Με επιτυχία στις αγορές, ανάρπαστο το 5ετές – Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία

71

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η έκδοση του πενταετούς ομολόγου, με την απόδοση που διαμορφώθηκε να κλείνει στο 3,6% και το ελληνικό Δημόσιο να επιλέγει να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ.

Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%.

Η προηγούμενη έκδοση 5ετούς είχε γίνει επί κυβέρνησης Σαμαρά που… έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια το 2014 με επιτόκιο 4,95% και ακολούθησε μία ακόμα τον Ιούλιο του 2017 με επιτόκιο 4,62%.

Η επιτυχής έξοδος στις αγορές επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν 4 φορες το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ.ευρω.

Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 4,02% την τρίτη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.

Υπενθυμίζεται ότι η έξοδος στις αγοράς γίνεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκδοση του 7ετούς.

Ευ. Τσακαλώτος: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η «έξοδος»

«Μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι πραγματικοί επενδυτές» είπε ο υπουργός Οικονομικών και επιβεβαίωσε ότι το κουπόνι του νέου 5ετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,45%

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, επιβεβαιώνοντας ότι το αποτέλεσμα της διαδικασίας έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου έκλεισε με επιτόκιο 3,45% και απόδοση 3,6%, από την οποία προσελκύστηκαν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε θετικό ότι μειώθηκαν τα hedge funds και αυξήθηκαν οι «πραγματικοί» μεσοπρόθεσμοι επενδυτές.Σε λίγη ώρα θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις ο ίδιος στη Βουλή.

tribune.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ