο χλμ.) και στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων, μέσω Κοτύλης (από το 30ό έως το 43ο χλμ.).

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ