Κρεσέντο από κεραυνούς – Ισχυρές καταιγίδες αυτήν την ώρα στην Αττική – Αγωνία για τους πυρόπληκτους

122

Ισχυρή καταιγίδα ξέσπασε λίγο μετά τις 13.30 μ.μ. της Κυριακής στο νομό Αττικής. Τα φαινόμενα είναι κατά τόπους ισχυρά, ενώ αγωνία υπάρχει για την εξέλιξή τους στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου οι κάτοικοι έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί και συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης.

Λόγω της καταιγίδας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν στην περιοχή του Ψυχικού και Γηροκομείου, καθώς και στον Καματερό και τον Κόκκινο Μύλο.

Μποτιλιάρισμα επικρατεί στην Κηφισίας, στο ρεύμα ανόδου από Νέο Ψυχικό και μετά, ενώ κλειστή είναι η Αγίου Αθανασίου στο Μαρούσι. Προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται σε πολλούς δρόμους του λεκανοπεδίου.

Μέχρι στιγμής, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 50 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Οι κλήσεις έχουν γίνει από Αθήνα, Φιλοθέη-Ψυχικό, Φιλαδέλφια, Χαλκηδόνα, Κηφισιά, Μαρούσι και Γαλάτσι.

Συστάσεις προς τους πολίτες από την Πολιτική Προστασία

Σε ανακοίνωσή της μέσω twitter, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

«Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο Λεκανοπέδιο, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν να μετακινούνται στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στο Λεκανοπέδιο, παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, να αποφεύγουν να μετακινούνται στις περιοχές όπου εκδηλώνονται τα φαινόμενα και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών.

Η εκδήλωση της κακοκαιρίας ήταν αναμενόμενη. Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος είχε προβλέψει ότι για σήμερα, Κυριακή, στις περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας θα επικρατήσουν συνθήκες εξαιρετικά ασταθείς, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν από το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα πολύ ισχυρές κατά τόπους καταιγίδες. Το ίδιο θα ισχύσει όμως και για την Αττική.

«Μεγάλη προσοχή στα βόρεια προάστια»

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Καραμέρος συνέστησε στους πολίτες να δείξουν μεγάλη προσοχή στα βόρεια προάστια και να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις

«Μεγαλη προσοχή στα βόρεια προάστια. Νέα υβριδικη καταιγίδα σε εξέλιξη. Αποφευγουμε τις περιττές μετακινήσεις. Δεν ρισκάρουμεκατα την οδήγηση. Προστατεύουμε παιδιά και ηλικιωμένους από επικινδυνα σημεία» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter.

Στο επίκεντρο και πάλι η Αττική

Ασφαλώς, στο επίκεντρο των καταιγίδων θα βρεθεί και η περιοχή της Αττικής με κατά τόπους έντονα φαινόμενα ή ακόμη και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Υπάρχει σαφώς ορατός ο κίνδυνος πλημμυρών για άλλη μια μέρα.

Οι δείκτες αστάθειας «δείχνουν» τα κεντροδυτικά της Αττικής

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι δείκτες αστάθειας, δηλαδή οι δείκτες εκείνοι που «μαρτυρούν» ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα, δείχνουν ότι σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Αττικής οι καταιγίδες θα είναι ιδιαίτερα ισχυρές.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προγνωστικό χάρτη αστάθειας πάνω από την Αττική, στο εσωτερικό της κόκκινης καμπύλης βρίσκονται εκείνες οι περιοχές που θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για έντονες τοπικά βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες με ιδιαίτερη δυναμική.

Οι περιοχές είναι από το κέντρο της Αθήνας και βορειότερα έως και τα βόρεια προάστια αλλά και οι δυτικότερες περιοχές του νομού όπως χαρακτηριστικά βλέπετε στον προγνωστικό χάρτη.

Στις ανατολικές ακτές της Αττικής θα είναι τοπικά τα φαινόμενα

Στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές, ναι μεν υπάρχει το ενδεχόμενο (γύρω στο 40-45%) ακόμη και για δυνατές κατά τόπους μπόρες αλλά τα φαινόμενα αν τελικά εκδηλωθούν δεν θα έχουν τη δυναμική που θα έχουν στα κεντροδυτικά ή βόρεια του νομού Αττικής.

Η αστάθεια θα διατηρηθεί μέχρι και τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας

Φαίνεται ότι οι μπόρες ή και οι τοπικές καταιγίδες ιδιαιτέρως από το μεσημέρι έως και το απόγευμα, θα διατηρηθούν και την ερχόμενη εβδομάδα για την Αττική. Ωστόσο, δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό τουλάχιστον για τις περισσότερες περιοχές του νομού. Τα φαινόμενα θα είναι κατά βάση τοπικά, έως και μέτριας εντάσεως και μικρής χρονικής διάρκειας.

Για οποιαδήποτε αλλαγή θα σας ενημερώσω εγκαίρως. Καλή Κυριακή σε όλες και όλους σας και υπομονή στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Τι άλλο να πω. Ο πόνος δεν έχει τέλος…
Η αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως μέχρι αργά το απόγευμα. Στα υπόλοιπα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι : μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι πιθανώς κατά τόπους έντονα, κυρίως στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μέχρι το απόγευμα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στις Σποράδες κυρίως τις πρωινές ώρες και πιθανώς και στις υπόλοιπες περιοχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

europost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ