Κορυφαία σεφ αποκαλύπτει: Έτσι γίνεται πιο νόστιμη η μακαρονάδα χωρίς βούτυρο

184

Η μακαρονάδα είναι ένα από τα δώρα της γαστρονομίας στους καλοφαγάδες.

Μέσα σε λίγα λεπτά, μέσα από την κατσαρόλα βγαίνει ένα γεύμα-αριστούργημα χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Ρίχνουμε τα μακαρόνια στο νερό που βράζει, περιμένουμε για λίγα λεπτά και μετά αφήνουμε τη φαντασία μας να κάνει όλη την υπόλοιπη δουλειά. Οι παραλλαγές της μακαρονάδας είναι αμέτρητες και είναι πραγματική απόλαυση όταν ανακαλύπτουμε μια καινούρια.

«Τα μακαρόνια δεν παχαίνουν. Εμείς παχαίνουμε»: Αν θες να προσέχεις τη γραμμή σου, σίγουρα η μακαρονάδα δεν θα έχει προτεραιότητα στις διατροφικές επιλογές σου μέσα στη μέρα, ούτε βέβαια μπορεί να είναι το καθημερινό βραδινό σου γεύμα πριν κοιμηθείς. Μέτρον άριστον.

Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύεις τα μακαρόνια θα καθορίσει το πόσο θα επιβαρύνουν τη σιλουέτα σου. Σάλτσες με ό,τι μπορεί να χωρέσει ο νους μας, κρέμες γάλακτος και τυριά που απλώνονται πάνω από τα «αθώα», σκέτα μακαρόνια ανεβάζουν τα επίπεδα γεύσης αλλά και τον αριθμό που δείχνει η ζυγαριά.

Οι περισσότεροι αμέσως μετά το τέλος του βρασμού προσθέτουν στα μακαρόνια βούτυρο ή λάδι για νοστιμιά.

Μια διάσημη σεφ, η Giada de Laurentiis μας δίνει μια εξαιρετική ιδέα και δείχνει τον -πραγματικά πολύ απλό- τρόπο να κάνουμε τα μακαρόνια πιο νόστιμα και πιο υγιεινά. «Ενα πολύ απλό τρικ μπορεί να κάνει τη μακαρονάδα πιο νόστιμη και πιο υγιεινή. To «κλειδί» βρίσκεται στο αλάτι.

«Αν αυξήσετε την ποσότητα του αλατιού που βάζετε κατά τη διάρκεια του βρασμού, θα δείτε ότι δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε βούτυρο ή λάδι μετά το βρασμό». Αν τα μακαρόνια δεν αλατιστούν καλά κατά τη διάρκεια του βρασμού, τότε η “νερόβραστη” γεύση τους θα σας οδηγήσει στη χρήση πρόσθετου μαγειρικού λίπους. Δοκιμάστε να αυξήσετε την ποσότητα του αλατιού και θα δείτε διαφορά στη γεύση τους.

Πηγή: bovary.gr

Σας έχουμε εδώ μιά συνταγή για μακαρόνια με κιμά Κρητική,  η απλή ελληνική μακαρονάδα με κιμά , η εύκολη λύση των μαμάδων, το αγαπημένο φαγητό των περισσότερων παιδιών. Τώρα το θεωρούμε πρόχειρο,
καθημερινό φαγητό. Παλιότερα, όταν τα κρεατικά ήταν σπάνια στο τραπέζι  λόγω ανέχειας, η μακαρονάδα με κιμά ήταν από τα  περιζήτητα πιάτα.  Ευκαιρία να την φτιάξουμε όμως χωρίς να τσιγαρίσουμε τα μακαρόνια με λάδια και βούτυρα όπως παλιά για να δοκιμάσουμε και τις συμβουλές του σεφ…

Υλικά:

Για μισό κιλό κιμά μοσχαρίσιο

1 μεγάλο ή δύο μέτρια γερά κρεμμύδια

1/3 -1/2  κούπα  ελαιόλαδο (εξαρτάται από το πόσο λιπαρός είναι ο κιμάς)

½ κούπα κρασί κόκκινο ή ροζέ

3-4 μέτριες φρέσκιες ντομάτες ή ένα κουτάκι κονκασέ

Αλάτι

Πιπέρι

Προαιρετικά, τριμμένη  κανέλα στη μύτη του κουταλιού ή ένα πολύ μικρό
ξυλάκι κανέλας

1 πακέτο μακαρόνια 6 ή 10 νούμερο

Αρκετό τριμμένο τυρί (εμείς συνηθίζουμε ξερό κρητικό αθότυρο
ή κρητικό κεφαλοτύρι)

Επί το έργον:

Κι εδώ είναι η διαφορά της ετοιμασίας όπως το κάνουν στην Κρήτη:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι σε ρηχή κατσαρόλα και προσθέτουμε μισή κούπα νερό. Βάζουμε να βράσει
σε μέτρια θερμοκρασία και όταν απορροφηθεί το νερό προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Είναι μια μικρή λεπτομέρεια που βελτιώνει τη γεύση της σάλτσας μας.

Αφού λοιπόν
αρχίσει να τσιγαρίζεται το  κρεμμύδι προσθέτουμε
τον κιμά και ανακατεύουμε να αλλάξει χρώμα. Θα κατεβάσει υγρά και θα περιμένουμε
να τα απορροφήσει και να αρχίσει να τσιγαρίζεται ξανά.

Σβήνουμε με το κρασί και
χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αφήνουμε να σιγοβράζει για μισή ώρα τουλάχιστον
προσθέτοντας νερό όποτε χρειάζεται.

Ρίχνουμε
στην κατσαρόλα και την τριμμένη ντομάτα  και τα μπαχαρικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα
για άλλη μισή ώρα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ,  φροντίζοντας τα υγρά της σάλτσας να είναι αρκετά
για να  σιγοβράζει χωρίς να πιάνει .

Δεντα προσθέτουμε μαζεμένα για να μην  γίνει νερουλή.

Το τελευταίο εικοσάλεπτο του βρασμού της σάλτσας ή μετά που θα
τελειώσει, ετοιμάζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου  -και δεν θα τα τσιγαρίσουμε με βούτυρο ή λάδι εμείς τώρα, απλά θα βάλουμε περισσότερο αλάτι όπως μας συμβουλεύει η σεφ- παρόλο που στην Κρήτη τα τσιγαρίζουν για να μην κολλάνε μεταξύ τους…

Σερβίρουμε τη μακαρονάδα ως εξής:

Πασπαλίζουμε με τυρί τον
πάτο του πιάτου και  απλώνουμε 2-3
κουταλιές κιμά. Από πάνω βάζουμε τα μακαρόνια , αρκετό κιμά και αρκετό τριμμένο
τυρί . Είναι καλύτερα να είναι ζεστά και τα μακαρόνια και ο κιμάς.

Παρατηρήσεις:

1)Για κάθε μερίδα  υπολογίζουμε  150-200 gr κιμά,
και προσαρμόζουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά.

2)Τώρα, που τις περισσότερες φορές μαγειρεύω για δύο άτομα,
έχω πάντα κρατήσει στην κατάψυξη  λίγο
κιμά -περίπου 300gr- για σάλτσα. Τον βάζω σε σακουλάκι κατάψυξης, το πατώ με το χέρι να γίνει «πλακέ»
και έτσι εύκολα διαλύει όταν τον προσθέσω στην κατσαρόλα. Αν τύχει και τρίτο άτομο, αυξάνω την ποσότητα της ντομάτας. Των εννιά το φαγητό, φτάνει και τσι δέκα λέμε στην Κρήτη!

3)Ο κιμάς που χρησιμοποιούμε για τις μακαρονάδες μας είναι
καλύτερα να είναι αλεσμένος μια φορά, αλλά δεν
θα χαλάσει  ο κόσμος αν είναι  διπλοαλεσμένος (αναγκαστικά όταν κρατάω στην κατάψυξη κιμά από εκείνον που προορίζεται για μπιφτέκια, είναι διπλοαλεσμένος).

4)Συνηθίζω να αλέθω ελαφρά την ντομάτα κονσέρβας επειδή σε κάποιους δεν αρέσει να βρίσκουν κομματάκια ντομάτας. Δεν είναι απαραίτητο πάντως.5)Ο κιμάς μπορεί να είναι και βοδινός. Τότε όμως αυξάνουμε το χρόνο μαγειρέματος (πριν την προσθήκη της ντομάτας ) κατά μισή ώρα.

6)Πολλοί προτείνουν πολύ λιγότερο χρόνο βρασίματος γι αυτή
τη σάλτσα. Δεν λέω… Βρασμένη  και
μαγειρεμένη είναι η σάλτσα με κιμά και στα 30-40 λεπτά. Το έχω κάνει
κάποιες  φορές στο παρελθόν, τότε που
έτρεχα και δεν προλάβαινα. Αλλά έχει άλλη νοστιμιά με το αργό υπομονετικό
μαγείρεμα…

www.cretangastronomy.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ