Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αρχική ΕΘΝΙΚΑ Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» οι τουρκικές ενέργειες – Έτοιμες να απαντήσουν με αλληλεγγύη...

Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» οι τουρκικές ενέργειες – Έτοιμες να απαντήσουν με αλληλεγγύη στην Κύπρο οι 28 χώρες της Ε.Ε.

75

Ο Πρόδρομος Προδρόμου, στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν διεμήνυσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά και λαμβάνει όλα τα δέοντα μέτρα απέναντι σε μια «θαλάσσια εισβολή», όπως χαρακτήρισε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ανοικτά της Πάφου.

 

Κληθείς να απαντήσει για το αν έχει αρχίσει ή όχι η γεώτρηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στον ΣΚΑΙ επανέλαβε ότι υπάρχουν συνεχείς και αντικρουόμενες πληροφορίες.

«Τις τελευταίες μέρες, ώρες φαίνεται να υπάρχουν πληροφορίες για μεταφορά υλικών που δείχνουν γεώτρηση. Δεν θα επιβεβαιώσουμε εμείς την γεώτρηση αλλά έχει σημασία ότι η επίσημη γεώτρηση που ανακοινώθηκε είναι περαιτέρω κλιμάκωση. Η στάση της Τουρκίας συνιστά επίθεση κατά της ΚΔ και παραβίαση διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προετοιμαστεί εδώ και καιρό ενώ ανέφερε ότι τα μέσα μας είναι πολιτικά και διπλωματικά.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη Σύνοδο των MED7 όπου υπήρξε όπως είπε μια πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία και την καλεί να σταματήσει. «Η διακήρυξη αυτή αποτελεί και προηγούμενο για το Συμβούλιο σήμερα αλλά και για την Παρασκευή», είπε ο ΚΕ.

«Ήδη η ΚΔ έχει περάσει στη λήψη νομικών μέτρων εκδίδοντας τα εντάλματα σύλληψης κατά φυσικών και νομικών προσώπων που ενέχονται στις τουρκικές δραστηριότητες.

Εξακολουθούν να εκδίδονται εντάλματα και λειτούργησε ως αποτρεπτικό μέτρο. Τα ευρωπαϊκά μέτρα εκτελούνται, δεν θα τους συλλάβουμε εμείς. Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός διεθνούς δικαίου. Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα», ανέφερε.

«Είναι εισβολή στη θάλασσα, ενός είδους επέμβαση» είπε ο ΚΕ κληθείς να σχολιάσει τα περί «τρίτου Αττίλα». Επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε και την Κύπρο.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκανε αναφορά και στην τηλεφωνική επικοινωνία του ΠτΔ με τον Αλέξη Τσίπρα αφότου ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ το βράδυ της Κυριακής.

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Για το ζήτημα των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ θα ενημερώσουν τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ενωσης.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Επανέναρξη των συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, σε τεχνικό επίπεδο, εντός του πλαισίου των ΜΟΕ

Στην Τουρκία μεταβαίνει σήμερα ελληνική αντιπροσωπεία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Αυτό ανακοινώθηκε σήμερα από το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας. Η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.

Η ΕΕ θα καταδικάσει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν “σοβαρές ανησυχίες” σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να “απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία”, σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει “τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο” και θα σημειώνεται ότι “η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ”, μεταδίδει το ΚΥΠΕ. Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι “οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι “δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας”.

Κατρούγκαλος: Η ΑΟΖ μιας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης – Η Ευρώπη πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα

Τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην ΑΟΖ της Κύπρου προέταξαν, σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών, τόσο διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, όσο και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης στο Λουξεμβούργο. Αυτό τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ. Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές.

Στο Συμβούλιο οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, τέλος, για τα θέματα διεύρυνσης, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Υψηλή Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι επαίνεσε σήμερα και την επέτειο από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στους υπουργούς Εξωτερικών να αναφερθούν σε αυτήν, σαν ένα μήνυμα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, και για να υποστηρίξουν το ότι θα πρέπει οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Βόρειας Μακεδονίας να στηριχθούν για να μπορεί και η ΕΕ να συνεχίσει να είναι αξιόπιστη στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ