ΛΑΕ Κορινθίας: Καλούμε το ΔΣ του ΕΛΓΑ να αποκαταστήσει τις δικαιολογημένες ενστάσεις των αγροτών

96
Διάχυτη είναι η δυσαρέσκεια στον αγροτικό πληθυσμό της Κορινθίας αναφορικά με τις οφειλόμενες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Η δυσαρέσκεια δεν οφείλεται μόνο στην καθυστέρηση καταβολής

-η ανάρτηση των εκτιμήσεων έχει γίνει μόνο σε μερικά χωριά και αναμένεται στη συντριπτική πλειοψηφία- αλλά και στην έλλειψη αντικειμενικής αποτίμησης των καταστροφών του 2018.

Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν καθυστερημένα-σκοπίμως;- με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την ποιότητα και για την ποσότητα της κατεστραμμένης παραγωγής. Όλως δε περιέργως οι εκτιμήσεις είναι πάντα χαμηλότερες από τις προσδοκίες του αγρότη. Εν αντιθέσει οι περικοπές που χαρακτηρίζουν ως ”παθογενές” (οφειλόμενο σε ευθύνη του καλλιεργητή) το αίτιο της καταστροφής είναι κατά αντίστροφη εκτίμηση υψηλότερες. Και εδώ η καθυστερημένη γνωμάτευση είναι αιτία μη αντικειμενικής εκτίμησης με επιβαρυνόμενο

και πάλι -τυχαία;-τον  αγρότη και όχι την εκτιμήτρια  αρχή.

Η καταβολή των αποζημιώσεων το συντομότερο δυνατό είναι επιβεβλημένη. Οι γεωργοί στερούνται βασική πηγή ενδεχομένως και μόνη πηγή εισοδήματος-1220000ευρω αντιστοιχούν στην Κορινθία και τα στερείται η τοπική κοινωνία, τα στοιχεία είναι του ΕΛΓΑ-που όχι μόνο είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους αλλά θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πρώτων καλλιεργητικών εξόδων του 2019 που λόγω των εναλλαγών του καιρού και των έντονων βροχοπτώσεων διαβλέπονται ιδιαίτερα αυξημένα. Αν δε ληφθεί υπόψη οτι η οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο έχει καταστήσει απαγορευτική την εξασφάλιση πίστωσης για τα έξοδα αυτά ,ο φαύλος  κύκλος της “παθογένειας” θα διευρυνθεί!

Με δεδομένο ότι συμψηφισμός οφειλών προς τον ΕΛΓΑ αλλά και οφειλών του ΕΛΓΑ προς τον αγρότη κατά την αντίστροφη έννοια δεν υφίσταται, η παράταση καταβολής των αγροτικών  εισφορών  μέχρι την 31η/7/19 ,δεν λύνει, ούτε καν απαλύνει, τα προβλήματα.

Καλούμε το ΔΣ του ΕΛΓΑ και τις αγροτικές αποζημιώσεις να καταβάλει το γρηγορότερο αλλά και ,μέσω του προγράμματος de minimis, να αποκαταστήσει τις διαφορές που προκύπτουν από τις εν πολλοίς δικαιολογημένες ενστάσεις των αγροτών ώστε να λάβει τέλος αυτή η κακοδαιμονία. Προέχει η υπεράσπιση του κόσμου της πρωτογενούς παραγωγής και όχι η τήρηση των απαιτήσεων του μνημονίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ